24-01-2025, 11:06
(23-01-2025, 17:41 )Kapral_Opole napisał(a): Proszę podziel się kto według ciebie jest najlepszym kandydatem i dlaczego. Wszyscy na to czekamy.Wszyscy to znaczy ty? W Polsce nie ma najlepszego kandydata, jest wybór między kiepskim a jeszcze gorszym. A dalej leci twój ultraprawicowy kandydat kandydat wraz z jego partią i wspaniałymi poglądami na np. rolę kobiet w życiu codziennym. Znajdź sobie ich 100 postulatów czy jak to tam się nazywało, które tak szybko usuwali ze swojej strony, może to ci trochę oczy tworzy.
(23-01-2025, 10:25 )BartekS napisał(a):(22-01-2025, 17:23 )Kapral_Opole napisał(a): Poszę twój poprawiony tekst: "
Jacku, Jacku, nie wiem, ile masz lat, ale ja pamiętam jeszcze czasy Edwarda Gierka, który w te szare i smutne czasy komuny tchnął trochę życia w postaci cytrusów z zagranicy i innych dobroci. Wszyscy go chwalili, tylko potem przyszły realia i za życie ponad stan (czytaj pożyczki w dolarach i rozdawnictwo) przyszło słono Polakom przez dwa pokolenia płacić. To samo jest z PiS. Pieniądze się znalazły na podwyżki i inne rzeczy, tylko kosztem ogromnego zadłużenia państwa, a dług ma to do siebie, że trzeba go spłacać. Za rządów PiS zadłużenie Polaków wzrosło wielokrotnie i ten dług będą spłacać pewnie jeszcze twoje wnuki albo i prawnuki. Nie wiem, czy one już będą z tego powodu tak samo zadowolone jak ty z tych podwyżek."
Ciężko było to przeczytać.
Wciąż wierzyć w te teorie, że PiS nas zadłużył, a KO ma przyjść na białym koniu i nas uratować? Może to i ładnie brzmi, ale rzeczywistość jest bardziej skomplikowana. Koalicja Obywatelska miała swoje pomysły, które wielu z nas uważało za niewłaściwe, a ja osobiście liczyłem na alternatywę w postaci innych partii. Jednak w najgorszych snach nie pomyślałem, że ludzie mogą ponownie wybrać tę samą formację, która nie dawała nadziei na zmiany. Przykład? Zielony Ład, podwyżki, a do tego inne problemy, jak praca na czarno za 4 złote na godzinę za czasów Tuska. A pamiętamy też o wysokim bezrobociu i problemach finansowych. Choć PiS rzeczywiście nie zawsze radził sobie z zarządzaniem pieniędzmi i kontrolowaniem wydatków, to trzeba przyznać, że jakieś zmiany wprowadzono, a wielu z nas mogło na tym skorzystać. Co więcej, zadłużenie kraju wciąż rośnie, a PiS nie jest tu bez winy. Jeśli chodzi o KO, to ich wizja Polski to bieda, bez przemysłu i rolnictwa, tania siła robocza i stagnacja. Zamiast tego warto zastanowić się, czy nie trzeba szukać nowych, świeżych propozycji, takich jak Mentzen. Warto jednak pamiętać, że w polityce wiele jest spekulacji, a oskarżenia o powiązania z PiS-em wciąż nie mają jednoznacznych dowodów. Ważne jest, aby nie dać się zwieść powierzchownym opiniom i dobrze przemyśleć, co naprawdę służy Polsce.
Chciałem wdać się z tobą w delikatną polemikę, przytoczyć wskaźniki makroekonomiczne, porozmawiać o sytuacji na świecie, ale jak w jednym zdaniu przeczytałem Mentzen, a w drugim żeby nie dać zwieźć się powierzchownym opiniom i o służbie Polsce, to mi przeszło.