19-05-2021, 18:39
(18-05-2021, 19:15 )Cwiety napisał(a): Mam pytanie czy ktoś już próbował założyć sprawę w sądzie o wyliczenie dodatku służbowego po przejściu na emeryturę? Przecież ustawodawca określił dolne granice kwotowo a górną procentowo a więc można jść do sądu aby to sąd wyliczył ile % po 20 latach należy się funkcjonariuszowi. Może trzeba iść torem osadzonych o wszysko piszą i nie jeden wygrywa.
Oj kolego poniosło Cię z tym sądem. Żaden sąd nie zajmie się tą sprawą z jednej prostej przyczyny, dodatek służbowy jest uznaniowy.
Mam pytanie, w którym akcie prawnym ustawodawca określił dolne granice dodatku kwotowo, bo przeryłem ustawę o Służbie Więziennej i ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI z dnia 13 stycznia 2011 r. w sprawie dodatków o charakterze stałym do uposażenia zasadniczego funkcjonariuszy Służby Więziennej i nigdzie nie znalazłem wzmianki o tym. Jeżeli zaś chodzi o górną granicę, to owszem została ona określona, cytat z rozporządzenia:
§ 4 ust. 1
Wysokość dodatku służbowego ustala się kwotowo; kwota dodatku służbowego nie może przekroczyć 50% otrzymywanego uposażenia zasadniczego i dodatku za stopień.
Jeszcze raz, określenie NIE MOŻE PRZEKROCZYĆ 50% … oznacza, że dodatek może być niższy. To tyle.