09-04-2021, 17:26
(09-04-2021, 11:21 )Oficer napisał(a):(09-04-2021, 7:43 )pablopablo11@interia.pl napisał(a): podobno zakład emerytalny mswia ledwo zipie z powodu konieczności wypłacania dodatków przedemerytalnych
Tez kolego słyszałem w Wawie, że zakład emerytalny MSWIA jest pod względem finansowym tylko w 100% wypłacalny pod względem emerytur i teraz tylko to ma wypłacać, a o jakichś podnoszonych dodatkach przed emeryturą możemy zapomnieć i tyrać do 25 lat służby na emeryturę. Podobno od teraz też nie mamy liczyć na jakies podwyżki, dodatki, z 13 tką też jest niepewnie, obliczanie emerytur ma sie zmienić, no i sądny rok 2025 jakieś duże zmiany. Ci co mają już uprawnienia do emki duuuzzzoo stracili finansowo do emerytury, tylko 25 lat służby to można iść na emkę. Państwa nie jest stać na młodych emerytów. Porażka.
Może jest i stać na młodych emerytów. To może pójdźmy drogą za zachodnich państw. Zamiast od razu robić nabory na intratne stanowiska w administracji to przez pierwsze 15 lat wszyscy powinni tyrać na 1 linii a potem przenosić do działów administracji- finanse, ewidencja, kadry, kwaterki. Wymiana następowała by sukcesywnie a nie na huraaa... i wtedy można robić. Jest dużo osób które mają wykształcenie administracyjne, finansowe czy techniczne. Kilka tygodni podpatrywania kolegi czy koleżanki w kadrach czy finansach i już łapiemy o co chodzi. Nikt nie urodził się alfą i omegą. Wszystkiego idzie się nauczyć. I wtedy zatrzymujemy kadrę. Ale jak widzę szeregowego w kadrach czy finansach to złość mnie ogarnia. Nie z powodu zazdrości bo ja mam to gdzieś tylko z dlatego, że na jego miejscu mógłby być ktoś kto by chętnie przeszedł do administracji i popracował kolejne parę lat.