29-11-2020, 21:16
(29-11-2020, 20:06 )Administrator napisał(a): [quote="Mateusz" pid='6405' dateline='1606602372']
Jak u was jest z tym , że jeśli miało się zaplanowana służbę z planowania i w ten czas było się na zwolnieniu , to macie dopisywane normalnie godziny ?
U mnie twierdzą że nie ma godzin , gdyż miał być to dzień wolny planowany od służby. Czy jest to zgodne ?
Niestety jest to zgodne.
Piszę "niestety" ponieważ jeszcze niedawno tak samo jak Pan byłem przekonany, że tak nie powinno być i byłem gotowy iść z tym do Sądu. Po wielu rozmowach i głębszej analizie okazało się, że nie miałem racji. Obniżenie normatywne (wcześniej wolne normatywne) to nic innego jak sobota, czy niedziela dla funkcjonariusza pełniącego służbę w systemie jednozmianowym. System obniża ilość godzin do wypracowania funkcjonariuszom pełniącym służbę w systemie wielozmianowym, aby odpowiadały ilości godzin funkcjonariuszom pełniącym służbę w systemie jednozmianowym.
Dla przykładu: Jeżeli funkcjonariusz pełniący służbę w systemie jednozmianowym idzie na zwolnienie lekarskie np. na tydzień czasu od czwartku do czwartku, to za sobotę i niedzielę, którą miał mieć wolną nie dostaje godzin, lub sobota i niedziela nie zostaje przesunięta, aby mógł dni wolne wykorzystać po zwolnieniu lekarskim.
Należy pamiętać, że "obniżenie normatywne", ma być przedstawione do zapoznania funkcjonariuszowi przed rozpoczęciem okresu rozliczeniowego i może być modyfikowane tylko w przypadku:
- zmiany systemu pracy przez funkcjonariusza lub przejścia na inną zmianę,
- zmiany terminu planowanego urlopu wypoczynkowego na wniosek funkcjonariusza lub przełożonego,
- zbiegu uprawnień wynikających z obniżenia normatywnego oraz opieki wynikającej z art. 188 kodeksu pracy.
Dzięki Panie adminie. Miecz wszyscy wiedzą a prowadzący i rozpisujacy i zatwierdzajacy rozklad sluzby się wstydzą. Na początku kwartału idziemy do kiera po planowanie służb na cały kwartał a później wio jeśli jest zmiana nara pa notatka i papa.