27-09-2025, 7:27
(25-09-2025, 5:05 )szfager napisał(a):(23-09-2025, 15:06 )Slavus napisał(a):Halo, system równoważny dotyczy godzin, a nie dni- jak masz w jednym dniu 12 godzin i to jest max to w kolejnym 4 tak żeby wyszło średnio 40h w tygodniu.(22-09-2025, 19:09 )kinderka napisał(a): Jaka jest szansa, że wprowadzą system 2 na 2 (2 dni w pracy i 2 wolne) np. na spacerach?
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby taki system wprowadził w swojej jednostce właściwy dyrektor. System 2 na 2 nie różni się niczym od systemu 1 na 1 i jest jak najbardziej możliwy, gdyby tylko dyrektorzy nie obstawali twardo i zresztą niewłaściwie, że nie ma takiego systemu 2 na 2. Idąc tym tokiem myślenia, nie ma też systemu 1 na 1. Ustawa o SW odnosi się tylko i wylacznie do systemu wielomianowego typowego dla zachowania ciągłości, czyli w naszym przypadku 4-zmianowego i tłumaczenie, jakie już słyszałem, że po 12 godzinach ma być 24 wolne jest jak najbardziej nietrafione, a wręcz świadczy o niewiedzy kierującego jednostką penitencjarną. Każdy system zmianowy inny niż dzień - nocka - 2dni wolne powinien być traktowany jak system równoważny, jak jest w kodeksie pracy i z powodzeniem może to być 1 na 1, 2 na 2, 3 na 3 a nawet 6 na 6, zasada jest taka, że liczba dni pracy ma być równoważna z liczbą dni wolnych i po 12 godzinach zapewniony odpoczynek co najmniej 11,5 godz. - koniec kropka. Pytanie raczej powinno brzmieć, jak danego dyrektora do tego przekonać, może warto mu podsunąć kodeks pracy i ustawę o SW, aby doczytał? A może po prostu im się nie chce?
Tak, masz rację, dotyczy godzin (źle to opisałem), a co za tym idzie, również dni i nie zmienia to faktu, że system dwuzmianowy 12godzinny jest z założenia systemem równoważnym i jest systemem elastycznym. Nigdzie nie jest wprost stwierdzone, że ma być tylko 1 na 1. Kwestia średniego czasu 40godz tygodniowo i tak nie jest zachowana w służbie, bo siłą rzeczy musielibyśmy mieć czas zrównoważony co najmniej jedną służbą 8godzinną co 2 tygodnie, wtedy średnia tygodniowa wyniosłaby faktycznie 40godzin, w tym podobny układ, jak choćby 2 na 2 jest identyczny, jeśli chodzi o ilość godzin. W systemie takim ułożenie odpowiedniego grafika pozostaje w gestii pracodawcy i jak powiedziałem, nie jest sztywno określony ustawowo. Tyle w temacie