06-11-2018, 10:48
(05-11-2018, 10:50 )Administrator napisał(a):(04-11-2018, 0:01 )hugo boss napisał(a):(22-02-2018, 12:03 )gregor1 napisał(a):(20-02-2018, 21:06 )Krogulec napisał(a):(19-02-2018, 13:07 )ktoś napisał(a): dzień dobry, czy prawdą jest, że f-sze którzy do 2025 nie będą mieli praw emerytalnych, będą musieli zdecydować się na nowe lub stare warunki (15 lat) warunki emerytalne?
pozdrawiam
Tą plotkę też wałkowałem na forum. Mam nadzieję, że to tylko plotka. W sumie jakieś wyjaśnienie by się przydało. Popijam się pod to pytanie ktosia
Prawo wyboru emerytury
Art.
18h.
1. Funkcjonariusz, który został
przyjęty po raz pierwszy przed
dniem 1 stycznia 2013 r. do służby w Policji, Agencji Bezpieczeństwa
Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służbie Kontrwywiadu Wojskowego, Służbie
Wywiadu Wojskowego, Centralnym Biurze Antykorupcyjnym, Straży
Granicznej, Biurze Oc
hrony Rządu, Państwowej Straży Pożarnej, Służbie Celnej
lub Służbie Więziennej lub do zawodowej służby wojskowej, ma prawo wyboru
ustalenia emerytury na zasadach i w wysokości określonych w rozdziale 1a.
Art. 18h wejdzie
w życie z dn.
1.01.2025 r. (Dz.
U. z 2012 r. poz.
F-sz będzie miał prawo wyboru. Nie ma tu mowy o obligatoryjnym przejściu w nowy system 25/55.
Nam pan Kamil powiedział, że fusz przyjęty na starych zasadach zachowuje swoje przywileje. Tylko kiedy pytane na jakiej podstawie tak twierdzi nie podał żadnej sensownej podstawy prawnej. Wiem, że Policjanci wysłali w związki z tą sprawą zapytanie do swojego biura emerytalnego. A ich biuro odpowiedziało w wielkim skrócie NIE SĄ KOMPETENTNI NA ODPOWIEDZ NA TO PYTANIE. To się pytam KTO JEST? Nie raz już pytałem co z tą sprawą ale związki nie widzą potrzeby wysyłania prawnego zapytania w tej sprawie. Nie zdziwił bym się że obudzimy się z ręką w nocniki z taką to interpretacją. FUSZ KTÓRY DO 2025 NIE NABĘDZIE PRAW NA STARYCH ZASADACH (CHOCIAŻ ZOSTAŁ PRZYJĘTY NA STARYCH ZASADACH TJ. 15 LAT I EMERYTURA) BĘDZIE MUSIAŁ WYBRAĆ JEDNĄ Z 2 OPCJI. 1 - DOPRACOWUJE 15 LAT I PRZYMUSOWA EMERYTURA NA NA STARYCH ZASADACH. 2 - PRZEJDZIE NA NOWE ZASADY ALE BĘDZIE MUSIAŁ ODSŁUŻYĆ MINIMUM 25 LAT. Bezczynność związków w tej sprawie jest zatrważająca. Pozostałe służby widzą w tym jakiś podstęp rządu ale nasze nie. Już dawno powinni wysłać oficjalne zapytane w tej sprawie ale nic nie uczynili. Interpretacja ustawowa to tylko zapis który może być interpretowany na korzyść pracodawcy w zależności od okoliczności w jakich znajdziemy się w roku 2025. A wiemy jak rząd ostatnio interpretuje przepisy.
Witam
z informacji jaka mam już takie zapytanie było złożone do CZSW, jak tylko dostanę na email info to po usunięciu danych na email. Pozdrawiam
Ja też jestem ciekaw odpowiedzi. Proszę o szybkie wyjasnienie bo to poważna sprawa...Do tego czasu część już będzie na emce i beda mieli w tyle to co stanie sie z reszta na starych zasadach...