20-01-2025, 19:34
(19-01-2025, 11:19 )kinderka napisał(a):(16-01-2025, 19:27 )alexander napisał(a): "Organizacji szkoleń zawodowych dla funkcjonariuszy bez wymaganego wykształcenia,
uprawniających do zajmowania stanowisk z wykształceniem wyższym,"...... „Nie matura lecz chęć szczera zrobi z Ciebie oficera…”
Przecież to jest stalinowska polityka
Z całym szacunku, ale w służbie najważniejsze jest doświadczenie, a nie wykształcenie, bo teraz każdy może zdobyć wykształcenie prywatnie (wiem z własnego doświadczenia) i niby taka osoba ma mieć oficerskie stanowisko, a ile z tych kierunków co funkcjonariusze mają jest przydatne w służbie, a ile z tych funkcjonariuszy skończyło państwowe studia dzienne na politechnice, aby udowodnić inteligencje. Mł. chor. powinni dostawać funkcjonariusze z ochrony powyżej 15 lat, bo na nich spoczywa największa odpowiedzialność, a oficerskie stanowiska powinny być tylko dla przełożonych i z minimum 10 lat służby (zaczynając od dowódców). Jakbyś chciał mnie atakować, (bo możesz mieć odmienne zdanie) to weź pod uwagę, że piszę z doświadczenia w administracji, nie ochrony.
Nasza formacja charakteryzuje się znaczącym odsetkiem funkcjonariuszy legitymujących się wykształceniem wyższym, co eliminuje konieczność poszukiwania kandydatów o wybitnych predyspozycjach przywódczych wśród osób z wykształceniem średnim.
Powołanie na stanowisko kierownicze osoby legitymującej się najniższym poziomem wykształcenia może prowadzić do wewnętrznych konfliktów w strukturach organizacyjnych, wynikających z braku odpowiedniego autorytetu. Istnieje wprawdzie możliwość odstępstwa na objęcie takiej funkcji, pod warunkiem uzupełnienia braków kompetencyjnych. Wyższe wykształcenie odgrywa kluczową rolę w rozwijaniu umiejętności analitycznego myślenia, a także – w zależności od kierunku – wiedzy technicznej oraz zdolności do interpretacji przepisów prawnych. Na stanowiskach kierowniczych, takich jak kierownik działu czy jednostki, obecność osób posiadających wyższe wykształcenie jest zatem nieodzowna. Osoby o wysokim poziomie kompetencji i wiedzy nie zaakceptują sytuacji, w której byłyby zmuszone wykonywać za niedostatecznie wykwalifikowanego przełożonego obowiązków administracyjnych lub związanych z zarządzaniem.
Zagadnienie to stanowi przedmiot, który może być podstawą do opracowania szczegółowej i kompleksowej pracy dyplomowej o charakterze akademickim.
W przypadku odmiennego zdania jestem otwarty na konstruktywną dyskusję w tym zakresie i oczekuję na kontynuację merytorycznej wymiany poglądów.
Bądź spokojna, dzięki wykształceniu akademickiemu mam świadomość, że wyrażanie odmiennego zdania nie powinno prowadzić do ataków personalnych.