28-05-2021, 13:27
(28-05-2021, 12:00 )Funkcjonariusz11 napisał(a):(28-05-2021, 10:36 )MdR napisał(a):(28-05-2021, 9:17 )770214 napisał(a):(27-05-2021, 22:28 )pablopablo11@interia.pl napisał(a):(27-05-2021, 18:33 )sermater napisał(a): MSWiA rozpatrzyło propozycję związków zawodowych służb mundurowych odnośnie artykułu 15a ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy. Dotyczy to zasad doliczania pracy cywilnej do emerytury dla funkcjonariuszy przyjętych po raz pierwszy do służby po 1 stycznia 1999 r. i przed 1 października 2003 r. Uzgodniono, że ta grupa funkcjonariuszy – w momencie podejmowania decyzji o przejściu na emeryturę – będzie miała do wyboru dwie możliwości. Pierwsza to doliczenie przez tych funkcjonariuszy do emerytury mundurowej pracy cywilnej i tym samym pobieranie tylko emerytury mundurowej. Druga możliwość to niedoliczanie do emerytury mundurowej pracy cywilnej i zachowanie prawa do dwóch emerytur, tj. emerytury mundurowej i emerytury z ZUS (za pracę cywilną, po spełnieniu warunków wieku 60/65 lat). Strony uzgodniły, że MSWiA przygotuje odpowiednie przepisy w tym zakresie i przedstawi je związkom zawodowym.
Nareszcie coś.
nareszcie coś? czyli co? a czym różni sie ten komunikat od powiedzenia, że będziemy rozmawiać? niczym! poza tym góra związkowa już zrezygnowała z walki w tej sprawie bo ich ten art. 15 a nie dotyczy! oni wywalczyli dziadkowe! w sprawie art. 15 a zgodzą się na warunek 25 lat!
Wszystko pięknie....tylko co z f-szami którzy przyjęli się po 2003r? Ja mam 8 lat cywila....Czy ktoś o nas pomyślał??
Pozostaje droga sądowa.
Niestety ale to co się dzieje w tej służbie uświadamia mnie tylko aby stąd odejść. Kompletnie nic nie proponują osobom z stażem 15 aby pozostali w służbie.Ustawodawca dał nam taką furtkę odejścia z służby, ale też powinien zrobić coś aby opłacało się nam pozostać w służbie. W końcu na tym powinno im zależeć. Wiem , że odezwą się głosy osób którzy w służbie są ustawieni poprzez rodzinę i mają ciepłe stołki, że mam odejść jak mi się nie podoba. Tylko przepraszam bardzo co innego mi obiecywali jak przychodziłem do służby, a co innego teraz robią. Wiem, słowo klucz obiecywali jest mało wartościowe w dzisiejszych czasach.
Na ich miejscu robiłbyś to samo. Im jest na rękę żeby odeszło jak najwięcej ludzi z uprawnieniami 15 lat. Znają swoje prawa, a przez to są niesterowalni. Same kłopoty z takimi. Ta praca w 95% nie wymaga specjalnych kwalifikacji. Przyjdą inni. Na rok dwa. Po nich następni. I tak będzie się to kręcić.