17-11-2020, 16:23
(17-11-2020, 15:57 )klawiatures napisał(a): Mam prośbę. Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć dokładnie jak to jest z: 1) odbycie zasadniczej służby wojskowej 2)odejście na emeryturę ? (zwolnienie de facto?) 3)dofinansowaniem na zakup domu lub mieszkania - a konkretnie zwrotem tego dofinansowania w związku ze zwolnieniem ze służby przed 15 rokiem służby w SW.
Temat jest na pewno znany i niejeden już to przechodził. Chciałbym się dowiedzieć jako to jest dokładnie, prawnie, na podstawie jakich dokumentów następuje zwolnienie przed 15 rokiem służby (z wojskiem) i właśnie... czy wtedy trzeba oddać dofinansowanie czy nie ? Jak to jest ? Jeśli trzeba, to dlaczego ? A jeśli nie trzeba - to też prosiłbym o wskazanie dokumentu, na który można się powołać. Widziałem wyrok sądu, kilka lat temu bodajże, powinien być w sieci, jak trzeba to poszukam go - wyrok był jednoznaczny, gość miał zwrócić całe dofinansowanie wraz z odsetkami ponieważ odszedł rok wcześniej (miał rok wojska) i Zakład wystąpił do sądu i ostatecznie wygrał. Widziałem i słyszałem o ludziach, którzy odchodzili z SW przed 15 rokiem z wojskiem i twierdzili, że nie muszą oddawać dofinansowania, powołując się rzekomo na jakiś dokument DG (gdzie DG, a gdzie ustawa, rozporządzenie ?!) - jeśli ktoś zna ten temat i mógłby mi to wytłumaczyć to byłbym wdzięczny. Myślę, że zainteresowanych może być więcej.
Zapis w rozporządzeniu dotyczącym dofinansowania jest dość czytelny i jasny - chodzi o zwolnienie f-sza (na jego prośbę lub nie) przed upływem 15 lat Służby Więziennej - jak w takim razie traktować to wojsko ? Czy jest jakiś dokument, który to znosi w jakiś sposób ? Przecież tam nie ma nic o emeryturze. Czy ja idąc na emeryturę nie zwalniam się de facto ze Służby ? No chyba zwalniam się i mogę przejść na emeryturę, bo już mi przysługuje, ale nie muszę.
Czy ja to dobrze rozumiem ? A tego czego nie rozumiem i o co pytam - proszę o poradę.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi !!!
Pozdrawiam
Jeżeli odchodzi Pan na zaopatrzenie emerytalne mając 15 lat służby (z wojskiem) nie musi Pan zwracać udzielonej pomocy finansowej na zakup domu lub mieszkania. Tak na szybko przedstawiam stanowisko Biura Prawnego CZSW, ale kojarzę, że było jeszcze podobne pismo Dyrektora Generalnego SW.