11-05-2021, 13:24
(11-05-2021, 6:58 )Kpr.O napisał(a):(10-05-2021, 21:27 )robs napisał(a):Kolega trochę myli pojęcia. Nie chodzi bowiem o zmianę sposobu naliczania stażu, lecz o traktowanie okresów pracy cywilnej jak służby. Przykładowo 5 lat służby+10 lat pracy cywilnej = wysługa jak po 15 latach służby(10-05-2021, 10:51 )Marmurowy napisał(a):TY w to wierzysz? Wierzysz, że dyrektorzy, specjaliści z CZ i OISW pozwolą sobie obniżyć dodatek za wysługę lat? Nie wydaje mnie się. Tu chodziło raczej o dodanie cywila do tego co już masz.(07-05-2021, 23:42 )robs napisał(a):Ty tak serio ? W policji (system, który chcecie aby był)masz na dzień dobry 2% po 2 latach i później 1% za każdy rok. Czyli po 10 latach masz 10% w SW po 10 latach masz 15%... Czy wystarczające jest dla Ciebie to tłumaczenie ? Jeśli nie proszę cofnąć się do podstawowki, wiem bez kalkulatora ciężko, ale 15>10(07-05-2021, 10:04 )Marmurowy napisał(a): Tak ciśniecie na ten dodatek za wysługę lat z cywilem, a nie wiem czy jesteście świadomi, że każdy kto nie ma cywila będzie w plecy. W moim przypadku 10 lat SW będzie się to wiązało z obniżka pensji, bo dodatek za wysługę lat w nowej wersji z 10 letnim stażem jest niższy niż obecnie. Teraz nowo przyjęty funkcjonariusz, który robił przykładowo 15 lat w piekarni, będzie miał wyższy dodatek za wysługę niż funkcjonariusz z 10 letni stażem tylko SW. Uważam, że jest to krzywdzące. Jest w kodeksie nagroda, która nazywa się jubileuszowka i tam właśnie zalicza się wszystkie lata pracy. Osobiście jestem przeciwny tej zmianie. Bo idąc z SW do innej pracy w cywilu nikt Ci nie liczy nic dodatkowo oprócz stażu pracy.Nie wiem jak na to wpadłeś geniuszu, że Twoja pensja będzie niższa niż w tej chwili, bo wg mnie będzie taka sama. Poza tym piszesz o jakiejś jubileuszówce z kodeksu, przypominam - jedynym aktem prawnym regulującym tę kwestię jest ustawa o Służbie Więziennej.
.
Kolego drogi, mylisz się. Ok będzie to wysługa, ale stawki są inne. Wg starej normy po 10 latach masz 15%, a wg. Nowej 10% czy tylko ja to widzę ?