21-02-2020, 15:01
(20-02-2020, 20:10 )rambo30000 napisał(a):(20-02-2020, 17:12 )olee napisał(a):tak zawodowa, zasadnicza,nadterminowa, zastępcza wszystko się wlicza każdy dzień munduru nawet w innych służbach wlicza się do emki ale do dodatku za wysługę tylko zasadnicza(20-02-2020, 11:03 )rambo30000 napisał(a):(19-02-2020, 20:55 )EMKA napisał(a): WIADOMOSĆ DLA DZIAŁÓW KADR, bo okazuje się że w niektórych Działach Kadr nie potrafią odpowiedzieć zainteresowanemu funkcjonariuszowi CZY ZAWODOWA/NADTERMINOWA SŁUŻBA WOJSKOWA JEST WLICZANA DO WYSŁUGI EMERYTALNEJ, np. 10 lat SW i 5 lat ZSW to daje 15 lat służby co uprawnia do zaopatrzenia emerytalnego:mi też pyknelo 8 lat monu i 7 SW i jak zacząłem dopytywać kadry o prawa b odniosłem się z zamiarem emki to kadrowa zażądała wyciągów z rozkazów z WKU gzie jaki ile służyłem w monie. Mówię jej że to wszystko ma w moim świadectwie sluzby. Nie chciała słuchać pani kapitan z 20 letnim stażem a beton w glowie. To jej załatwiłem te wyciągi to dopiero stwierdziła że ok wszystko się zgadza mam lata emerytalne. Na razie siedzę w SW dalej ciekawe co będzie za parę lat znów będę się kopać
USTAWA
z dnia 18 lutego 1994 r.
o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu,
Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego,
Straży Granicznej, Biura Ochrony Rządu, Państwowej Straży Pożarnej i Służby Więziennej oraz ich rodzin
DZIAŁ II
Świadczenia pieniężne
Rozdział 1
Emerytura policyjna
Art. 12. Emerytura policyjna przysługuje funkcjonariuszowi zwolnionemu ze służby, który w dniu zwolnienia posiada 15 lat służby w Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służbie Kontrwywiadu Wojskowego, Służbie Wywiadu Wojskowego, Centralnym Biurze Antykorupcyjnym, Straży Granicznej, Biurze Ochrony Rządu,
Państwowej Straży Pożarnej lub w Służbie Więziennej, z wyjątkiem funkcjonariusza, który ma ustalone prawo do emerytury określonej w ustawie o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, obliczonej z uwzględnieniem
okresów służby i okresów z nią równorzędnych.
Art. 13. 1. Jako równorzędne ze służbą w Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służ-
bie Kontrwywiadu Wojskowego, Służbie Wywiadu Wojskowego, Centralnym Biurze Antykorupcyjnym, Straży Granicznej, Biurze Ochrony Rządu, Państwowej Straży Pożarnej i w Służbie Więziennej traktuje się:
2) służbę wojskową uwzględnianą przy ustalaniu prawa do emerytury wojskowej
DLA MNIE KADROWIEC KTÓRY TEGO NIE WIE POWINIEN JAK NAJSZYBCIEJ ZMIENIĆ DZIAŁ.
CZYLI zawodowa służba na kontrakcie też się wlicza?
Zawodową Służbę Wojskową dzieli się na kontraktową i stałą, to tak jak praca na czas określony i nieokreślony ale praca zawsze zostaje pracą, tak jak Zawodowa Służba Wojskowa zawsze zostanie Zawodową Służbą Wojskową bez względu na długość zatrudnienia.