25-05-2021, 15:49
(25-05-2021, 8:20 )A.Ś. sierżant sztabowy napisał(a):(24-05-2021, 20:50 )predatorgad napisał(a): Panie Administratorze , Koleżanki i Koledzy!
Mam pytanie. W jaki sposób jest rozliczany czas za wezwania i uczestniczenie w sprawach sądowych związanych z naszymi
podopiecznymi(powoływanie na świadków itp.) w czasie wolnym od służby. Proszę o informację jak rozliczane jest to w Waszych jednostkach, czy reguluje ten problem jakiś akt prawny w naszej służbie. Proszę o informację.
Ostatnio dostałem wezwanie na sprawę sądową jako świadek w sprawie gróźb osadzonego d-cy zmiany ,to Pan kierownik d.o. przyprowadził zakładowego prawnika i wmawiali mi , że jestem do dyspozycji sądu nie aresztu więc nadgodziny się nie należą .Wezwanie przyszło do aresztu nie do domu i sprawę zakładał areszt .Rozprawa była po mojej służbie nocnej na godzinę 13 .
Wg mnie wszystkie sprawy związane ze służbą po godzinach to delegacja i tyle. Prosty przykład, jedziesz na badania okresowe w dniu wolnym dostajesz delegacje i tyle.