18-11-2020, 9:52
(17-11-2020, 21:09 )Nie plecak napisał(a):Może związki skierują pismo do D.G. na jakiej podstawie BE różnicuje zasadniczą służbę wojskową od zasadniczej nadterminowej służby wojskowej, dla czego przy nadterminowej cywil zaliczany a przy zasadniczej nie?(14-11-2020, 10:13 )szfager napisał(a):(13-11-2020, 20:14 )Nie plecak napisał(a): Panowie ten ich projekt jest śmiechu warty.Dajcie sobie z tym spokój bo i tak nie powrócą do art.15 w byłej formie.Moim zdaniem powinniśmy walczyć przede wszystkim o cywil do wysługi,30 dni L-4 100% płatne i o zasadniczą służbę wojskową pełnioną przed 1999 i 2013 jako służbę traktowaną na równi ze służbą kandydacką bo w tej chwili to jest dyskryminacja ZSW [wychu...li żołnierzy i to grubo]Racja, należałoby napisać dobry papier do RPO albo Pani Marszałek E. Witek o skierowanie do Trybunału Konstytucyjnego niezgodności z art. 2 Konstytucji (zasada zaufania do Państwa) art. 15a. w zakresie zadziałania wstecz w sposób niekorzystny dla obywateli.
Jakby to zmienili to ilu f-szy by podeszło pod art.15 i ilu f-szy zamiast pracować 25 przeszli by na 15 lat służby !!!!
TO JEST GŁÓWNY PROBLEM A NIE TAM JAKIEŚ DYRDYMAŁY
Jak dobrze kojarzę to związek chyba Policji występował w 2015r. w tej sprawie do Pani Marszałek ale Trybunał odnosi się tylko do zakresu skargi, a tam wpisano brak zabezpieczenia socjalnego co jest bzdurą, bo jak ktoś kto ma prawo do emerytury, która jest wyższa od minimalnej może stawiać taki zarzut!? Wydaje mi się,a nawet jestem przekonany, że to było celowe, no i Trybunał nie podjął sprawy ja się nie dziwię.
Dokładnie jak piszesz.Ja nawet byłem w tej sprawie ZSW u radcy prawnego i mówił że sprawa była by ciężka ale była by szansa do wygrania bo jak ZSW może się liczyć do wysługi emerytalnej a jednocześnie nie liczyć się do wysokości emerytury poza tym jak prawo może działać wstecz i obejmować f-szy którzy przed odbyciem ZSW nie wiedzieli że 20 lat póżniej będzie taka interpretacja przepisów[jakby wiedzieli to wiekszosc by poszło do służby kandydackiej-która była służbą traktowaną na równi z ZSW(służyłeś tu albo tu)
Panie administratorze może by warto ten temat poruszyć przez związki zawodowe.