09-06-2018, 15:00
(06-06-2018, 22:14 )ktoś napisał(a): Cześć, mam pytanko odnośnie delegowania do służby w innej jednostce. Czy stosowane są przepisy z Kodeksu Pracy czy z naszej ustawy? Po krótce chodzi mi o to czy mogą mnie wysłać w delegacje jeśli wraz z żoną wychowuje dziecko do lat 4.
Art. 71 [Zakaz przeniesienia oraz delegowania] Nie można bez zgody zainteresowanego przenieść albo delegować do pełnienia służby w innej jednostce organizacyjnej:
1) funkcjonariusza kobiety w ciąży;
2) funkcjonariusza samodzielnie sprawującego opiekę nad dzieckiem do lat 14;
3) funkcjonariusza samodzielnie sprawującego opiekę nad dzieckiem niezdolnym do pracy lub do samodzielnej egzystencji, przed osiągnięciem przez dziecko 18 lat życia lub do ukończenia nauki, nie dłużej jednak niż do osiągnięcia 25 lat życia;
4) funkcjonariusza samodzielnie sprawującego opiekę nad dzieckiem całkowicie niezdolnym do pracy, bez względu na jego wiek.
Do kodeksu pracy możemy sięgać gdy Ustawa nie reguluje danej kwestii. W przypadku oddelegowań pracowników jest to uregulowane w naszej ustawie. Z jednej strony nasza regulacja wydłużona wiek dziecka z 4 lat (art. 178 par. 2 KP) do 14 lat ale z drugiej, w przeciwieństwie do KP ustanawia, że to prawo przysługuje jedynie kiedy funkcjonariusz samodzielnie sprawuje opiekę nad dzieckiem. Ponadto Ustawa zabrania przeniesienia do innej jednostki nawet gdy ta znajduje się w tej samej miejscowości.