03-12-2024, 20:09
(03-12-2024, 9:33 )Cody napisał(a):Nie przekroczyłeś , bo może nie masz nadgodzin ( 6 tys. za nadgodziny/rok - teraz będę liczył i odbierał godziny jako wolne od służby ) , mi zabrali 1730 PLN , wiedziałem ,że będzie mniej ale tyle to zabolało i to przed świętami . W 2025 r. bądą doić jeszcze więcej z nas bo będzie podwyższka i więcej funkcjonariuszy wpadnie na 32 % próg podatkowy . Mieli podnieść progi podatkowe ale kasa idzie gdzie inndziej więc trzeba więcej zedrzeć z obywateli . Podobno funkcjonariusz nie może dostać niższego uposażenia jeśli nie był karany itp. ale pewnie nie dotyczy to podatków . Miało być 32% od kwoty przekroczenia 120 tys. a wygląda ,że od całego uposażenia .(02-12-2024, 8:39 )Widzisz i nie grzmisz napisał(a):Spieszę z pomocą(29-11-2024, 18:36 )Cywil2024 napisał(a):(26-11-2024, 23:53 )anielica2010 napisał(a): [quote="Cywil87" pid='20473' dateline='1732549419']To przykre...
Pisałem przecież ,że u mnie nikt nie wie nic podobno ani u znajomych w innych jednostkach...
Czy cywile zadowoleni? Podatki zabrane x2, mimo premii 800 zł brutto( odjac podatek), wypłata pomniejszona - bo kolejny podatek zabrany, ostatecznie premia wynosi ok. 300/400 zł.. gdzie tu jest jakiś sens ? Mógłby ktoś fajnie i zrozumiałe wytłumaczyć o co chodzi ?
"Podatki zabrane x2" - zgodnie z ustawą o podatku dochodowym nie można opodatkować x2 a co najwyżej można przekroczyć próg podatkowy ( który jest ustalony na poziomie 120tyś zł) i przejść z 12% na 32% podatku przez co wypłata będzie proporcjonalnie mniejsza (ponieważ teraz należy odliczyć 32% podatku) a co za tym idzie wszelkie dodatkowe świadczenia pieniężne również (ponieważ one też będą teraz opodatkowane stawką 32%).
Zastanawia mnie tylko teoria o zarobkach cywili poniżej najniższej krajowej i sposób w jaki przekroczono próg podatkowy
Nadmienię że ja mając 12 lat służby ( i podobno dużo większą wypłatę niż cywil) tego progu nie przekroczyłem i jeszcze trochę mi do niego brakuje.
Premia 800 zł brutto minus składki ZUS ok 109 zł minus skl zdrowotna ok 62 zł minus podatek 12 procent ok 83 zł netto wynosi. 545 zł.
Ale dział finansowy policzył najpierw premie później wynagrodzenie za listopad. Są jeszcze koszty uzyskania przychodu 250 zł lub 300 zł i kwota zmniejszająca podatek 300 zł to co zazwyczaj liczą nam przy wynagrodzeniu miesięcznym policzli przy premi dlatego mamy to co mamy. A wynagrodzenie za miesiąc jest niższe niż za poprzednie miesiące. Każdy przychód podlega opodatkowaniu na podstawie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Może być też zwolniony na podstawie art jeśli dobrze pamietam art 21 . Pracownik cywilny nie przekroczy raczej skali podatkowej chyba że wygra w sądzie sprawę o dyskryminacje i mobbing i dostanie odszkodowanie wysokości rocznego wynagrodzenia.
Za porównywalna pracę powinno być takie samo wynagrodzenie.
Żony funkcjonariuszy też mogą pracować na etatach cywilnych w sw. Jak praca w supermarkecie nie pasuje.
Pisząc o progach podatkowych trzeba mieć pojęcie co się pisze i wiedzę też
Pozdrawiam cywili