09-07-2020, 9:47
(08-07-2020, 19:57 )eeedek4 napisał(a): Zadam pytanie dotyczące art.15a
Czy ewentualne doliczenie stażu pracy z cywila ma dotyczyć tylko funkcjonariuszy przyjętych do 2003r?!
Dlaczego nie ma objąć wszystkich którzy zostali przyjęci do końca 2012 r a więc do wejscia w życie nowej ustawy o SW?!
Czy funkcjonariusz przyjęty po 2003 r. jest gorszy od tego przyjętego przed tym rokiem?!
Znowu zaczyna się podział na lepszych i gorszych .Apeluje do związków o podział jasny-przyjęci do 2012 r. i po tym roku
Dlaczego mam stracić kilkanaście lat pracy z cywila ? dlatego tylko ,że zostałem przyjęty do służby po 2003 r ?!
Okres, który jest brany pod uwagę czyli dotyczy funkcjonariuszy przyjętych do służby po 1 stycznia 1999 r. a przed 23 lipca 2003 jest okresem, który został objęty ustawą z dnia 23 lipca 2003 r. o zmianie ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw zmieniając zapisy ustawy z dnia 18 lutego 1994 r. o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Straży Granicznej, Biura Ochrony Rządu, Państwowej Straży Pożarnej i Służby Więziennej oraz ich rodzin dodając do niej art. 15a, który zadziałał wstecz i objął funkcjonariuszy, którzy byli przyjęci do służby w ww. okresie. Dlatego Federacja Związków Zawodowych Służb Mundurowych od wielu lat domaga się rozwiązania tego problemu.
Żeby było jasne, ja również nie zgadzam się z tym, że jeżeli nie zrównamy statusu funkcjonariuszy przyjętych po raz pierwszy do służby po 1 stycznia 1999 r. ze statusem funkcjonariuszy przyjętych przed tą datą, w zakresie art. 15a ustawy zaopatrzeniu emerytalnym, to będziemy mieli w Służbach Mundurowych już aż cztery grupy funkcjonariuszy, którzy mają naliczane inaczej emerytury czyli: 1/ przyjęci do służby przed 1999 r. 2/ przyjęci do służby po 1 stycznia 1999 r. a 27 lipca 2003 r. 3/ przyjęci do służby po 27 lipca 2003 r. a przed 1 stycznia 2013 r. i 4/ przyjęci do służby od 1 stycznia 2013 r.
Pisząc ten post miałem na celu wyjaśnić skąd wziął się okres do 2003 r.