27-06-2021, 6:36
(25-06-2021, 12:14 )jow napisał(a):(25-06-2021, 10:51 )Paul napisał(a):(24-06-2021, 18:47 )BartekS napisał(a):(24-06-2021, 14:51 )wąski napisał(a): W RAMACH OSZCZĘDNOŚCI POZBAWIĆ MUNDURÓW CAŁĄ ADMINISTRACJĘ ,KTO CHCĘ PRACOWAĆ W MUNDURZE ZAPRASZAM DO DO ,W WOJSKU CYWIL LICZY WYPŁATĘ I WSZYSTKIM PASUJE -ŻEBY NIE KONTROLA GENERALNA WIELU Z NICH NIE WIEDZIAŁA BY ,ŻE NIE MIEŚCI SIĘ JUŻ W MUNDUR -NA TYM POWINNA POLEGAĆ REFORMA SW -BYŁO BY NA PODWYŻKI I DODATKI
Pozbawić mundurów cały DO, w wojsku terenu pilnują też prywatne firmy ochroniarskie.
Myślę że licytacja kto ważniejszy jest pozbawiona sensu. Tak w wojsku pilnują terenu bardzo trafnie. Natomiast w Jednostkach Penitencjarnych
zakres obowiązków funkcjonariuszy diametralnie różni się od ochrony ternu jednostki wojskowej. Nie ogranicza się tylko do pilnowania ternu jak ty to ująłeś. Ale pełni również wiele istotnych funkcji chociażby takich jak:
misję Służby Więziennej określają trzy proste stwierdzenia: ochrona społeczeństwa, humanitarne i praworządne traktowanie osób pozbawionych wolności, resocjalizacja skazanych. Zapewnienie bezpieczeństwa to dla Służby Więziennej cel nadrzędny. Przede wszystkim służba w bezpośrednim kontakcie ze skazanymi i osobami tymczasowo aresztowanymi. Co za tym idzie praca w ciągłym stresie, poczuciu zagrożenia przemocą fizyczną i werbalną ze strony więźniów. Funkcjonariusz działu ochrony uczestniczy również w zdarzeniach typu próby samobójcze napaści, pobicia, bójki, pocięcia, ucieczki z pod konwoju, z ternu jednostki organizacyjnej. Pełni służbę z osobami chorymi na choroby typu gróźlica, hiv, hcv, SARS-CoV-2 i wiele innych. O odpowiedzialności chyba nie muszę pisać. Proszę wyciągnij sobie wnioski.
Nie można porównać tego typu służby do pracy w biurze. Czym jesteś narażony pracując w biurze, przecięciem kartką papieru?
Osoby pracujące w budynku administracyjnym a co za tym idzie pozbawionymi kontaktu. Można by zastąpić pracownikami cywilnymi.
Myślę że w przyszłości tutaj służba potrzebuje reformy.
Jak Wy sobie to wyobrażacie? Np. oddzialowy z 12 letnim stażem idzie na dowodcę zmiany, dalej po 4 latach na kierownika ochrony.
No i co, rozmundurować go?
To samo wychowawca np. po 12 latach idzie na kierownika penitu. Też rozmundurować?
Oddziałowy po 8 latach idzie do finansów. Też?
Wyobrażać to wszyscy sobie możemy i tyle, nic się w tej kwestii nie zmieni. Ja sobie wyobrażałem że zapisy z porozumienia listopad 2018 wejdą w terminach jak zapisane postulaty w nim. Moja wyobraźnia mnie zawiodła.
Ludzie w tej formacji nic się nie zmieni z dnia na dzień, system jest zepsuty od lat. Nepotyzm, mobbing,zarządzający się nie przejmują nami tylko sobą samym. Prosty przykład dodatki dla 369 fszy że stażem powyżej 25 lat i 28, udało się zrealizować? A no właśnie. Kolejne ty czy ja czy inny jak odejdzie to góra ma to w nosie na Twoje miejsce przyjdzie,, nowy,, i tyle. Dla nich sztuka jest sztuka, zawsze się będzie kręcić, nie myśl, że jesteś jeden z drugim nie zastąpiony. Inna kwestia to ilość zdarzen nadzwyczajnych, jakość pracy w związku z brakiem doświadczenia, przemęczenie z ilości wypracowanych nadgodzin. Po dupie nie dodatnie młody a stary który będzie go musiał uczyć, pilnować i jeszcze się tłumaczyć z tego. Jak to mówią ryba psuje się zawsze od głowy.