22-01-2025, 19:03
(22-01-2025, 17:23 )Kapral_Opole napisał(a): Poszę twój poprawiony tekst: "
Jacku, Jacku, nie wiem, ile masz lat, ale ja pamiętam jeszcze czasy Edwarda Gierka, który w te szare i smutne czasy komuny tchnął trochę życia w postaci cytrusów z zagranicy i innych dobroci. Wszyscy go chwalili, tylko potem przyszły realia i za życie ponad stan (czytaj pożyczki w dolarach i rozdawnictwo) przyszło słono Polakom przez dwa pokolenia płacić. To samo jest z PiS. Pieniądze się znalazły na podwyżki i inne rzeczy, tylko kosztem ogromnego zadłużenia państwa, a dług ma to do siebie, że trzeba go spłacać. Za rządów PiS zadłużenie Polaków wzrosło wielokrotnie i ten dług będą spłacać pewnie jeszcze twoje wnuki albo i prawnuki. Nie wiem, czy one już będą z tego powodu tak samo zadowolone jak ty z tych podwyżek."
Ciężko było to przeczytać.
Wciąż wierzyć w te teorie, że PiS nas zadłużył, a KO ma przyjść na białym koniu i nas uratować? Może to i ładnie brzmi, ale rzeczywistość jest bardziej skomplikowana. Koalicja Obywatelska miała swoje pomysły, które wielu z nas uważało za niewłaściwe, a ja osobiście liczyłem na alternatywę w postaci innych partii. Jednak w najgorszych snach nie pomyślałem, że ludzie mogą ponownie wybrać tę samą formację, która nie dawała nadziei na zmiany. Przykład? Zielony Ład, podwyżki, a do tego inne problemy, jak praca na czarno za 4 złote na godzinę za czasów Tuska. A pamiętamy też o wysokim bezrobociu i problemach finansowych. Choć PiS rzeczywiście nie zawsze radził sobie z zarządzaniem pieniędzmi i kontrolowaniem wydatków, to trzeba przyznać, że jakieś zmiany wprowadzono, a wielu z nas mogło na tym skorzystać. Co więcej, zadłużenie kraju wciąż rośnie, a PiS nie jest tu bez winy. Jeśli chodzi o KO, to ich wizja Polski to bieda, bez przemysłu i rolnictwa, tania siła robocza i stagnacja. Zamiast tego warto zastanowić się, czy nie trzeba szukać nowych, świeżych propozycji, takich jak Mentzen. Warto jednak pamiętać, że w polityce wiele jest spekulacji, a oskarżenia o powiązania z PiS-em wciąż nie mają jednoznacznych dowodów. Ważne jest, aby nie dać się zwieść powierzchownym opiniom i dobrze przemyśleć, co naprawdę służy Polsce.
(21-01-2025, 21:35 )eeedek4 napisał(a):(20-01-2025, 12:46 )Jacek Jacek napisał(a):Jacku Jacku nie wiem ile masz lat ale ja pamiętam jeszcze czasy Edwarda Gierka który w te szare i smutne czasy komuny tchnął trochę życia w postaci cytrusów z zagranicy i innych dobroci.Wszyscy go chwalili tylko potem przyszły realia i za życie ponad stan (czytaj pożyczki w dolarach i rozdawnictwo) przyszło słono Polakom przez dwa pokolenia płacić.To samo jest z pis .Pieniądze się znalazły na podwyżki i inne rzeczy tylko kosztem ogromnego zadłużenia państwa a dług ma to do siebie ,że trzeba go spłacać.Za rządów pis zadłużenie polaków wzrosło wielokrotnie i ten dług bedą spłacać pewnie jeszcze twoje wnuki albo i prawnuki.Nie wiem czy one już bedą z tego powodu tak samo zadowolone jak ty z tych podwyżek.(20-01-2025, 1:59 )arecki5582@gmail.com napisał(a):(19-01-2025, 13:40 )kapi5 napisał(a): Jak mawiał kalsyk, pięniędzy nie ma i nie będzie... trzeba sięprzyzwyczajać że jak Rudy Pan będzie przy władzy to podwyżki będą po 150 zł netto...Jakiś czas temu pisałem jakie były podwyżki za czasu pierwszych rządów PO. Uśmiechnijcie się....,zawsze może być gorzej....i pewnie będzie.
Mylisz się nie było podwyżek tylko list od Rudego Premiera i 50 zł karpiowego w jednym roku tylko w jednym w ciągu jego rzędów. Gdzie są z tej księgi PO-wcy? Pytam się? Obyś się mylił że będzie gorzej obyś...
Panie adminie czy SW to formacja apolityczna?