19-05-2021, 21:39
(19-05-2021, 19:02 )robs napisał(a):(17-05-2021, 23:20 )xxxx napisał(a):Kolega xxxx sprawnie liczy, ale czy dobrze?(14-05-2021, 9:50 )Oficer napisał(a):Co ty człowieku małej wiedzy piszesz jakie 1,5 tyś mniejszą emerytura policz w styczniu miałeś np18 lat służby czyli jakieś około 50% wysługi tak ? Tak miałeś dodatek w wysokości no np.500 zł stary ci podniósł no na 1200zl to znaczy że podniósł ci dodatek o 700zl tak czyli na emce zyskujesz na 50% wysługi połowę tego 700zl czyli faktycznie stary zwiększył ci emeryturę o około 350zl na miesiąc a w skali roku jakieś 4200zl z kąt te 12k to nie wiem i te 1-1,5k na miesiąc . Teraz BONUS aby odbić sobie stratę czyli brak podniesionego dodatku to wystarczy pójść na L4*2po 11miechow 80% platne i odejść strata odzyskana plus zapłacą za urlopy, godziny, odprawa itd a jeszcze jak na grupę staniesz to oddadzą zabrane 20%na zwolnieniu i dadzą dodatkowe no np15% i emka wyjdzie po 2latach później 70% ładnie .No to niech nie podnoszą dodatków ciekawe kiedy zmądrzeją ci na górze może nigdy ???(13-05-2021, 14:03 )sierżant sztabowy napisał(a):(12-05-2021, 21:09 )Człowiek z lasu napisał(a): Uroslo pokolenie ludzi co nie boją się mówić prawdy, oczywiście są tacy co jak im plują w twarz to mówią że deszcz pada. Garsta została ludzi z honorem, chociaż ktoś kto przyjmuje się do tej formacji to czy ja wiem czy ma honor.
NO I POZAMIATANE Z PODNOSZONYMI DODATKAMI PRZED EMERYTURĄ I CYWILEM W SW. EMERYTURY W PORÓWNANIU DO WCZESNIEJSZYCH BEDĄ MIESIĘCZNIE CONAJMNIEJ O 1-1,5 TYS. MNIEJSZE BEZ DODATKU PODNIESIONEGO, CI CO ODESZLI W LUTYM SĄ W CIĄGU ROKU CO NAJMNIEJ 12 TYS. DO PRZODU I SIĘ SMIEJĄ. TERAZ ŻEBY TO MOZE ODZYSKAC TRZEBA TYRAĆ DO 25 -30 LAT SŁUŻBY. PORAŻKA.
Moje rozważanie dotyczy przewagi emerytury z podwyższonym dodatkiem, nad emeryturą bez dodatku, ale za to dwa lata później.
Siedząc dwa lata na zwolnieniu, nigdy nie nadrobicie straty jaką powoduje brak dodatku na odejście. Na korzyść emeryta przemawiają 2 waloryzacje, które otrzyma kiedy wy będziecie na zwolnieniu lekarskim. A z tymi bonusami też nie jest tak prosto jak pisze xxxx, bo przez 22 mies. strata 20% uposażenia za chorobowe jest sporą kwotą, której nie nadrobi się pieniędzmi za urlop. Z kolei odzyskanie pieniędzy za chorobowe na obecną chwilę jest nie możliwe z uwagi na brak przepisów. Jedyna korzyść z tego rozwiązania to odprawa wyższa o 40% uposażenia. Jedno jest pewne, trzeba przeliczyć, może warto odżałować 20% chorobowego żeby dostać 5,2% wysługi do emerytury. Od kwoty 6000 zł to zawsze 312 zł co miesiąc (brutto) aż do końca życia.
a kto Ci każe siedzieć dwa lata na zwolnieniu? Wystarczy iść się podleczyć na np. 10 mcy , potem wrócić, znowu za jakiś czas się podleczyć, znowu wrócić po kilku miesiącach i tak ciągnąć ze trzy- cztery lata... jaki problem?