22-06-2020, 12:01
(21-06-2020, 16:11 )rambo3000 napisał(a):to Szczecinie są zawieszone 4 etaty na weekend a za nich rezerwa zapier...a plus 2 bramowych. Po co przecież w weekend nic się nie robi.(21-06-2020, 12:04 )Administrator napisał(a):(20-06-2020, 18:51 )John Brawo napisał(a): Pytanie do admina.. Czy istnieje jakieś pismo albo polecenie które określa sposób oddawania nadgodzin tzn '' oddawania '' za wszelką cenę nie licząc się ze zdaniem funkcjonariuszy. Wiem w jakim terminie powinny być oddane bardziej mi chodzi czy padały jakieś polecenia żeby na sile statystyki się zgadzały i nie było nadgodzin? Jak u Was Panowie w dziale ochrony oddawane są nadgodziny?
Funkcjonariusz powinien zgłosić z wyprzedzeniem przełożonemu, w którym czasie chciałby wykorzystać czas wolny za wypracowane nadgodziny, a przełożony powinien to uwzględnić (jeżeli ma taką możliwość), taka powinna być stosowana praktyka. Natomiast prosiłbym, aby bardziej rozszerzyć co znaczy oddawanie nadgodzin "za wszelką cenę"? Czy mam przez to rozumieć, że funkcjonariuszowi udzielane jest wolne za wypracowane nadgodziny nieobstawiając stanowiska, co zagraża bezpieczeństwu jednostki? Jeżeli jest taka sytuacja, to proszę podać, w której to jednostce i jakie stanowisko, bądź stanowiska zostały zawieszone z narażeniem bezpieczeństwa dla jednostki? Można to zgłosić poprzez przedstawiciela NSZZ Funkcjonariuszy i Pracowników Więziennictwa w jednostce. Tak jest taka jednostka w okręgu warszawskim z oddziału s na weekendy zabrano oddzialowych-dziennych-pomocnikow co znacznie zagraża bezpieczeństwu jednostki i to pod pretekstem walki z nadgodzinami bo okręg każe tak postępować
Poniżej przedstawiam ostatnie obowiązujące pismo dotyczące sposobu oddawania nadgodzin.