08-06-2025, 13:15
(08-06-2025, 10:02 )Człowiek z lasu napisał(a):(07-06-2025, 18:47 )Administrator napisał(a):(06-06-2025, 21:46 )Jacek Jacek napisał(a):(06-06-2025, 12:33 )Administrator napisał(a):(06-06-2025, 9:48 )Dziambdzia napisał(a): Projekt nowego świadczenia mieszkaniowego otrzymały obydwa związki istniejące w SW. Na stronie ministerstwa sprawiedliwości jest informacja, że projekt trafił do wykazu prac legislacyjnych i programowych rady ministrów. Co jest takiego niebezpiecznego w tym projekcie, że działacze związkowi nie chcą go przedstawić, dlaczego w tej służbie robi się niepotrzebnie tajemnice, gdzie transparentność związków i ich działań.
Związki Zawodowe nie otrzymały ostatecznej wersji projektu zmiany ustawy w zakresie "świadczenia mieszkaniowego".
Sam pan mówi ostatecznej czyli jednak coś związki wiedzą jak rządzący chcą nas szczerze mówiąc oszukać. Jak my mamy wam wierzyć w cokolwiek niech pan powie. Nie różnicie się niczym od rządu Po i koalicji i stojącego na jego czele premiera oszusta. Panie administratorze wstyd.
Nasza organizacja zgłosiła swoje uwagi do projektu, nad którym pracowaliśmy. Nie otrzymaliśmy jednak dotąd ostatecznej wersji dokumentu, a skoro nie wiemy, co finalnie zostanie wprowadzone, to co mamy pokazywać? Wróżenie z fusów?
Czegos nie potrafię zrozumieć, związki nie uczestniczą w tworzeniu, nie maja wpływu na treści, moga zgłosić uwagi ale nie uczestniczą w,, dialogy,,? Nikt nienluczy sie z waszym zdanie? Nke informuje was jako związki? To sie w głowie nie mieści, bo tak na dobrą sprawe mozna mieć uwagi i nikt ich nie uwzględni a malo tego nawet nie będziecie wiedzieć co udało sie wynegocjować a jedynie na końcu juz po wprowadzeniu projektu będziemy, będziecie widzieć co i jak????
Właśnie widzę, że nie może Pan zrozumieć. Związki uczestniczyły w tworzeniu zmian ustawowych w zakresie wprowadzenia świadczenia mieszkaniowego i miały wpływ na jego treść.... Nie wiem na jakiej podstawie stwierdza Pan, że nikt nie liczy się z naszym zdaniem? Projekt ten został stworzony przy współudziale Związków Zawodowych. Kolejny jego etap, to proces legislacyjny w Ministerstwie Sprawiedliwości, gdzie Związki już nie uczestniczą, więc nie wiem jaki jest jego ostateczny kształt i czy nasze uwagi, które zgłaszaliśmy zostały uwzględnione. Mam nadzieję, że tak, ale do póki nie dostaniemy ostatecznej wersji, to nie będę opowiadać bajek ani siać domysłów. Nie mam w zwyczaju koloryzować rzeczywistości. Na tym etapie to Ministerstwo prowadzi dalsze prace nad projektem i to tam zapadają decyzje o jego finalnym brzmieniu.