25-06-2025, 18:28
(24-06-2025, 20:29 )Pracownik cywilny napisał(a):(24-06-2025, 6:51 )anton napisał(a): Mam pytanie z innej beczki. Jest skierowane do kadrowców lub finansów. To jakby porada finansowo - podatkowa. W tym roku przekroczę I próg finansowy. Wiem że od 120 000 zł brutto będę musiał odprowadzać 32% podatku dochodowego. W związku z tym że będę musiał odprowadzać 32% od nadwyżki powyżej 120 000 zł to jak ma się sytuacja w której pójdę na L4?
Chodzi mi o to czy to jest jest bez różnicy komu będę oddawał kasę. 32% dla US czy 20% z wynagrodzenia zaoszczędzi pracodawca.
Ktoś mógł przedstawić sytuację w której pracuję cały miesiąc normalnie i zabierane mi jest 32% na US i sytuację w której idę na dwa tygodnie na L4 w miesiącu w którym już jestem w drugim progu podatkowym? Jeśli można to na konkretnym przykładzie gdzie zarabia się w roku 140 000 zł brutto czyli jakieś 11 600 zł miesięcznie. Są to abstrakcyjne dane dla zwizualizowania przykładu.
Która sytuacja jest korzystniejsza? Pytanie brzmi absurdalnie ale taki mamy klimat.
Z góry dziękuję.
Nie trzeba być finansistą czy kadrowym żeby wiedzieć co kolwiek o podatkach. L4 też jest opodatkowane 32 procent pod warunkiem ze zostanie przekroczony próg podatkowy
Najlepiej nie upominać się o podwyżki mniejszy dochód mniejszy podatek wyższy dochód wyższy podatek....
Tyle to ja wiem. Ale chyba lepiej pójść na L4 i mniej mieć podstawy do podatku 32% a może nawet go uda się go ominąć. I dodatkowy wypoczynek będzie. No cóż trzeba w tym roku to wypróbować. Bo jak mam pracować i oddawać 32% to wolę już iść na L4 i mniej oddać.