07-05-2020, 18:35
(07-05-2020, 12:31 )Szeregowy napisał(a):(07-05-2020, 8:21 )jtd napisał(a):Nie wydaje mi się, to jest ustawa emerytalna, a nie nowelizacja ustawy o SW!!! jakiś czas temu pojawił się projekt i tam jasno było zapisane!!!ale gdzieś dziwnym trafem zaginął!!! emerytura jak na starych zasadach, doloczany cywil do służby!!!!(06-05-2020, 19:28 )Szeregowy napisał(a):(06-05-2020, 9:24 )jtd napisał(a):Właśnie o to chodzi o wysługę lat pracy, nie do munduru!!! np. 20 lat służby i 10 lat cywila!!! Np. po 20 latach masz 53% plus dodatek i wychodzi powiedzmy suma 3000 zł emka(to nie są precyzyjne wyliczenia) i teraz dolicz 10 lat z cywila(pierwsze trzy lata po 2.6% a resztę po 1,3%)wyjdzie większa kwota wyjdzie!!! jeśli się dobrze oriętuję!!!! jeśli nie to proszę o sprostowanie!!!(06-05-2020, 6:53 )Szeregowy napisał(a): cyt. ,,dzięki nieustannym naciskom i dopominaniem się właśnie przez wspomnianego przez Pana, Kolegi Przewodniczącego Czesława" śmieszne to co Pan pisze Administratoże, po co były spotkania w CZSW z Dyrektorem Generalnym? Minister Wójcik jasno i wyraźnie mówił o kilejnych postulatach i ich realizacji!!! A od 2018 roku mało czasu było na realizację obiecanych i zapisanych punktów z porozumienia? teraz jest pandemia Covid-19, co będzi kolejną przeszkodą? choroba ślimaka winniczka w Puszczy Białowieskiej? każdy powód w mniemaniu Ministra Wójcika i Dyrektora Generalnego jest dobry by nie dopuścić do realizacji kolejnych postulatów, a Pan Czesłw i wyżej wymienieni boją się i wiedzą, że realuzacja najważniejszych zapisów na które czekają F-sz mający lata pracy z cywila będzi skutkowała masowymi odejściami z SW!!! to jest prawdziwy powód nierealizowania porozumienia!!!
Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia!!!!
Ale dlaczego odejściami ze służby ???? Przecież to chodzi oto , żeby prace z cywila doliczać do dodatku za lata pracy czy tam wysługę lat jak zwał tak zwał. To spowoduje jedynie lekki wzrost wynagrodzenia i tyle. Masz 2 lata służby to masz 5% dod. za wysługę lat. A jak Ci doliczą 10 lat z cywila to bęziesz miał 12 lat pracy czyli 15% dodatku bo po 10 latach tyle właśnie jest. A ty sugerujesz że ktoś ma 15 lat służby i 10 cywila , że da mu to 25 lat służby i że na emke może iść. Przecież to jest mylenie pojęć. Poprawcie mnie jak się mylę.
No nie :-) Właśnie to nie to. Tak to mają ci przyjęci przed grudniem 1999r. To chodzi o to , że lata pracy z cywila maja być uwzględniane przy wypłacie za wysługę lat. I tylko tyle. Nie zwiększy to lat z których oblicza sie emeryturę. Czyli: Nazywa się to chyba dodatek o charakterze stałym. Masz 10 lat słuzby to masz w wynagrodzeniu płacone 15% od podstawy, a jak doliczą ci 5 lat z cywila , to wskoczysz na 20% od podstawy.
Chodzi o doliczenie lat pracy z cywila do dodatku o charakterze stałym za wysługę lat i tyle, koniec kropka. Tak jak wcześniej było napisane 2LATA/5%,5LAT10%ITD ITD. Nie piszcie głupot bo to co mieliśmy dostać to już by było na tyle wg mnie no chyba, że się mylę to byłoby super. Wszystka podciągają pod covid-19 więc myślę, że i tak udało się wyrwać dość sporo.