14-10-2020, 20:52
(14-10-2020, 16:57 )4jinx napisał(a): A ja zapytam kolegów na forum o informacje odnośnie wprowadzenia pracy rotacyjnej dla działów: kwatermistrzowskiego, ewidencji lub penitu. U mnie w jednostce wszyscy o tym mówią, ale nikt nic nie wie konkretnie. Głównie chodzi o sposób rozliczania nieuniknionych nadgodzin oraz pozornej izolacji kadry. Jakie rozwiązania zostaną przyjęte w jednostkach i od kiedy może to obowiązywać. Proszę o informacje bo pilnie muszę to poruszyć na najbliższym zebraniu. Wiem, wiem służba to służba, ale funkcjinariusze to........ ludzie, mający rodziny, zainteresowania, umówione wizyty u lekarzy,czas na odpoczynek.
Czy w/w praca rotacyjna dla działów to efekt jakieś decyzji DG? Gdzie jakieś zarządzie czy polecenia na piśmie? Przecież powinno być pismo, indwywidulny rozkład służby itd. Fsze mają rodziny, dzieci które chodzą do szkół, przedszkoli, fsze mają prawny obowiazek sprawowania nad nimi opieki często jako jedyny rodzic itd. Mało. Tego chodząc np co drugi dzień będę generowac nadgodziny, chodząc np 6-14, 14-22 są to godziny w porze nocnej. Jeśli np będę chodzić na 12h co drugi dzień bez weekendu to będę wychodzić na minus a przecież w liście obecności się nie podpisują w dniu przymusowego wolnego. Powinno być jasno okreslone kto i dlaczego nie może siedzieć w jednym pomieszczeniu z 2 fszem, jeden system zmian takim ludziom godzin pełnienia służby z uwzględnieniem ich sytuacji życiowej.