15-04-2021, 17:24
(15-04-2021, 12:35 )770214 napisał(a):(15-04-2021, 10:27 )konradissimus napisał(a):(14-04-2021, 19:52 )770214 napisał(a): Witam. Już niebawem cywile mają się określić odnośnie przejścia do ZUSu czy do IKE. A jak się ma teraz sytuacja z f-szami co mają po 10 lat cywila i też posiadają tam składki. Proszę jeśli to możliwe Administratora o odpowiedź. Pozdrawiam
Czego nie rozumiesz, że aż admin musi Ci tłumaczyć? Będziesz mógł sobie wybrać.
To że wybrać to ja wiem. Tylko co jeśli doliczą nam cywila do emerytury ...to czy wtedy kasa z IKE lub z ZUSu przepadnie? I nie rób ze mnie idioty panie mądralo
To jest na razie w proszku wszystko. Ale:
- pieniądze w IKE z zasady mają być dziedziczone, więc nie mogą przepaść, niestety to będzie miało swoją cenę (15 % opłata przeksztalceniowa)
- jeśli przejdziesz do ZUS to... Będziesz miał emeryturę z ZUS.
- obecnie obligatoryjne ma być IKE bo rządowi potrzebne jest te 15 % i nie po to żeby wypłacać z nich cywila
Reasumując, najprosciej będzie nic nie doliczać a po 65 roku (choć wątpię czy wtedy będzie mniej niż 70) wypłacać drugą emeryturę. Masz coś odłożone prosze, nie masz to zawsze możesz dorobić i będziesz w przyszłości miał.
I mimo że to mnie baaardzo dotyczy, nie widzę sensu w innym rozwiązaniu. Trudno coś precyzyjniej odpowiedzieć, poza opisaniem problemów jakie w tej sprawie wystąpią.