20-04-2021, 15:35
(20-04-2021, 7:34 )Oficer napisał(a):(19-04-2021, 20:26 )Funkcjonariusz_15+ napisał(a):(19-04-2021, 16:31 )Nie plecak napisał(a): WitamNie wiem jak u was ale do lutego u mnie w jednnosce były jasne zasady przyznawania dodatków na odejście 15lat 20% za każdy rok 2% plus 5% od dyrektora. Przykład oddziałowy 20 lat służby 35% .Jak nie oddadzą 20 latki nie odejdą z dodatkiem rzędu 13-15%. Długie L4 i 2,6% za każdy rok.
Ja właśnie nabyłem prawa emerytalne i jestem na L4 i nie zamierzam wracać tylko ciągnąć L4 przez rok i wtedy odejść. Dlaczego tak robię a no dlatego że największe podwyżki w służbach mundurowych już były i teraz w świetle kryzysu przez covid długo nie będzie następnych ale przede wszystkim dlatego że wstrzymane są dodatki czasowe tzw. na odchodne. Ruchem tym dyrektor generalny "dał mi w pysk" mówiąc krótko zrobił mnie w chu.... gdyż przez 15 lat byłem grzeczny, słuchałem zwierzchników, chodziłem na dodatki na zawołanie, nie chorowałem !!!!!! Dlaczego taki byłem grzeczny a no dla tego że powiedzieli mi że koniec będę miał dodatek na odchodne !!!!! Można powiedzieć że w pewnym stopniu mi to objecano !!!!! Dlatego teraz tak postępuje i nie będę namawiał do tego innych lecz niech każdy sobie teraz sam wszystko przemyśli mianowicie jaki jest sens pracy więcej niż 15 lat !!!!
Panowie rządzący co jesteście w stanie nam zaoferować abyśmy zostali w służbie ?
Podpowiem Wam :
1)Zaliczany cywil do wysługi
2)Dodatek większy co dwa lata o 200 zł (15 lat -600,
17-800, 19-900 itd.)
3)Dodatek na odchodne musi być przywrócony !!!! (chodzą słuchy że ma wrócić po 25 latach służby ???)
Nie będę pisał o slynnym art. 15a bo go i tak nie wykreślicie ale przynajmniej zasadniczą służbę wojskową traktujcie na równi ze służba kandydacką bo wtedy Ci co byli w wojsku w ZSW przed 1999 będą podlegali pod art.15 !!!!!!
Pozdrawiam, prawie emeryt ✌️
Kolego po miesiacu luty 2021r. dużo sie zmieniło - dodatek słuzbowy podnoszony przed emeryturą wyłącznie od 25 lat słuzby !!!, tak zadecydowali rządzący. L4 kolego nigdy nie nadrobisz podniesionego dodatku. Podobno oszczednosci budżetu z uwagi na Covid itd. i nic nie dadzą ponizej 25 lat służby mimo akcji L4. Porażka.
Ja już to widzę, !!!! Przepracujesz 25 lat i wrak z człowieka, a Pan generał powie no cóż : podnoszę Panu dodatek ooooo 200zł, może tak być? może, gdyż nie ma żadnej gwarancji i wytycznych w jakiej wysokości owy dodatek będzie przyznawany!!! nikt nie zagwarantuje jego powszechności po 25 roku w służby, nie łudźcie się!!! Porozumienie z 2018 roku to jasny przekaz, że Oni mogą z nami zrobić wszystko!!!! Teraz naobiecują a i tak danego słowa nie dotrzymają!!! Wybory coraz bliżej, kiełbasa wyborcza będzie gotowa a później wypną d...ę na nas jak to zrobili teraz z Generałem Kitlińskim na czele!!! Nawet jak stworzą jakiś przepis odnośnie podnoszenia dodatku, nawet w sposób progresywny to będzie furtka by go ominąć dokładnie jak było z nadgodzinami płatnymi !!!!!!