18-03-2025, 21:24
(18-03-2025, 20:40 )Administrator napisał(a): W ostatnim czasie pojawiło się wiele wpisów, które nie udało się przywrócić o świadczeniu mieszkaniowym.
Poniżej przedstawię założenia jakie udało się wypracować podczas ostatnich spotkań zespołu.
Świadczenie mieszkaniowe ma wynosić
Miasto st.Warszawa -1800 zł.
Miasto Wojewódzkie -1500 zł.
Miasto Powiatowe - 1200 zł.
Pozostałe miejscowości -900 zł.
Świadczenie mieszkaniowe otrzymują wszyscy funkcjonariusze (oprócz tych, którzy maja przydzieloną kwaterę tymczasową).
Świadczenie mieszkaniowe mają również otrzymywać funkcjonariusze w służbie przygotowawczej.
Funkcjonariusz, który pobrał dofinansowanie na zakup lokalu mieszkalnego, a chce otrzymywać świadczenie mieszkaniowe musi zwrócić pobraną kwotę. Będzie mógł ją rozłożyć na 120 rat, wtedy świadczenie będzie pomniejszone o tą ratę.
Z chwilą przejścia funkcjonariusza na zaopatrzenie emerytalne, pozostała część zwrotu dofinansowania zostaje umorzona.
Wygasają: pomoc na zakup lokalu mieszkalnego, dodatek za brak mieszkania oraz dodatek za malowanie.
Zwrócić należy kwotę brutto, lecz podatek, który już raz zapłaciliśmy będzie można odzyskać.
a co jeśli pobrałem mieszkaniówke lata temu i zgodze się aby odejmowali mi kase przez te 10 lat ale będę chciał odejść do innej służby lub iść na emke? to będę mógł to zrobić czy jestem przywiązany przez te 10 lat i nie mogę odejść? o ile pamiętam mówione było że będzie mozna odejśc w każdym momencie mimo rozłożenia kwoty na raty