02-04-2020, 8:26
(01-04-2020, 20:35 )Gosia napisał(a): Mam pytanie do Pana administratora, co z podwyżkami dla cywili. Jestem (i nie tylko ja) rozgoryczona i rozczarowana szanownymi związkami- macie nas gdzieś!. Przypominam, że my również jesteśmy w SŁUŻBIE CYWILNEJ, moja praca niczym nie różni się od moich współpracowników funkcjonariuszy. Nie wiem jak to jest, ale ilu znam cywili z różnych jednostek to wszyscy mają odpowiedzialne stanowiska i równo zasuwają, co mamy udowodnić? Zawsze była przepaść finansowa w stosunku do funkcjonariuszy, a teraz to nawet nie wiem jak to nazwać. Wiem, że płace osób w pierwszej linii powinny być godne, bo wszyscy wiemy, że to wredna i niewdzięczna praca, ale reszta "towarzystwa"?. Może czas zerknąć trochę dalej niż na koniec własnego nosa? Trochę to żenujące, że cywilom w służbie więziennej dopłaca się do minimalnego wynagrodzenia, bo nawet nie mają 2600 brutto!!!! Pomimo wszystko w tym trudnym czasie życzę wszystkim zdrowia.
Nie do końca rozumiem Pani rozgoryczenia... i nie zgodzę się z Pani twierdzeniami. To przedstawiciele Zarządu Głównego NSZZ Funkcjonariuszy i Pracowników Więziennictwa zawarli porozumienie w dniu 19 listopada 2018 r. z Ministrem Sprawiedliwości, dzięki któremu pracownicy cywilni Służby Więziennej otrzymali od dnia 1 stycznia 2019 r. podwyżkę wynagrodzenia w wysokości przeciętnej miesięcznej kwocie 300 zł. brutto na etat oraz od dnia 1 lipca 2019 r. 250 zł. Natomiast od dnia 1 stycznia 2020 r. pracownicy cywilni Służby Więziennej otrzymają w przeciętnej miesięcznej wysokości 400 zł. brutto na etat czyli większą podwyżkę, niż pracownicy cywilni innych służb mundurowych. Przypomnę również o propozycjach przesunięcia z każdego etatu kwoty 100 zł. i przeznaczenia jej na służbę zdrowia. To Zarząd Główny NSZZ Funkcjonariuszy i Pracowników Więziennictwa podjął uchwałę, w której wyraził swój zdecydowany sprzeciw wobec takich działań, więc uważam Pani stwierdzenia za nieuzasadnione. Proszę się zastanowić, czy gdyby nie działania NSZZFiPW, pracownicy cywilni Służby Więziennej otrzymaliby podwyżkę w 2020 r. większą od pracowników innych służb mundurowych i czy plany przesunięcia z każdego etatu 100 zł. nie zostałoby zrealizowane? Zmiana odpowiednich rozporządzeń umożliwiających podwyższenie wynagrodzenia pracownikom cywilnym nastąpiła już przy ubiegłorocznych podwyżkach, więc akty prawne są gotowe. Więc uważam, że tak jak w przypadku funkcjonariuszy podwyżka wpłynie na konta już niebawem.