10-07-2020, 17:10
(09-07-2020, 9:47 )Administrator napisał(a):(08-07-2020, 19:57 )eeedek4 napisał(a): Zadam pytanie dotyczące art.15a
Czy ewentualne doliczenie stażu pracy z cywila ma dotyczyć tylko funkcjonariuszy przyjętych do 2003r?!
Dlaczego nie ma objąć wszystkich którzy zostali przyjęci do końca 2012 r a więc do wejscia w życie nowej ustawy o SW?!
Czy funkcjonariusz przyjęty po 2003 r. jest gorszy od tego przyjętego przed tym rokiem?!
Znowu zaczyna się podział na lepszych i gorszych .Apeluje do związków o podział jasny-przyjęci do 2012 r. i po tym roku
Dlaczego mam stracić kilkanaście lat pracy z cywila ? dlatego tylko ,że zostałem przyjęty do służby po 2003 r ?!
Okres, który jest brany pod uwagę czyli dotyczy funkcjonariuszy przyjętych do służby po 1 stycznia 1999 r. a przed 23 lipca 2003 jest okresem, który został objęty ustawą z dnia 23 lipca 2003 r. o zmianie ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw zmieniając zapisy ustawy z dnia 18 lutego 1994 r. o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Straży Granicznej, Biura Ochrony Rządu, Państwowej Straży Pożarnej i Służby Więziennej oraz ich rodzin dodając do niej art. 15a, który zadziałał wstecz i objął funkcjonariuszy, którzy byli przyjęci do służby w ww. okresie. Dlatego Federacja Związków Zawodowych Służb Mundurowych od wielu lat domaga się rozwiązania tego problemu.
Żeby było jasne, ja również nie zgadzam się z tym, że jeżeli nie zrównamy statusu funkcjonariuszy przyjętych po raz pierwszy do służby po 1 stycznia 1999 r. ze statusem funkcjonariuszy przyjętych przed tą datą, w zakresie art. 15a ustawy zaopatrzeniu emerytalnym, to będziemy mieli w Służbach Mundurowych już aż cztery grupy funkcjonariuszy, którzy mają naliczane inaczej emerytury czyli: 1/ przyjęci do służby przed 1999 r. 2/ przyjęci do służby po 1 stycznia 1999 r. a 27 lipca 2003 r. 3/ przyjęci do służby po 27 lipca 2003 r. a przed 1 stycznia 2013 r. i 4/ przyjęci do służby od 1 stycznia 2013 r.
Pisząc ten post miałem na celu wyjaśnić skąd wziął się okres do 2003 r.
Ale co to ma do rzeczy?
Powielany argument wyjęty z...
Przecież po objęciu ubezpieczeniem powszechnym wstecz i tak wszystko wróciło do porządku wcześniejszego, więc co o za argument?
Czy ktoś przyjety w styczniu 2004 jest gorszy od tego z września 2003?