26-01-2021, 15:01
(26-01-2021, 10:42 )Szeregowa napisał(a): Cześć,Szczerze, w Twojej jednostce musi być osoba zwana Radcą Prawnym. Z doświadczenia wiem, że to w głównej mierze Radca ma ostatnie słowo w takich sprawach. Dlatego proponuję zgłosić się właśnie do takiej osoby. Powinna być też osoba odpowiedzialna za "mieszkaniówkę"., też można ją zapytać. Jednak zgaduję, że odeśle Cię ona do Radcy.
jestem funkcjonariuszką SW na służbie przygotowawczej od ponad roku, małżonek nabył mieszkanie przed zawarciem związku małżeńskiego, obecnie w nim mieszkamy i mam tu dylemat odnośnie pomocy finansowej na uzyskanie lokalu mieszkalnego. Naczytałam się wiele wyroków sądowych, opinii RPO i próbowałam znaleźć tak cytowane pismo Dyrektora BKI CZSW nr BKW
-2961/2012 z dnia 24 lutego 2012 r., ale niestety bez skutku.
Sytuacje teoretycznie mogą być dwie:
a) Sprzedaż mieszkania lada moment (jeszcze w trakcie służby przygotowawczej) i zamieszkanie z teściami, a w tym czasie rozpoczęcie budowy. Czy przy przejściu na służbę stałą (wtedy mąż nie będzie już właścicielem mieszkania) mogę wnioskować o pomoc finansową na uzyskanie lokalu mieszkalnego - na budowę domu?
b) Pozostawienie mieszkania, które oczywiście jest wzięte przez męża na kredyt. Czy przy przejściu na służbę stałą mogę wnioskować o pomoc finansową na uzyskanie lokalu mieszkalnego - na spłatę kredytu? Czytałam, że takie dofinansowania były udzielane, ale nie wiem, czy są jeśli to mąż jest właścicielem, a nie ja.
Jeszcze się wahamy i zastanawiamy... Sory za pytanie, ale uwierzcie pytałam speców od kwaterunku i każdy mówi, co innego... Proszę mądre i doświadczone głowy o pomoc.