30-11-2020, 13:03
(30-11-2020, 10:10 )Mateusz napisał(a):(30-11-2020, 9:15 )Administrator napisał(a):(29-11-2020, 23:41 )anton napisał(a):(29-11-2020, 20:06 )Administrator napisał(a):(28-11-2020, 23:26 )Mateusz napisał(a): Jak u was jest z tym , że jeśli miało się zaplanowana służbę z planowania i w ten czas było się na zwolnieniu , to macie dopisywane normalnie godziny ?
U mnie twierdzą że nie ma godzin , gdyż miał być to dzień wolny planowany od służby. Czy jest to zgodne ?
Niestety jest to zgodne.
Piszę "niestety" ponieważ jeszcze niedawno tak samo jak Pan byłem przekonany, że tak nie powinno być i byłem gotowy iść z tym do Sądu. Po wielu rozmowach i głębszej analizie okazało się, że nie miałem racji. Obniżenie normatywne (wcześniej wolne normatywne) to nic innego jak sobota, czy niedziela dla funkcjonariusza pełniącego służbę w systemie jednozmianowym. System obniża ilość godzin do wypracowania funkcjonariuszom pełniącym służbę w systemie wielozmianowym, aby odpowiadały ilości godzin funkcjonariuszom pełniącym służbę w systemie jednozmianowym.
Dla przykładu: Jeżeli funkcjonariusz pełniący służbę w systemie jednozmianowym idzie na zwolnienie lekarskie np. na tydzień czasu od czwartku do czwartku, to za sobotę i niedzielę, którą miał mieć wolną nie dostaje godzin, lub sobota i niedziela nie zostaje przesunięta, aby mógł dni wolne wykorzystać po zwolnieniu lekarskim.
Należy pamiętać, że "obniżenie normatywne", ma być przedstawione do zapoznania funkcjonariuszowi przed rozpoczęciem okresu rozliczeniowego i może być modyfikowane tylko w przypadku:
- zmiany systemu pracy przez funkcjonariusza lub przejścia na inną zmianę,
- zmiany terminu planowanego urlopu wypoczynkowego na wniosek funkcjonariusza lub przełożonego,
- zbiegu uprawnień wynikających z obniżenia normatywnego oraz opieki wynikającej z art. 188 kodeksu pracy.
Jeśli jednozmianowy idzie na L4 to wiadomo że nie liczy mu się L4 w dni wolne (sobota, niedziela) - jeśli cywile mają w miesiącu wypracować 160 to jedno zmianowy musi wypracować 160. Nie powinien mieć nadgodzin gdyż pracuje w dni powszednie - tak jak cywile - art. 124 SW. Czyli co do zasady ma wolne weekendy i święta. Za służbę w weekendy i święta należy mu się inny dzień wolnego czyli normatyw musi być utrzymany na poziomie cywila. I w jednozmiennej godziny nie mają nic dorzeczy. I tu się zgadzamy.
W wielozmianowym jest zupełnie co innego. Normatyw cywili jest tylko wyznacznikiem wyliczenia nadgodzin w danym miesiącu. To że system zaplanował ci wolne nie oznacza że traktujemy to jako sobotę, niedziele czy święto. Twoje wolne to wolne między służbami. Nie ma tu mowy o sobocie, niedzieli czy święcie. Jedynie co, to fusz musi mieć przynajmniej 1 niedziele wolną w miesiącu ale to szczegół. Zaplanowane wolne to tylko wolne dla zbijania nadgodzin. I jeśli w tym systemie pójdziemy na L4 to system zabiera 20% wynagrodzenia za cały okres L4, nie ważne czy to będzie sobota, niedziela czy święto i najlepsze za wolne między służbami też. W jednozmiennym systemie system nie obniża wypłaty za wolne od służby czyli sobotę, niedziele czy święto. Przykład: jednozmienny idzie na 14 dni L4 od 1 do 14 miesiąca (10 dni służby i 4 dni wolnego) to dostanie wypłatę pomniejszoną o 20% za 10 dni. Jeśli na te same L4 pójdzie wielozmianowy to dostanie wypłatę pomniejszoną o 20% za 14 dni. Czyli system traktuje wielozmianowego jakby by był na służbie cały czas bez wyjątku czy to jest sobota, niedziela, święto czy (teoretyczne) wolne między służbami.
To jest analogia do urlopów. Jednozmianowy urlop nie obejmuje sobót, niedziel i świąt. Jeśli święto wypada w urlop to urlop się wydłuża o te święto. W wielozmianowym nie ma czegoś takiego. Jeśli w urlop wypada święto nie przedłuża się urlopu o te święto.
Mam nadzieję, że nie zajmuje się Pan rozliczaniem czasu służby w jednostce?
Czyli rozumiem , że jeśli przełożony w moje wolne które miałem mieć zaplanowane w dany dzień wstawi mi służbę to jest nie zgodne z przepisami ?
Często zdarza się że miała być wolna służba z planowania a okazuje się, że jednak jest .
Jeżeli Pan mnie pyta, to odpowiadam.
Jeżeli przełożony wstawi Pana do służby pomimo, że miał Pan w tym dniu zaplanowane "obniżenie normatywne" to jest to zgodne z przepisami i nie wiem skąd Pan taki wniosek wysunął, że jest to niezgodne z przepisami? Dla zapewnienia ciągłości służby na stanowiskach, na których wymagane jest utrzymywanie pełnienia służby w sposób nieprzerwany przełożony ma prawo wyznaczyć funkcjonariusza do pełnienia służby w dniu, w którym miał zaplanowane "obniżenie normatywne". Identyczna sytuacja jest z funkcjonariuszem pełniącym służbę w systemie jednozmianowym, którego przełożony ma prawo wyznaczyć do pełnienia służby w sobotę, niedzielę lub święto, pomimo tego, że dni te są dla tego funkcjonariusza dniami wolnymi od służby.
Pamiętać należy, że w takim przypadku, gdy przełożony wstawi Pana do służby pomimo zaplanowanego "obniżenia normatywnego" należy się Panu inny dzień wolny w pełnym wymiarze, bez względu na to ile Pan w tym dniu przepracował godzin, podobnie jak to się dzieje w przypadku funkcjonariusza pełniącego służbę w systemie jednozmianowym.