26-06-2021, 17:15
(25-06-2021, 19:31 )szfager napisał(a):Nie opłaca się cywili przyjmować bo trzeba im płacić ZUS, u nas przez to wszystkich cywili zamieniają na fuszy(25-06-2021, 15:39 )Człowiek z lasu napisał(a):Rozmundurować ok ale po prostu zacząć przyjmować na niektóre stanowiska pracowników cywilnych a Ci co pracują niech pracują już kiedyś był taki pomysł ale omijano go i trwa to do dziś , przyjmuje się pociotka, który nie umie podnieść piłki lekarskiej o rzucaniu nie ma mowy, jedzie na wstępniak z ochrony , a potem myk do biura i za rok patrzysz Oficer, a mama nos do dziś wyciera takie realia(25-06-2021, 10:51 )Paul napisał(a):(24-06-2021, 18:47 )BartekS napisał(a): [quote="wąski" pid='8929' dateline='1624542700']
W RAMACH OSZCZĘDNOŚCI POZBAWIĆ MUNDURÓW CAŁĄ ADMINISTRACJĘ ,KTO CHCĘ PRACOWAĆ W MUNDURZE ZAPRASZAM DO DO ,W WOJSKU CYWIL LICZY WYPŁATĘ I WSZYSTKIM PASUJE -ŻEBY NIE KONTROLA GENERALNA WIELU Z NICH NIE WIEDZIAŁA BY ,ŻE NIE MIEŚCI SIĘ JUŻ W MUNDUR -NA TYM POWINNA POLEGAĆ REFORMA SW -BYŁO BY NA PODWYŻKI I DODATKI
Pozbawić mundurów cały DO, w wojsku terenu pilnują też prywatne firmy ochroniarskie.
Myślę że licytacja kto ważniejszy jest pozbawiona sensu. Tak w wojsku pilnują terenu bardzo trafnie. Natomiast w Jednostkach Penitencjarnych
zakres obowiązków funkcjonariuszy diametralnie różni się od ochrony ternu jednostki wojskowej. Nie ogranicza się tylko do pilnowania ternu jak ty to ująłeś. Ale pełni również wiele istotnych funkcji chociażby takich jak:
misję Służby Więziennej określają trzy proste stwierdzenia: ochrona społeczeństwa, humanitarne i praworządne traktowanie osób pozbawionych wolności, resocjalizacja skazanych. Zapewnienie bezpieczeństwa to dla Służby Więziennej cel nadrzędny. Przede wszystkim służba w bezpośrednim kontakcie ze skazanymi i osobami tymczasowo aresztowanymi. Co za tym idzie praca w ciągłym stresie, poczuciu zagrożenia przemocą fizyczną i werbalną ze strony więźniów. Funkcjonariusz działu ochrony uczestniczy również w zdarzeniach typu próby samobójcze napaści, pobicia, bójki, pocięcia, ucieczki z pod konwoju, z ternu jednostki organizacyjnej. Pełni służbę z osobami chorymi na choroby typu gróźlica, hiv, hcv, SARS-CoV-2 i wiele innych. O odpowiedzialności chyba nie muszę pisać. Proszę wyciągnij sobie wnioski.
Nie można porównać tego typu służby do pracy w biurze. Czym jesteś narażony pracując w biurze, przecięciem kartką papieru?
Osoby pracujące w budynku administracyjnym a co za tym idzie pozbawionymi kontaktu. Można by zastąpić pracownikami cywilnymi.
Myślę że w przyszłości tutaj służba potrzebuje reformy.
W sumie to nie głupi pomysł. Zobaczcie ile w biurzch jest oficerów? Wystarczy aby sztywno trzymać się parytetów czyli 20% stanowisk oficerskich i z takiej redukcji ile byłoby kasy ale kasy to oisw i czsw znając życie. Wg mnie w działach innych niż dział ochrony tylko kierownik i jego zastępca powinien być oficerem. Dla mnie paradoksalna jest sytuacja gdy swiezak startuje na mł. Wychowawca 11 gr i na starcie ma takie stanowisko jak zastępca dowódcy zmiany z kilku letnim czy kilkunastoletnim stażem. Dla wyjaśnienia startowałem na takie stanowisko no ale niestety mój plecak jest zbyt mały i pusty :-). Ja staram się szanować pracę każdego bo zmieniałem dział i wiem ile to pracy i nauki jest przy zmianie tym bardziej gdy ktoś z ochrony przechodzi a tam jest inna specyfika pracy itd. Zbyt duża jest rozbieżność między działami, zbyt wielu oficerów, zbyt duże różnice w zarobkach.