25-04-2020, 11:31
(24-04-2020, 19:19 )Marcinn napisał(a):(23-04-2020, 15:47 )Prison_Officer napisał(a):(22-04-2020, 15:34 )funkcjonariusz2020 napisał(a): Witam, chciałbym się dowiedzieć czy w jakieś jednostce funkcjonuje system pracy dwa na dwa (dwie dniówki dwa dni wolnego) pracuje w systemie jedno zmiennym i nie ukrywam jest to uciążliwy system (pracujące święta, weekendy itp.) Chodzi mi oczywiście o służby 12h. ???
W żadnej jednostce nie funkcjonuje taki system.
W Służbie Więziennej funkcjonują tylko:
- system jednozmianowy (5 dni po 8 godzin)
- dwuzmianowy (dniówka 12, wolne, dniówka)
- czterozmianowy (dniówka 12, nocka 12, wolne, wolne)
i tylko takie, nie ma innych.
Oczywiście istnieje możliwość ręcznego ustawiania pracy w dwa kolejne dni i później dwa kolejne wolne, ale po pierwsze to nie jest system funkcjonujący w SW, a po drugie na dłuższą metę strasznie uciążliwe, by było pisanie w ten sposób.
Na pewno nie da się ustawić automatycznie takiego systemu pracy.
Tak z ciekawości? Co jest w tym takiego uciążliwego? Też pracuje w systemie 12 i na dłuższą metę to właśnie taki sposob pracy jest męczący .
Uciążliwe dla osoby rozpisującej książkę rozkładu służby, ponieważ osoba ta musiałaby za każdym razem pamiętać i przerzucić funkcjonariusza z dnia wolnego na dniówkę po czym dać mu wolne na jego służbie (dniówka, dniówka - wolne,wolne). Tak jak pisałem jest to do ogarnięcia, ale wszystko trzeba robić ręcznie i pamiętać o tym.
Trzeba również wziąć pod uwagę, że rozpisując stale w ten sposób f-sza do służby zastrzeżenia mogą mieć również specjaliści (tzw. badacze pisma) jak również udzielanie urlopów będzie według projektu w jakim został zaprojektowany f-sz czyli mam tu na myśli jednozmianowy, dwuzmianowy bądź czterozmianowy, bo jak wspomniałem już wcześniej w programie Ewidencja Czasu Pracy nie występuje system "dniówka, dniówka - wolne, wolne".