17-10-2020, 7:45
(16-10-2020, 16:37 )4jinx napisał(a):To jaki to system? Chyba indywidualny art. 126 ustawy -za twoją zgodą. A tak w ogóle to nie ma systemu dwuzmiennego jest wielozmianowy po 12 h powinno być 24 albo 48 h wolnego ustawa dopuszcza tylko jeden wyjątek czyli system indywidualny na który f-sz powinien wyrazić zgodę, nasi przełożeni wymyślili sobie dwuzmienny bo przychodząc dzień- wolne -dzień masz 36h wolnego między służbami , można powiedzieć więcej wolnego to dobrze ale według naszej ustawy taki system jest systemem mieszanym. Ponadto Trybunał lub SN nie pamiętam ale wypowiedział się w sprawie rekompensowania godzin nadliczbowych skracaniem czasu służby czy pracy w niektórych dniach - jest to NIEDOPUSZCZALNE.(16-10-2020, 8:22 )Psychol_OK napisał(a):(15-10-2020, 18:51 )4jinx napisał(a): No i wydarzyło się, jeszcze nie wiem na jakiej podstawie, ale kwaterunek, ewidencja, kadry, finanse i penit, będą pracowały w systemie dwuzmiennym. Najprawdopodobniej będzie jakieś zarządzenie Dyrektora. Nadgodziny będą na 100 %. Informujcie o rozwiązaniach przyjętych w jednostkach, bo coś mi tu śmierdzi niezłym wałkiem. Dawajcie znać na forum i informujcie terenowych przewodniczących.
Żeby się nie okazało, że prędzej będzie tych godzin brakowało... W większości pracują chyba w systemie 3x12h co daje 36h w sumie (brakuje 4h w każdym tygodniu do etatu)
Otóż nie, dzisiaj się dowiedziałem, że pracując w systemie dwuzmiennym, właściwa ilość godzin w miesiącu bedzie regulowana 8-mio godzinnymi służbami w weekendy lub święta. Przykład - listopad 160 h = 12 x 12 h + 2 x 8 h służba co drugi dzień, czyli dokładnie taki sam wałek jak w ochronie związany z zerowaniem płatnych nadgodzin - raz 12 raz 8.