27-03-2018, 20:35
(27-03-2018, 19:22 )Małolat napisał(a):(27-03-2018, 7:31 )Administrator napisał(a):(26-03-2018, 21:25 )Zoodiak83 napisał(a): W mojej jednostce wprowadzono codzienne dyżury telefoniczne dla f-szy z ochrony. Dwóch ludzi rano i dwóch na noc. Weekendy i święta "obstawiają" w większości f-sze jednozmienni.
Moje 1 pytanie brzmi:
Czy zasadnym jest przydzielanie dyżurów telefonicznych ( lub dodatkowych służb) trwających 12 godzin (w sobotę, niedzielę i święta) funkcjonariuszom na co dzień pełniącym służbę w systemie jednozmianowym? Zgodnie z zapisami w ustawie o SW, za służbę w weekend, w następnym tygodniu należy się dzień odpoczynku. Dzień dla takiego f-sza to 8 godzin służby. Nie ma mowy o oddaniu 1,5 dnia. W ustawie nie ma mowy o automatycznych nadgodzinach. Czy w takim razie w normalnym toku służby (bez wzmocnień, alarmów, odwodów), funkcjonariusz jednozmianowy powinien mieć wyznaczaną służbę dodatkową (dyżur) w wymiarze 8 godzin? Może powinien pracować 12 godzin, odbierać tylko 8, a 4 godziny powinny mu przepadać?
Witam
Proszę podać jednostkę, nie można mieszać systemów służby opinia prawna w tym temacie jest na stronie głównej. Pozdrawiam
W mojej jednostce to wcale nie ma Dyżurów :a to szanowna pani kierownik wprowadziła "ZESZYT" w którym to umieszcza się informacje na temat odebranych telefonów, nieodebranych telefonów, oddzwonionych telefonów itp. Oczywiście żaden przepis takiego zeszytu nie reguluje ale to nic nie szkodzi bo na podstawie danych z tego zeszytu szanowna pani kierownik zabrała kilku f-szom dodatki służbowe bez żadnego postępowania itp. Sprawa wyladowała w Sądzie i zobaczymy co z tego wyjdzie, swoją drogą pani kierownik nagminnie łamie ustawę o SW, nie panuje nad książką służby, f-sze nie mają do niej dostępu poza wartownią, ciągłe zmiany systemów pracy, brak dyżurów, mistrzu który ją rozpisuje nie informuje o zmianach ludzi i wychodzą potem kwasy czyli mamy jeden wielki chaos. Dyrekcja się temu przygląda i nic z tym nie robi bo przecież to f-sz jest winny nie kierownictwo zwolnienia to wina tych na dole nikogo innego! A może na to ma wpływ wszystko to co robi szanowne kierownictwo ochrony? Sprawdził to pan Dyrektorze czy może się pan boi zapytać f-szy jak jest naprawdę? A i niech się kadry i finanse pochwalą jaką kwotę ZK wypłacił za wcześniejsze złe liczenie godzin f-szom, którzy już byli na emeryturze, kto był za to odpowiedzialny i czy to nie jest szkoda w majątku państwa! Jaka to jednostka panie Adminie napiszę do pana w meilu jak również w piśmie do kilku innych osób. Zainteresowani będą wiedzieć o kogo chodzi, to początek ciekawych informacji jakie tu opiszemy.
Zoodiak myślę, że twoja jednostka to nie jedyny przykład jak są naruszane nasze prawa. Taki dyżur telefoniczny jest już od wielu lat w ZK Siedlce jak i wiele innych problemów o których żal pisać.