02-11-2020, 22:20
(02-11-2020, 20:26 )Administrator napisał(a):(02-11-2020, 18:20 )POLSKI_KLAWISZ napisał(a):(02-11-2020, 15:54 )Administrator napisał(a):(02-11-2020, 15:29 )jtd napisał(a):(01-11-2020, 22:59 )Administrator napisał(a): Najgorsze jest to, że starałem się powstrzymywać przed komentowaniem tego rodzaju wpisów, ale niestety nie udało mi się. Nie wiem w jakim celu umieszcza Pan takie bzdury i oszczerstwa, ale domyślam się, że takie jest Pana zadanie, aby siać tu ferment narzekając na wszystko, bez względu na wynik jaki by się udało osiągnąć. Jakakolwiek podana informacja, będzie przez Pana krytykowana, chociażby była ona z korzyścią dla funkcjonariuszy i pracowników SW. Gdy czytam, że wszystko to, co udało się wywalczyć to tylko dzięki Policji... to włos mi się na głowie jeży, bo każda ze służb, bez względu na jej wielkość coś od siebie wniosła. Na tym przecież polega siła, aby w takich sytuacjach trzymać wszyscy razem jedną linię, bo to jedyny sposób żeby coś skutecznie osiągnąć. Nie będę się w tej kwestii rozpisywał, bo i tak to nic nie zmieni. Pan nadal będzie krytykował nasz Związek, bo "nie dostaliśmy nic więcej niż służby podległe MSWiA". Proponuję tak trochę refleksji i odpowiedzieć sobie na pytanie, w którym miejscu bylibyśmy jako Służba Więzienna, gdyby nie było naszych funkcjonariuszy i pracowników na proteście?Dla kogo zaśmieca dla tego zaśmieca. Dla mnie ten gość pisze jak jest. Porozumienia nie ma. Było ale nie zostało zrealizowane. Zostaliśmy OSZUKANI PERFIDNIE. ZAPAMIĘTAMY. Nie wiem jakie leki trzeba brać , żeby wmawiać sobie że jakieś porozumienie jest. Takie są fakty. Koniec .Kropka . Amen. Bajo bajlando.
Ps. zamieszczając swoje wpisy tak dużą czcionką "zaśmieca" Pan Księgę Gości, więc bardzo proszę tego nie robić i w inny sposób starać się zwrócić na siebie uwagę.
Naprawdę nie zrozumiał Pan co miałem na myśli pisząc "zamieszczając swoje wpisy tak dużą czcionką..." czy tylko udaje Pan, że nie zrozumiał?
POKAZUJĘ SYTUACJĘ JAKA MA MIEJSCE A NIE SIEBIE PANIE ADMINISTRATORZE BO NIE MAM TAKIEJ POTRZEBY… NIE ZAMIERZAM SIAĆ FERMENTU – JAK TO PAN NAZWAŁ – ANI NIE PISZĘ BZDUR I OSZCZERSTW… A JEŚLI TAK PAN ADMINISTRATOR UWAŻA TO PROSZĘ WSKAZAĆ W KTÓRYM POŚCIE???
NIE KRYTYKUJE TEGO CO OTRZYMALIŚMY ALE TO W JAKI SPOSÓB I CO Z NIEKTÓRYMI ZAPISAMI SIĘ DZIEJE…
PŁATNE NADGODZINY – OTRZYMALIŚMY I JEST AKT PRAWNY NORMUJĄCY TEN ZAPIS POROZUMIENIA. SUPER!!! ALE CZY ZWIĄZKI ZAWODOWE WIEDZĄ JAKIE SĄ – NIEOFICJALNE – POLECENIA Z CZSW??? CZY ZWIĄZKI WIEDZĄ O SPOTKANIACH DYREKTORA GENERALNEGO I PRZEDSTAWICIELI CZ Z DYREKTORAMI JEDNOSTEK ODNOŚNIE PŁATNYCH NADGODZIN I WYDANYCH WTEDY POLECEŃ???
SUPER, ŻE DOSTALIŚMY PODWYŻKI – NAPRAWDĘ WIELKI SZACUN DLA ZJEDNOCZONEJ SIŁY SŁUŻB MUNDUROWYCH, KTÓRĄ POKAZALIŚMY W TRAKCIE PROTESTU…
ALE PANIE ADMINISTRATORZE CO OTRZYMALIŚMY CO ZAPISANE BYŁO W POROZUMIENIU PODPISANYM Z MINISTREM ZIOBRO A DOTYCZYŁO TYLKO I WYŁĄCZNIE SŁUŻBY WIĘZIENNEJ???
NIC!
DOSTALIŚMY TYLKO TYLE CO DOSTAŁY SŁUŻBY PODLEGŁE MSWIA – FAKT DZIĘKI WSPÓLNEJ SILE PROTESTU…
MAM NADZIEJĘ, ŻE PAN ADMINISTRATOR PEŁNI SŁUŻBĘ W JEDNOSTCE PODSTAWOWEJ I WIE JAKIE SĄ NASTROJE WŚRÓD FUNKCJONARIUSZY PEŁNIĄCYCH SŁUŻBĘ CZĘSTO JUŻ PONAD SWOJE SIŁY – ZANIEDBUJĄC RODZINY, PODUPADAJĄC NA ZDROWIU I NIE WIDZĄC WSPARCIA NAWET TYCH, KTÓRZY W STATUCIE MAJĄ ZA ZADANIE DBAĆ O DOBRO FUNKCJONARIUSZY I PRACOWNIKÓW SW. A JEŚLI PAN NIE PEŁNI SŁUŻBY – TO PROSZĘ SPOTKAĆ SIĘ I POPYTAĆ TYCH, KTÓRZY CHRONIĄ SPOŁECZEŃSTWO PRZED PRZESTĘPCAMI…
NA JEDNYM Z OSTATNICH SPOTKAŃ Z ZARZĄDEM TERENOWYM ZAPYTAŁEM O REALIZACJĘ ZAPISÓW POROZUMIENIA TO USŁYSZAŁEM, ŻE NIGDY NIE DOSTALIŚMY TAK WIELKICH PODWYŻEK JAK W OSTATNIM OKRESIE I NIC WIĘCEJ KONKRETÓW ------ NIE TYLKO O PODWYŻKI WALCZYLIŚMY WYCHODZĄC NA ULICE WARSZAWY!!!
CIĄGŁE MYDLENIE OCZU SPOTKANIAMI, JAKIMIŚ KOMISJAMI CZY ZESPOŁAMI, KTÓRE NAWET NIE WIEMY CZY I KIEDY POWSTANĄ, PISMAMI, KTÓRE NIC NIE WNOSZĄ BO NAWET MINISTER ZIOBRO NIE ZAMIERZA NA NIE OSOBIŚCIE ODPOWIEDZIEĆ NIE PROWADZĄ DO MERYTORYCZNEJ DYSKUSJI A JEDYNIE WZBUDZAJĄ SMUTEK I ŻAL…
PANIE ADMINISTRATORZE ZACHĘCAM DO MERYTORYCZNEJ DYSKUSJI – JEŚLI PAN MI WSKAŻE GDZIE NAPISAŁEM BZDURY, OSZCZERSTWA I SIAŁEM ZAMĘT – TO JAK NAJBARDZIEJ PRZEPROSZĘ OFICJALNIE BO NIE MAM PROBLEMU Z TAKIMI RZECZAMI. POTRAFIĘ PODEJŚĆ DO SPRAWY ODPOWIEDZIALNIE.
ALE PROSZĘ O MERYTORYCZNĄ DYSKUSJĘ – NIE, ŻE DOSTALIŚMY DUŻO PODWYŻKI CZY PŁATNE NADGODZINY. NIGDY NIE ZAPRZECZYŁEM TEMU, ŻE TO OTRZYMALIŚMY A MOJE POSTY DOTYCZĄ TEGO CO ZAPISANE ZOSTAŁO W POROZUMIENIU I DAWNO POWINNO ZNALEŹĆ ODZWIERCIEDLENIE W ZNOWELIZOWANEJ USTAWIE O SW (KTÓRA BYŁA JUŻ USTALONA ALE DYREKTOR GENERALNY DOPROWADZIŁ DO JEJ ZABLOKOWANIA).
MOJE POSTY ODNOSZĄ SIĘ DO TEGO NA CO LICZĄ I CZEKAJĄ TYSIĄCE FUNKCJONARIUSZY (PŁATNE L-4, ZALICZANIE WYSŁUGI LAT Z CYWILA DO DODATKU STAŻOWEGO CZY DODATKI MOTYWACYJNE PO 15 LATACH SŁUŻBY) – O TO PYTAM JEDNAK DO TEJ PORY NIE UMIEŚCIŁ PAN ŻADNEJ ODPOWIEDZI I BRAK JASNEGO KOMUNIKATU OD ZARZĄDU GŁÓWNEGO!!!
MERYTORYCZNA DYSKUSJA – O TO PROSZĘ A NIE O TO, ŻEBY PAN MNIE OSKARŻAŁ O COŚ CO WEDŁUG MNIE NIE MA MIEJSCA, A JEŚLI MA I PAN TO WSKAŻE – PRZEPROSZĘ I PRZYZNAM SŁUSZNOŚĆ...
P.S. jeśli wielkość lub kolor czcionki jest problemem i spowodowało to niezadowolenie Pana Administratora - TO PRZEPRASZAM...
"Najgorsze jest to, że ciężko służących w jednostkach funkcjonariuszy olewają związki zawodowe" - to są oszczerstwa i ferment
"...i już do żadnych ustaleń się nie powróci..." - to jest ferment
"Ale wciąż nam będzie się wmawiało, że dużo zyskaliśmy..." - to jest ferment
" a w sumie nie dostaliśmy nic więcej niż służby podległe MSWiA..." tego wolę nie komentować
"Można by powiedzieć związkowcom policyjnym - DZIĘKUJEMY bo dzięki temu, że wywalczyliście podwyżki to i SW je dostała" to jest ferment
Niestety krytykuje Pan to co otrzymaliśmy. Co innego jest dyskusja nad tym co się dzieje z niezrealizowanymi postulatami, a co innego to, w jaki zakrzywiony sposób przedstawia Pan rzeczywistość. Ja również przeżywam to, że nie zostały jeszcze zrealizowane postulaty pomimo upływu terminów i być może bardziej od Pana, ale nie można przedstawiać tego co zostało zrealizowane, w taki sposób, że to nic takiego, bo to tylko tyle co dostały służby podległe MSWiA i to wszystko, tylko i wyłącznie dzięki "związkowcom policyjnym". Bardzo proszę nie zarzucać mi braku kontaktu z funkcjonariuszami i to, że nie wiem co dzieje się w jednostkach, a ja też nie będę Pana o takie rzeczy podejrzewał z tego względu, że nie mam żadnych powodów i nie mam pojęcia co Pan robi? Administrator księgi gości nie jest od umieszczania odpowiedzi na zadawane w tym miejscu pytania ponieważ; ani nie jestem do tego upoważniony przez Zarząd Główny NSZZ Funkcjonariuszy i Pracowników Więziennictwa, ani nie jestem chodzącą encyklopedią, ani też nie mam pojęcia, czy nie udzielam odpowiedzi np. osobie, która nie jest członkiem Związku lub być może działa na szkodę, albo komuś, komu tylko zależy na tym, aby podgrzać atmosferę lub ma inne złe zamiary. Niejednokrotnie widząc, jakie panują nastroje w naszej służbie z różnych powodów, staram się umieszczać na księdze gości informacje, które posiadam, a wszystkie komunikaty istotne dla naszej służby są umieszczane na bieżąco na stronie Zarządu Głównego NSZZFiPW oraz FB. Informacje dotyczące naszego Porozumienia są jedne z najistotniejszych informacji dla wielu funkcjonariuszy i jeżeli będą tylko jakiekolwiek konkrety, to zostaną niezwłocznie umieszczone na naszej stronie. Proszę mnie nie obarczać, jako administratora księgi winą, że nie udzieliłem Panu odpowiedzi na jakieś pytanie lub Zarząd Główny nie zamieścił komunikatu. Jeżeli zostanie mi przekazana jakaś informacja i zostanę do tego upoważniony, aby ją w tym miejscu zamieścić, to to zrobię. Jeżeli ma Pan jakieś uwagi do mnie lub do sposobu moderowania przeze mnie naszą księgę gości, to zachęcam do zgłoszenia tego w swojej organizacji związkowej, czy to terenowej, czy do okręgowej, a na pewno Zarząd Główny podejmie odpowiednie decyzje w tej sprawie. Na koniec podziękuję Panu do zastosowania się do mojej prośby w sprawie czcionki oraz za to, że druga część Pana postu była w zupełnie innym tonie, niż ta pierwsza. Tak właśnie powinna wyglądać merytoryczna dyskusja.
W sumie nie podzielam Pana zdania (ale je szanuję), że powyższe moje cytaty to sianie fermentu i oszczerstwa... Jeśli księga gości nie służy do udzielania odpowiedzi przez Administratora (z różnych względów) to proszę tej zasady trzymać się w każdym temacie... Nie wiem, w którym miejscu zarzuciłem Panu brak kontaktu z funkcjonariuszami i to że nie wie Pan co się dzieje w jednostkach ("MAM NADZIEJĘ, ŻE PAN ADMINISTRATOR PEŁNI SŁUŻBĘ W JEDNOSTCE PODSTAWOWEJ I WIE JAKIE SĄ NASTROJE WŚRÓD FUNKCJONARIUSZY PEŁNIĄCYCH SŁUŻBĘ CZĘSTO JUŻ PONAD SWOJE SIŁY – ZANIEDBUJĄC RODZINY, PODUPADAJĄC NA ZDROWIU I NIE WIDZĄC WSPARCIA NAWET TYCH, KTÓRZY W STATUCIE MAJĄ ZA ZADANIE DBAĆ O DOBRO FUNKCJONARIUSZY I PRACOWNIKÓW SW. A JEŚLI PAN NIE PEŁNI SŁUŻBY – TO PROSZĘ SPOTKAĆ SIĘ I POPYTAĆ TYCH, KTÓRZY CHRONIĄ SPOŁECZEŃSTWO PRZED PRZESTĘPCAMI…") - powyższy cytat jest tylko i wyłącznie brakiem mojej wiedzy czy administrator jest czynnym czy już emerytowanym funkcjonariuszem/pracownikiem a jednocześnie wyrażeniem NADZIEI, że Pan wie co się dzieje na tzw. "dole" służby.
Zwróciłem się do zarządu terenowego - nie będę ponownie przytaczał odpowiedzi jaką otrzymałem, bo jest zawarta w tej dyskusji ...
Cały czas podkreślam, że doceniam to co do tej pory zostało zrealizowane i cieszę się z siły jaką pokazały związki służb mundurowych w trakcie protestu - nigdy tego nie negowałem ani nie umniejszałem, aczkolwiek mam prawo do wyrażenia swojej opinii na temat braku realizacji pozostałych postulatów, które konkretnie dotyczą TYLKO i WYŁĄCZNIE SW... Takie spostrzeżenia są wynikiem prostej analizy realizacji zawartego porozumienia z 2018 roku...
Merytoryczna dyskusja polega na wysłuchaniu spostrzeżeń i wniosków przedstawianych przez jedną stronę i ustosunkowanie się do nich przez drugą stronę... a moim zdaniem tego tu brakuje...
Wciąż nie wiemy co z nowelizacją ustawy o SW, która już miała wejść na ścieżkę legislacyjną z zapisami uwzględniającymi zapisy porozumienia (ukazał się komunikat o znalezieniu wspólnego konsensusu przez stronę związkową i służbową, którego efektem był projekt nowelizacji ustawy) - wszyscy się cieszyli a tu do tej pory nowelizacji ustawy brak i już nie ma żadnego komunikatu co się z nią stało. Tylko i wyłącznie jasność i prawdziwość informacji, może nawet nie korzystnej powoduje budowanie zaufania i to w każdej dziedzinie życia.
Wciąż nie wiemy czy temat płatnych nadgodzin - a jednak polecenie, że ma ich nie być - jest objęte jakimiś konkretnymi działaniami. Co z tego, że wiemy iż jest przepis mówiący o płatnych nadgodzinach jak w jednostkach zbija się je kosztem innych. A nawet odgórnie płynie przekaz, że nie może ich być, a jeśli będą to dyrektorzy będą jeździć do CZSW się z nich tłumaczyć.
Mój smutek wyrażany na tej stronie spowodowany jest troską o służbę, której poświęcam swoje życie i widząc braki kadrowe (po 15 latach uciekają doświadczeni f-sze a młodzi w większości nie chcą przychodzić bo rynek pracy oferuje często coś bardziej atrakcyjnego i mniej odpowiedzialnego - nawet w czasie epidemii)... ci, którzy muszą dopracować do emerytury są przemęczeni, zdegustowani i nie widzą perspektyw lepszego jutra odliczając miesiące do stanięcia przed komisją lekarską...
Porozumienie i jego zapisy uważałem i nadal uważam, że mogą poprawić tę niezbyt dobrą atmosferę w jednostkach, ale trzeba doprowadzić do jego realizacji. I w pewnych kwestiach trzeba działać stanowczo.
Jeśli uważa Pan nadal, że wpisy były niestosowne to przepraszam i wszystkim czytającym księgę gości chcę jasno powiedzieć, że moje wpisy nie mają "siać fermentu i oszczerstw" (jak uważa administrator), bo dobro naszej formacji leży mi bardzo na sercu. Cały czas podtrzymuję propozycję merytorycznej dyskusji i wszystkich do niej zapraszam - nawet jeśli są trudne i niewygodne tematy...