27-01-2021, 10:08
(26-01-2021, 18:06 )eeedek4 napisał(a):liczy się stan na dzień wejścia do SW, więc uzyskanie rozdzielności nic nie da. Macie mieszkanie i sprawa jest stracona. Chyba, że nie jest to mieszkanie w miejscowości pobliskiej lub nie spełnia kryteriów metrażowych.(26-01-2021, 10:42 )Szeregowa napisał(a): Cześć,Jeśli jesteście małzeństwem to bez względu czy masz ty czy on to nie dostaniesz dofinansowania.Trzeba się dopytać co w sytuacji rozdzielności majątkowej bo to może być dla ciebie ratunek.
jestem funkcjonariuszką SW na służbie przygotowawczej od ponad roku, małżonek nabył mieszkanie przed zawarciem związku małżeńskiego, obecnie w nim mieszkamy i mam tu dylemat odnośnie pomocy finansowej na uzyskanie lokalu mieszkalnego. Naczytałam się wiele wyroków sądowych, opinii RPO i próbowałam znaleźć tak cytowane pismo Dyrektora BKI CZSW nr BKW
-2961/2012 z dnia 24 lutego 2012 r., ale niestety bez skutku.
Sytuacje teoretycznie mogą być dwie:
a) Sprzedaż mieszkania lada moment (jeszcze w trakcie służby przygotowawczej) i zamieszkanie z teściami, a w tym czasie rozpoczęcie budowy. Czy przy przejściu na służbę stałą (wtedy mąż nie będzie już właścicielem mieszkania) mogę wnioskować o pomoc finansową na uzyskanie lokalu mieszkalnego - na budowę domu?
b) Pozostawienie mieszkania, które oczywiście jest wzięte przez męża na kredyt. Czy przy przejściu na służbę stałą mogę wnioskować o pomoc finansową na uzyskanie lokalu mieszkalnego - na spłatę kredytu? Czytałam, że takie dofinansowania były udzielane, ale nie wiem, czy są jeśli to mąż jest właścicielem, a nie ja.
Jeszcze się wahamy i zastanawiamy... Sory za pytanie, ale uwierzcie pytałam speców od kwaterunku i każdy mówi, co innego... Proszę mądre i doświadczone głowy o pomoc.
Co do radcy prawnego w zakładzie to szkoda czasu go pytać bo zazwyczaj działa na rzecz zakładu czytaj dyrektora nie dla Ciebie .Są już w Polsce kancelarie specjalizujące się w przepisach SW i naszej ustawy o SW.Tam szukaj pomocy .Niewielka opłata za poradę i będziesz miała czarno na białym wyjaśnione co powinnaś zrobić.Nasze związki też przecież podpierają się czasami takimi opiniami więc może któraś z tych kancelarii będzie kompetentna