24-11-2020, 23:42
(23-11-2020, 16:15 )greg0026 napisał(a):(22-11-2020, 10:36 )Oficer napisał(a): Duża ilość ludzi masowo w ostatnim okresie odeszła na emerytury z SW, obecni starzy nie wiedzą czy teraz odejść czy troche poczekać żeby nie stracić, oraz ludzie zwalniają się z SW przed 15 latami służby !!! Coraz gorzej sie dzieje. Przyznano dodatki po 25, 28 latach służby dla SW, POLICJI, WOJSKA zrównując ich wszystkich, niedługo będą te same finansowe warunki i przywileje w każdej w/w służbie. Dyrektorzy jednostek patrzą z dnia na dzień co się dzieje, nic nie jest pewne dzisiaj. Takie czasy.
Jak dla mnie to mogą zrównać, ale do uposażeń i dodatków które obecnie pobiera wojsko.
Obecnie mamy chyba najgorsze wynagrodzenia jeśli chodzi o służby mundurowe.
Gwozdziem do trumny tej służby jest brak doliczania pracy w cywilu do dodatku za wysługę lat. Już na starcie przegrywamy walkę o dobrych kandydatów z innymi służbami.
Chyba każdy widzi, jak niewielu młodych funkcjonariuszy nadaje się do tej służby.
Tu nie ma czarów, nikt wartościowy nie wstąpi do tej służby, jeśli w ślad za tym nie będą szły pieniądze. Konkurencja na rynku pracy jest ogromna i widać że nawet obecna epidemia nie spowodowała że do działów kadr spłynęły lawiny podań.
Realizacja porozumień z 2018 r na pewno pomogła by uchronić tą służbę od kadrowej zapaści ale jak widać zostaliśmy oszukani przez polityków i co gorsza, również przez naszych zwierzchników.
Osobiście podjąłem decyzję że pozostaje w związkach do końca roku, bo uważam że nie ma sensu wspierać ludzi którzy nie wspierają mnie i nie jestem w tym postanowieniu sam.
Apeluje do obecnych władz związkowych o podjęcie realnych działań na rzecz poprawy warunków pracy i realizacją porozumienia z 2018r. Jeśli tego nie dopilnujecie staniecie się niebawem związkiem zawodowym emerytów służby więziennej.
pozdrawiam serdecznie
BRAWO !!! - ujęte doskonale