13-05-2018, 17:22
(10-05-2018, 22:05 )zzz napisał(a):(09-05-2018, 11:54 )hosse80 napisał(a): a jak jest napisane w Ustawie?
"Funkcjonariusz nie może bez zezwolenia przełożonego podejmować zajęcia zarobkowego poza służbą."
do tego masz jeszcze Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości w sprawie udzielania pozwoleń na podjęcie zajęcia zarobkowego...
To są podstawowe "rzeczy" z którymi łatwo jest się zapoznać, do tego wystarczy iść porozmawiać z Dyr...
Znam przepisy ale parę przykładów:
1. Mam mieszkanie które wynajmuję studentom - jest to zajęcie zarobkowe poza służbą?
2. Mam pole które uprawiam i mam z tego dochód- jest to zajęcie zarobkowe poza służbą?
3. Gram na weselach kilka razy w roku
4. Na urlopie namalowałem obraz (lub zrobiłem coś innego) który później sprzedałem
5. Piszę bloga na którym z racji dużego zainteresowania wstawiłem reklamy
Przykłady można mnożyć a na żadne z tych zajęć nie trzeba zgody, więc tym bardziej zbieranie szparagów czy coś podczas urlopu nie powinno nikogo interesować ( tym bardziej że praca fizyczna jest dobra na stres)
Według mnie wyrażenie poza służbą jest nie sprecyzowane i podlega pod nie tylko praca którą wykonujemy na stałe oprócz (poza) służby, taka do której trzeba dopasować też służbę i wtedy nie jest się w pełni dyspozycyjnym itp. A taki zarobek incydentalny typu zagranie na weselu w weekend czy wyjazd za granicę na urlopie w celu dorobienia do pensji pod tę definicję nie podlega podobnie jak powyższe przykłady. Ale to tylko moje skromne zdanie. Zapraszam do dyskusji.