12-06-2018, 22:38
(10-06-2018, 14:08 )Zoodiak83 napisał(a):(07-06-2018, 18:43 )slask.SW napisał(a): Witam,
art 129 Ustawy o SW:
1. Kierownik jednostki organizacyjnej może ustalić dniem wolnym od służby, dla funkcjonariuszy pełniących służbę w jednozmianowym rozkładzie czasu służby, dzień służby przypadający między dniami wolnymi od służby i wyznaczyć dniem służby najbliższą sobotę. Jeżeli sobota przypada po wolnym od służby piątku lub przed wolnym od służby poniedziałkiem, kierownik jednostki organizacyjnej wyznacza dniem służby sobotę następną.
2. O ustaleniu dnia wolnego od służby oraz o sobocie wyznaczonej dniem służby funkcjonariusza informuje się, w sposób przyjęty w jednostce organizacyjnej, co najmniej z 14-dniowym wyprzedzeniem.
czy ktoś mógłby mi napisać czy są jakieś przepisy (ustawa, rozporządzenia), które regulują
sposób planowania służby funkcjonariuszom??
Po dokładnym zapoznaniu się szczególnie z punktem 2 (O ustaleniu dnia wolnego od służby oraz o sobocie wyznaczonej dniem służby funkcjonariusza informuje się, w sposób przyjęty w jednostce organizacyjnej, co najmniej z 14-dniowym wyprzedzeniem.)
mam takie pytanie do osób, które lepiej orientują się w tych sprawach:
Czyli jeżeli mam dniówkę w poniedziałek, nockę we wtorek, wolne środa-czwartek, itd.,
to o dodatkowej służbie w czwartek powinienem być poinformowany z 14-dniowym wyprzedzeniem??
czy jakoś to źle zrozumiałem??
Tak, chyba źle zrozumiałeś. Moim zdaniem pkt 2 jest kontynuacją pkt 1 i dotyczy tylko funkcjonariuszy jednozmiennych.
Ty się lepiej zastanów, czy w ogóle możesz dostać dodatkową służbę w czwartek. Ustawa o SW nigdzie nie podaje, że funkcjonariusz wielozmianowy może dostać dodatek. Owszem można go chwilę przetrzymać, aby dokończyć rozpoczęte czynności, ale żeby dać dodatkową służbę w jego dniu wolnym, tego w ustawie nie znajdziesz. Zapewnienie ciągłości służby na stanowiskach – to nasi przełożeni ograniczyli do minimum rezerwę zmiany. Wg. mnie, to rezerwa powinna przejąć służbę w krytycznych momentach i pełnić ją do czasu przybycia funkcjonariusza z dyżuru telefonicznego (to jest dozwolone ustawą). Moim zdaniem otrzymanie dodatkowej służby przez funkcjonariusza wielozmianowego w normalnym trybie służby (bez alarmów, wzmocnień itd.) jest niezgodne z ustawą o SW. Mam rację?
Z uwagi na to, że w systemie jednozmianowym funkcjonariusze pełnią
służbę od poniedziałku do piątku, może się zdarzyć, że w okresie
tym przypadnie dzień wolny od służby. W takich przypadkach kierownik
jednostki organizacyjnej może ustalić dniem wolnym od służby dzień
służby przypadający między dniami wolnymi od służby. Dzień służby jest
wówczas ustalany na najbliższą sobotę, chyba że przypada ona po piątku,
który był dniem wolnym od służby. W takim przypadku dniem służby
wyznacza się kolejną sobotę.