3 godzin(y) temu
(Wczoraj, 8:36 )KSG14 napisał(a): Ja jestem w stanie zrozumieć że Ci co otrzymali pomoc mieszkaniową woleliby aby nic nie oddawać, bo kto by tak nie chciał, ale teraz wszyscy mówią o równości świadczeń mieszkaniowych ale jak w policji było ok 5 000 zł. na członka rodziny jako pomoc mieszkaniowa to nikt nie pisał że chcemy jak w MSWiA ( i słusznie bo byłby to absurd )
To weźmy teraz przykład policjanta z żoną i dzieckiem który otrzymał ok 15 000 zł ( 3x 5000 = 15 000 ) i tyle skorzystał po wprowadzeniu nowego świadczenia
Teraz weźmy przykład funkcjonariusza SW też z żoną i dzieckiem który otrzymał ok 80 000 zł i musi oddać 50% zostaje mu ze starego świadczenia mimo potrąceń 40 000 zł
Jak widzimy funkcjonariusz SW jest uprzywilejowany względem policjanta ok 25 000 zł mimo że ten musi oddać 50%, a policjant nic
( kwoty pomocy to średnia z 2-3 ostatnich lat, zdaje sobie sprawę że Ci co otrzymali pomoc 20 lat temu to wygląda to inaczej zarówno w policji jak i SW ale zawsze z korzyścią dla SW)
Więc proszę spojrzeć na to przez pryzmat sprawiedliwości społecznej, a nie czubek własnego nosa.
Dla tych co piszą że ktoś ich przymusza do zwrotu: nikt nie przymusza Was do złożenia nowego wniosku o nowe świadczenie mieszkaniowe jak nic nie zrobicie wszystko zostaje po staremu. Z mojego punktu widzenia SW/rząd/związki zawodowe/MS i tak zachowały się wobec tych osób w sposób wyrozumiały, że w ogóle uwzględniły zwrot starej pomocy i możliwość korzystania z nowej (która jest bardziej korzystna). Przecież przyznaniem pomocy finansowej według starych zasad SW wywiązała się z obowiązku jaki na nią nakłada ustawa w sprawie przyznania lokalu mieszkalnego. Inną sprawą jest podatek który trzeba było zapłacić od przyznanej pomocy, o ile jeżeli nie upłynęło 5 lat od przyznania pomocy mieszkaniowej to taki funkcjonariusz ma okazję złożyć deklaracje do US o nienależnie zapłaconym podatku, to jeżeli upłynęło więcej niż 5 lat to sprawa na dzień dzisiejszy się przedawniła i taki funkcjonariusz jest poszkodowany, sam jestem ciekawy jak ten problem zostanie rozwiązany.
Też uważam, że super jest rozłożenie na raty dla tych co otrzymali, ale mimo wszystko troche niesprawiedliwe, że osoba co wzięła dofinansowanie i ma 15 lat służby musi oddawać, a osoba co brała przez np.15 lat za brak mieszkania już nie nic musi.
Skoro porównałeś przykład rodziny policjanta to może podaj przykład rodziny żołnierza, uwzględniając odprawe ?