13-01-2021, 16:24
(13-01-2021, 9:49 )rambo3000 napisał(a):(12-01-2021, 17:24 )Twardziel 123 napisał(a): Twardziel 123 napisał(a):
[quote="rambo3000" pid='6589' dateline='1607854461']
A teraz kolejna wieść gruchnęła, że trzynastka to ostatni raz będzie płacona w 2021 r. Potem już nie, jak wiemy trzynastka się wilcza do emeczki i to jakieś 200zl ja podnosi,a więc trzeba zbierać się bo dobrze to już było i niedługo emerytura będzie warta miskę ryżu
Też to słyszałem, ale myślałem, że to tylko bzdury więc wszystkiego można się spodziewać. Panowie kierownicy kier. Ozetu, ochroniarz co broń myśliwska trzyma w domu, kier penit co tak Chyżo zarządza i z-ca zwany ,,jabolem" z Borneo do psychiatry po tabletki wio bo grupy i % nie bedzie a bez zwolnienia i szpitala nie będzie he he bajo bajlando. Nara pa.
Aby zabrać 13-ke to potrzebne są odpowiednie przepisy tj. ustawy, a aby ją przepchnąć to rządzący musieli by i sobie zabrać ta 13-ke, a jak wiemy rządzący po co są w polityce ?Właśnie dla pieniędzy . Wniosek jest taki, że mało prawdopodobne jest to aby zabrali 13-ki(prędzej mundurowki zabiorą) ale to pieśń przyszłości . Kolejna sprawa to 13-ka w 2022 będzie zapłacona bo jest ona za rok 2021 który właśnie mamy więc ustawę musiał by rząd pchać maxymalnie do połowy roku później będzie za późno bo nabierzemy do niej praw. Ale powtarzam nie sądzę aby ją zabrali bo zabrali by i sobie. I faktem jest że 13-ka wlicza się w emeczkę i to jakieś 200zl, A na te 200zl w emeryturze to trzeba robić jakieś 1,5roku (być w służbie ) więc jak nie odejdziesz w styczniu 2022 i zabiorą 13-ke to będziesz musiał robić do lipca- wrzesinia 2023 aby mieć ten sam poziom emerytury niby z 13-ka oczywiście zakładając brak jakichkolwiek podwyżek, dodatków, wysługi, itd .
W kwestii 13 czy innych uregulowań prawnych - nie zapominajcie, że żyjemy w kraju, w którym ustawę pisze się wieczorem, w nocy głosuje a nad ranem jest podpis prezydenta. Czy ktoś się będzie przejmował kadrą z jakiegoś tam SW? Odpowiedzcie sobie sami na podstawie historii grup roboczych. Że musieli by sobie zabrać? Nie sądzę bo podwyżki sobie dali a Wam nie. Że będzie jakiś sprzeciw społeczny?? Otóż NIE! Większość społeczeństwa przyklaśnie, że w końcu zabrali im emeryturki po 15 latach!. Nikt nie będzie się zastanawiał, że te emerytury to ochłap 40% bo my mamy a oni nie. Że ktoś w kierownictwie będzie się przejmował sytuacją kadrową? Otóż NIE!!! Delegują w nagrodę kadry z innych mniej obciążonych jednostek, które są względnie dobrze zarządzane i potrafią zmotywować ludzi, zachęcić i nie mnożyć niepotrzebnych trudności i problemów. To już sie przecież dzieje!!! Niestety żyjemy w społeczeństwie, w którym nie myśli się jak zrobić żeby dorównać do tych co mają lepiej tylko jak zrobić żeby zabrać tym lepiej usytuowanym, przedsiębiorczym, odważniejszym ect. Straszna jest ta świadomość bo przed kilkunastoma laty jak zaczynałem służbę to zaczynałem ją w innej służbie niż kończę teraz. Jeśli ktoś ma fach w ręku to jest wygrany bo pracy za nawet dobre pieniądze jest mnóstwo. Jeśli nie ma to niech zdobywa bo tu już może być tylko gorzej. Pozdrawiam zwłaszcza tych pracujących za kratą i życzę cierpliwości i spokoju.