28-05-2018, 23:27
(24-05-2018, 21:39 )dpm napisał(a): Poszukuję informacji dotyczącej równoważnika za brak mieszkania. Moja sytuacja wygląda następująco: Moja żona posiada mieszkanie własnościowe, była jego posiadaczką przed naszym ślubem, i przed tym jak wstąpiłem w szeregi SW. Z tego tytułu nie mogłem pobierać "braku mieszkania" a jedynie dodatek za jego remont. Co w sytuacji gdy moja małżonka sprzeda ww mieszkanie? Czy w takim wypadku mogę się ubiegać o wypłatę równoważnika za brak mieszkania ?
Majątek nabyty przed powstaniem wspólności majątkowej małżeńskiej, czyli co do zasady – przed ślubem, nie wchodzi do tej wspólności po ślubie (art. 33 pkt 1 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, k.r.o.)...ale to nie ma większego znaczenia gdyż Art. 178. 1. określa, że "funkcjonariusz ani jego małżonek". Przepis nie analizuje czy jest wspólność majątkowa czy nie.
W sytuacji gdy żona go sprzeda, daruje...etc. przesłanki wynikające z Art. 178. 1. ustaną.
Ciekawostka z Komentarza Ustawy:
Co do znaczenia pojęcia legitymowania się tytułem prawnym do lokalu mieszkalnego albo domu istnieją poważne rozbieżności w praktyce. W doktrynie przyjmuje się bowiem bardzo szeroko, że tytułem takim może być albo akt notarialny, albo decyzja o przydziale, albo umowa cywilnoprawna (umowa najmu, umowa użyczenia) czy też spółdzielcze prawo do lokalu. Węziej pojęcie tytułu prawnego do mieszkania (domu) definiują sądy administracyjne. Przykładowo Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gdańsku w wyroku z dnia 24 lutego 2011 r. (III SA/Gd 27/11, LEX nr 1126677), stwierdził, że „w przypadku gdyby funkcjonariusz, niemający jakiegokolwiek tytułu prawnego do lokalu mieszkalnego lub domu, uzyskał z tego tytułu równoważnik pieniężny i przeznaczył go na część pokrycia kosztów najmu lokalu mieszkalnego w miejscowości pobliskiej, należałoby go uzyskanego równoważnika natychmiast pozbawić. Z tego względu Sąd wyraża pogląd, że najem lokalu nie sprzeciwia się przyznaniu równoważnika”. Co również ważne, zameldowanie się funkcjonariusza w nieruchomości nie rodzi prawa do niej i tym samym nie stanowi tytułu prawnego.