13-09-2018, 21:38
(06-09-2018, 15:57 )rybak napisał(a): Ponawiam pytanie.Dzien dobry.mam pytanie odnośnie pomocy finansowej na zakup mieszkania/domu. Moj mąż wynajmuje od Skarbu Państwa lokal mieszkalny.Jest umowa najmu na mojego męża.lokal mieszkalny jest położony w miejscowości w której pełnię służbę. W najbliższych latach będzie możliwość kupienia tego lokalu mieszkalnego.czy w związku z powyższym będzie udzielona pomoc finansową na zakup lokalu ? Proszę o udzielenie wszelkich przydatnych odpowiedzi/informacjiPoczesci mają rację umowa najmu jest tytułem prawnym i dyskwalifikuje Cię np w przypadku chęci skorzystania np z równoważnika z tytułu braku mieszkania, niekoniecznie z pomocy finansowej. W związku z tym iż przepisy regulujące otrzymanie pomocy finansowej są różnie interpretowane, w różnych jednostkach radził bym porozmawiać również z radca prawnym w waszej jednostce. Radca opiniuje wszystkie decyzje (przynajmniej u mnie w jednostce) i po rozmowie z nim będziesz tak naprawdę wiedzieć jakiej odpowiedzi po złożeniu wniosku się spodziewać. Na twoim miejscu gdyby rozmowy z funkcjonariuszem od mieszkaniówki i radca prawny z jakichś względów były trudne, postarałbym się o umowę przedwstępną potwierdzona notarialnie. Mając taki akt będziesz mogła złożyć wniosek, a nawet otrzymać pomoc pozostawiając sobie furtkę na ewentualne jego wycofanie. Gdy otrzymasz odpowiedź negatywna zdecydujesz czy iść do sądu, czy szukać innego rozwiązania.