Wczoraj, 9:33
(02-12-2024, 8:39 )Widzisz i nie grzmisz napisał(a):Nie przekroczyłeś , bo może nie masz nadgodzin ( 6 tys. za nadgodziny/rok - teraz będę liczył i odbierał godziny jako wolne od służby ) , mi zabrali 1730 PLN , wiedziałem ,że będzie mniej ale tyle to zabolało i to przed świętami . W 2025 r. bądą doić jeszcze więcej z nas bo będzie podwyższka i więcej funkcjonariuszy wpadnie na 32 % próg podatkowy . Mieli podnieść progi podatkowe ale kasa idzie gdzie inndziej więc trzeba więcej zedrzeć z obywateli . Podobno funkcjonariusz nie może dostać niższego uposażenia jeśli nie był karany itp. ale pewnie nie dotyczy to podatków . Miało być 32% od kwoty przekroczenia 120 tys. a wygląda ,że od całego uposażenia .(29-11-2024, 18:36 )Cywil2024 napisał(a):Spieszę z pomocą(26-11-2024, 23:53 )anielica2010 napisał(a):(25-11-2024, 16:43 )Cywil87 napisał(a):To przykre...(23-11-2024, 18:06 )anielica2010 napisał(a): Pieniądze są podzielone.Wyplaty do końca miesiąca.Wystarczy iść do kadr i się podpytać.Pisałem przecież ,że u mnie nikt nie wie nic podobno ani u znajomych w innych jednostkach...
Czy cywile zadowoleni? Podatki zabrane x2, mimo premii 800 zł brutto( odjac podatek), wypłata pomniejszona - bo kolejny podatek zabrany, ostatecznie premia wynosi ok. 300/400 zł.. gdzie tu jest jakiś sens ? Mógłby ktoś fajnie i zrozumiałe wytłumaczyć o co chodzi ?
"Podatki zabrane x2" - zgodnie z ustawą o podatku dochodowym nie można opodatkować x2 a co najwyżej można przekroczyć próg podatkowy ( który jest ustalony na poziomie 120tyś zł) i przejść z 12% na 32% podatku przez co wypłata będzie proporcjonalnie mniejsza (ponieważ teraz należy odliczyć 32% podatku) a co za tym idzie wszelkie dodatkowe świadczenia pieniężne również (ponieważ one też będą teraz opodatkowane stawką 32%).
Zastanawia mnie tylko teoria o zarobkach cywili poniżej najniższej krajowej i sposób w jaki przekroczono próg podatkowy
Nadmienię że ja mając 12 lat służby ( i podobno dużo większą wypłatę niż cywil) tego progu nie przekroczyłem i jeszcze trochę mi do niego brakuje.