05-06-2018, 20:03
(03-06-2018, 17:50 )MdR napisał(a):(02-06-2018, 20:27 )Tomcio11 napisał(a): Część takie pytanie ilu osadzonych tj cel, może obserwować funkcjonariusz ( monitorowy) w jednym czasie. Jakiej wielkości musi być wyswietlany obraz z kamery na monitorze. Ile różnych cel może być wyświetlanych na jednym konitorze np:47" nie mogłem znaleźć przepisów które fo regulują
Coś tam panowie bodajże z BHP próbowali swojego czasu przepychać (15 kamer na parę oczu - do dziś nie wiem jak to chcieli podzielić na monitorach), ale szybko się spostrzeżono, że gdyby im się udało to zakładach gdzie kamer jest dużo, trzeba by kilku ludzi na jednej zmianie tylko do oglądania kamer (już nie mówię o podmianach bo ile można się w kamery patrzeć, o pomieszczeniach do tego itp.) i temat upadł.
Cały problem wynika tak naprawdę z innej strony. Kamer jest zdecydowanie za dużo i nadal są słabej jakości. W Warszawie Policja do monitoringu ma ok. 400 kamer (a Kraków poniżej 100). Myślę że to kilka zakładów karnych razem wziętych. Uwagę zwraca się tak naprawdę na kilka-kilkanaście kamer, reszta służy jedynie realizacji jakiś wytycznych (najczęściej wymyślonych przez ludzi nigdy nie zajmujących się ochroną) oraz potem do kontroli sposobu wykonywania obowiązków przez funkcjonariuszy i karania ich.
Mi dokładnie chodziło o obraz z celi osadzonego który jest poddany 24h/24h obserwacją za którego funkcjonariusz odpowiada głową. Jak ja mogę zauważyć podejrzane zachowanie osadzonego jak obraz całej celi wyświetlany jest w okienku okolo 12'' tj. ekran 47'' podzielony na 4 okienka i jeszcze do tego 3 osadzonych na 3 różnych celach jedna cela wyświetlana w dwóch okienkach. Siedzę około 1m od monitora i nie widzę nić oprócz niewyraźnych postaci każdy ruch osadzonych to wiadomość na oddział żeby ktoś sprawdził co się tam dzieje.