11-12-2019, 10:17
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-12-2019, 18:48 przez Administrator.)
(10-12-2019, 22:50 )HugoBoss napisał(a):(10-12-2019, 19:39 )Administrator napisał(a):(10-12-2019, 17:17 )HugoBoss napisał(a):(10-12-2019, 11:21 )Administrator napisał(a):(10-12-2019, 8:15 )xerez14@wp.pl napisał(a): U nas kierownictwo poinformowało że te półrocze będzie rozliczone z obecnych nadgodzin, czyli za te pół roku nie będzie pieniędzy za nadgodziny. Brawo związki, działacie jak te pisowskie. Jeszcze tylko brakuje żeby nie było publikacji tego postu, ale w razie czego print screen zrobiony i będzie opublikowany w innym miejscu
Po 1. Proszę przestrzegać regulaminu i nie obrażać na tym forum nikogo.
Po 2. W czym Związek zawinił według Ciebie?
Po 3. Jakie oczekujesz stanowisko Związku? Bo po wpisach na tej księdze mam z tym trochę problem? Jedni piszą, że mają "gdzieś" pieniądze za nadgodziny i wolą wolne, a inni że chcą pieniądze....
Kolega XEREZ nikogo nie obraża a jedynie do kogoś porównuje. A to już subiektywne odczucia, że pisowi i adminowi czy związkom jest nie po drodze. Xerez dał upust swojej frustracji. Zresztą chyba każdy jest teraz sfrustrowany. Z co do płacenia za nadgodziny. Jedni chcą a drudzy nie. Co to just do rozumienia? Na koniec czerwca miałem 260h a teraz doszły mi 50h i się dowiedziałem że mam mieć zapłacone za te 50h a za 260h nie. Więc ja też tego nie rozumiem. Dlatego wolę wolne a kasę niech dadzą bardziej potrzebującym. Związki zawiniły w tym, że po roku od podpisania porozumienia dalej nie ma żadnego konkretnego stanowiska i ludzie nie wiedzą ile dostaną za przepracowaną nadgodzinę. Rok to chyba dużo czasu? Jesteście od tego żeby cisnąć rząd a nie odwrotnie. Bo teraz nasze nadgodziny idą w piach. Zostaniemy bez godzin i bez kasy od taka jest polityka CZ. W wakacje będziemy znowu walić nadgodziny. A jak wielmożni z Okręgów zobaczą że jednostki funkcjonują w okrojonym składzie to zaraz zabiorą stanowiska i pochwala się oszczędnościami w CZ. A jak jeśli jednostki dają sobie rade w okrojonym składzie to po co zostawiać wakaty, przecież nowi ludzie są nie potrzebni.
Ja nie mam problemu ze zrozumieniem, że jedni chcą odebrać wolne, a drudzy chcą mieć zapłacone, bo to oczywiste i bardzo zrozumiałe. Ustawa i okres rozliczeniowy zaczął obowiązywać od 1 lipca 2019 r. więc co tu jest niezrozumiałe? "Związki zawiniły..." w czym? W tym, że w końcu doczekaliśmy się pełnej odpłatności 100% za ponadnormatywny czas służby? ......i nie tylko. "Nie ma żadnego stanowiska i ludzie nie wiedzą ile dostaną za przepracowaną nadgodzinę..." Chyba nie do końca tak jest. Ustawa ogłoszona została 28 sierpnia 2019 r. więc był czas się z nią zapoznać, a w niej jest napisane ile zostanie zapłacone za "przepracowaną nadgodzinę"
Poproszę o artykuł z ustawy o wysokości odpłatnej nadgodziny.
Proszę Art. 195b ust.1 Ustawy z dnia 9 kwietnia 2010 r. o Służbie Więziennej.
Tak zupełnie na marginesie, proszę również wziąć pod uwagę, że rolą administratora nie jest wskazywanie i podawanie w każdej dziedzinie podstaw prawnych, bo przecież nie ma, aż tak pojemnej głowy, żeby to wszystko ogarnąć. Trzeba usiąść i trochę poszukać. Może to zrobić przecież każdy z nas. Pozdrawiam.