01-04-2021, 20:10
(01-04-2021, 16:39 )Administrator napisał(a):(01-04-2021, 13:28 )Prison_Officer napisał(a):(01-04-2021, 11:42 )Administrator napisał(a):(01-04-2021, 9:18 )Rafal napisał(a): Do administratora. Czy to prawda że po 2024 emerytura będą naliczane z 10 lat dla wszystkich...
W dniu wczorajszym pismo z zapytaniem min. w tej sprawie zostało wysłane do Biura Emerytalnego SW, lecz według mnie, nie nie mam pojęcia skąd się wzięły takie wnioski, aby od 2025 roku podstawa emerytury była dla wszystkich naliczana z okresu 10 lat?
Ustawa obowiązującą od 01.01.2013 o tym mówi i nie ma w niej wzmianki, żeby f-sze będący na "starych zasadach" mieli mieć zachowane naliczanie z ostatniego uposażenia.
Art. 18a. ust. 1 ustawy emerytalnej stanowi, że funkcjonariuszowi przyjętemu do służby po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 2012 r. emerytura przysługuje na zasadach i w wysokości Rozdziału 1a. Czyli zgodnie z art. 18f ust. 1 "Podstawę wymiaru emerytury stanowi średnie uposażenie funkcjonariusza należne przez okres kolejnych 10 lat kalendarzowych, wybranych przez funkcjonariusza".
Natomiast zgodnie zgodnie z art. 18a ust. 2 (również jest to zawarte w odpowiedzi Biura Emerytalnego na pismo Zarządu Okręgowego w Olsztynie), przepisu ust. 1 (czyli również zasad przyznawania emerytury na podst. art. 18f) nie stosuje się do funkcjonariusza "jeżeli przed tym przyjęciem pełnił służbę ..... w Służbie Więziennej, do której został przyjęty przed dniem 01.01.2013 r. (na starych zasadach).
W związku z powyższym uważam, że jak najbardziej ustawa emerytalna o tym mówi, że podstawę naliczania emerytury z 10 lat nie dotyczy funkcjonariuszy przyjętych do służby na starych zasadach, a dokładniej mówi o tym art. 18a ust. 2.
Moim zdaniem zasady przyznawania nie są tożsame ze sposobem naliczania, ale oczywiście mogę się mylić. Gdyby to było takie jasne to nie szło, by już drugie pytanie w tej sprawie do biura emerytalnego.