07-05-2020, 19:59
(07-05-2020, 19:19 )Administrator napisał(a):Dziękuje za wyjaśnienie jednak sam administrator napisał ze inne Służby już to miały wprowadzone i w tym tkwi problem...2012r gdzie były związki wtedy? .https://www.prawo.pl/prawnicy-sady/rpo-dodatek-za-wysluge-lat-straznikow-wieziennych-zle-liczony,173090.html dlaczego na szarym końcu ... mamy według statystyk najlepiej wykształconą kadrę czy musimy ciągle czekać na wejście przepisów po mswia czy mon?W czym jesteśmy gorsi? Czy ktoś nie mógł wcześniej zareagować na zapis w ustawie o SW mówiącej o doliczeniu tylko pracy w jednostkach organizacyjnych? Dla mnie to dziwne tak samo jak to ze projekty nie ważne czy to związkowe czy DG rozpłynęły się w powietrzu. Już więcej nie będę pisał bo szkoda się nakręcać pooglądam lepiej zdjęcia jak funkcjonariusze ocieplają wizerunek służby(07-05-2020, 17:06 )Major napisał(a):(07-05-2020, 8:07 )Administrator napisał(a):Przepraszam mój błąd jeszcze lepiej jest to rozporządzenie ze stycznia 2019. http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/downlo...190199.pdf miedzy porozumieniem a publikacja jak mniemam minęło 3 mce? Czołem(06-05-2020, 16:46 )Major napisał(a):(06-05-2020, 15:21 )Twardziel 123 napisał(a): Bardzo proszę mi przybliżyć z czym inne służby sobie poradziły?Proszę czytać ze zrozumieniem. Poradziły sobie z wprowadzeniem PRZEPISÓW regulujących doliczeniem lat pracy z cywila do wysługi. Tylko my zawsze jesteśmy w ogonie...proszę poszukać Interpretacji prawników z 2012 r którzy już wtedy mówili o nierównym traktowaniu funkcjonariuszy służby więziennej a funkcjonariuszami innych służb którzy już tego cywila mieli doliczonego. Co nam się nie należy skoro związki wszystkich służb o to walczyły? Mam dobrą maść jak Pana boli mój stopień na emke się nie wybieram bo to moja sprawa i nikogo innego. Forum jest po to żeby dyskutować i nie patrzę tu tylko na siebie.Mlody który przychodzi do służby a są tez starsi którzy w cywilu trochę przerobili dostali by więcej na start i tym samym służba była by konkurencyjna w porównaniu z policja czy wojskiem. Zmykam odpocząć po służbie
___________________________________________________________________________________________________________
Panie ,,major" myślę, że to prawdziwy Pana stopień, a nie urojenie, jeśli mam rację to proponuję udać się na emke i odpoczynek dac spokój administratorowi i Panu Czeslawowi, bo dosyć pan od sluzby już otrzymał, stopien oficera do pokornego zachowania obliguje bo sluzba już wszystko Ci dała, więc nie narzekaj, tylko na odpoczynek zmykaj.
Proszę mi wskazać jeżeli Pan może te przepisy Straży Granicznej, które Pan przytacza z kwietnia 2019 r. Druga sprawa, to proszę dokładniej sprawdzać do kogo należy napisany post.
Już to kiedyś wyjaśniałem
Wejście rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 30 stycznia 2019 r. w sprawie sposobu i trybu zaliczania okresów służby i pracy do wysługi lat uwzględnianej przy ustalaniu wysokości dodatku za wysługę lat funkcjonariuszy Straży Granicznej podyktowane było wprowadzonymi zmianami do ustawy o Straży Granicznej związanymi z wejściem ustawy z dnia 8 grudnia 2017 r. o Służbie Ochrony Państwa oraz ustawy z dnia 26 stycznia 2018 r. przepisów wprowadzających ustawę o Straży Marszałkowskiej. W związku z wejściem w życie ustawy o Służbie Ochrony Państwa oraz ustawy wprowadzające ustawę o Straży Marszałkowskiej nastąpiła zmiana treści art. 106 ustawy polegająca na dodaniu nowych formacji, tj; SOP i Straży Marszałkowskiej do powyższej normy prawnej. Ponadto na mocy art. 389 ust. 2 pkt. 5 ustawy o SOP przepisy wykonawcze wydane m.in. na podstawie art. 106 ustawy o SG zachowują moc do dnia wejścia w życie nowych przepisów wykonawczych, nie dłużej jednak niż przez okres 12 miesięcy od dnia wejścia w życie ustawy, tj. do dnia 1 lutego 2019 r. W pozostałym zakresie niniejszy projekt jest identyczny z obecnie obowiązującym rozporządzeniem Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 10 września 2008 r. w sprawie sposobu i trybu zaliczania okresów służby i pracy do wysługi lat uwzględnianej przy ustalaniu wysokości dodatku za wysługę lat funkcjonariuszy Straży Granicznej. Resumując wprowadzenie w życie rozporządzenia o którym mowa nie jest związana z tym, że zaczęto zaliczać , do okresu zaliczanego do dodatku za wysługę lat okresów przepracowanych w cywilu, ponieważ jak już wspomniałem inne Służby od jakiegoś czasu już to miały wprowadzone.