(31-01-2025, 19:22 )Administrator napisał(a): (30-01-2025, 16:47 )Jacek Jacek napisał(a): Witam
Podpinając się pod temat kolegów czy może pan odpowiedzieć kto i kiedy oddaje zapomogę na zakup mieszkania? Jestem na starych zasadach 15lat dostałem 11 lat temu w/w zapomogę. Obecnie mam 19,5 roku samej służby od ponad 4 lat prawa emerytalne i na przykład za rok zdecyduje się odejść ze służby czy będę musiał coś oddać? Proszę o jasną odpowiedź. Pozdrawiam
Tak jak pisałem wcześniej, CZSW ma przygotować inną propozycję jak w MSWiA, aby nikt nie musiał oddawać udzielonej pomocy finansowej na zakup mieszkania.
skąd w ogóle pomysł abyśmy mieli coś zwracać? Przecież pomoc na zakup mieszkania otrzymujemy na innych zasadach niż w wojsku. O ile się nie mylę, a chyba nie wojskowi otrzymują pieniądze na zakup mieszkania w chwili przechodzenia na zaopatrzenie emerytalne i to niezależnie od tego czy mają własne mieszkanie. Niezależnie w trakcie pełnienia służby otrzymują dodatek mieszkaniowy. Skąd w takim razie pomysł abyśmy mieli pomoc dotychczasową zwracać?
(31-01-2025, 18:22 )Szczęśliwy napisał(a): (30-01-2025, 12:03 )Klawisz@ napisał(a): (29-01-2025, 20:37 )chorążyTorpeda napisał(a): Witam wszystkich. A ja chciałbym trochę odbić od tematu $$. Panie administratorze czy wiadomo coś z obniżeniem wieku emerytalnego?Jakie jest zdanie CZ i MS na ten temat? Pozdrawiam!
Dokładnie!! Może lepiej byłoby za to się wziąć?? Kto w tych czasach wytrzyma 25 lat na 1 Lini. Zawsze możesz się zwolnić wcześniej i pójść do pracy w cywilu, więc problem już masz rozwiązany.
Klawisz, właśnie chodzi o to, że mając już dość dużo zajechanych latek i emeryturka wcale nie tak daleko, to ludzie ( w tym ja ) zastanawiają się czy jest sens siedzieć w SW. Dlatego żeby zatrzymać ludzi w SW wiek powinien zostać zmniejszony. Myślę, że te 20 lat jest sprawiedliwe. I, że po 20 latach można być jeszcze atrakcyjnym na rynku pracy i sobie dorobić żeby żyć godnie Pozdrawiam
(31-01-2025, 21:43 )Jacek Jacek napisał(a): (31-01-2025, 19:22 )Administrator napisał(a): (30-01-2025, 16:47 )Jacek Jacek napisał(a): Witam
Podpinając się pod temat kolegów czy może pan odpowiedzieć kto i kiedy oddaje zapomogę na zakup mieszkania? Jestem na starych zasadach 15lat dostałem 11 lat temu w/w zapomogę. Obecnie mam 19,5 roku samej służby od ponad 4 lat prawa emerytalne i na przykład za rok zdecyduje się odejść ze służby czy będę musiał coś oddać? Proszę o jasną odpowiedź. Pozdrawiam
Tak jak pisałem wcześniej, CZSW ma przygotować inną propozycję jak w MSWiA, aby nikt nie musiał oddawać udzielonej pomocy finansowej na zakup mieszkania.
Ok wszystko rozumiem ale ja się pytam teraz wedle obecnych przepisów nie to co ma być.
Wedle obecnych przepisów mając powyżej 15 lat służby, nie musi Pan zwracać otrzymanej pomocy na zakup mieszkania.
(31-01-2025, 18:22 )Szczęśliwy napisał(a): (30-01-2025, 12:03 )Klawisz@ napisał(a): (29-01-2025, 20:37 )chorążyTorpeda napisał(a): Witam wszystkich. A ja chciałbym trochę odbić od tematu $$. Panie administratorze czy wiadomo coś z obniżeniem wieku emerytalnego?Jakie jest zdanie CZ i MS na ten temat? Pozdrawiam!
Dokładnie!! Może lepiej byłoby za to się wziąć?? Kto w tych czasach wytrzyma 25 lat na 1 Lini. Zawsze możesz się zwolnić wcześniej i pójść do pracy w cywilu, więc problem już masz rozwiązany.
Mamy kandydata do złotych Malin Służby Więziennej... Jak możesz nie być za tym aby obniżyć wiek emerytalny w SW oraz w innych służbach. Przecież to był główny czynnik powodujący spadek atrakcyjności tej formacji na rynku pracy. Jak mawiał klasyk, póki nie było internetu, tylko rodzina wiedziała żeś......
(30-01-2025, 18:33 )zzz napisał(a): (30-01-2025, 10:51 )sierżant starszy napisał(a): (30-01-2025, 5:54 )SuperMan napisał(a): (29-01-2025, 18:05 )Administrator napisał(a): (28-01-2025, 21:08 )Riddick napisał(a): Panie Administratorze a jakie padają propozycje odnośnie mieszkaniówki? Gdzieś w projekcie widziałem, że trzeba najpierw oddać dofinansowanie lub obniżą wypłacaną kwotę. Co w przypadku gdy się ma ponad 15 lat służby i odchodząc na emeryturę nie oddaje się tej kwoty. Co w takim przypadku? Mamy oddawać coś z czym teoretycznie jesteśmy już na czysto?
Strona służbowa została poproszona o przygotowanie innej propozycji, niż w służbach podległych MSWiA jeżeli chodzi o świadczenia mieszkaniowe. Trudno jest wprowadzić to samo rozwiązanie, co ma być wprowadzone w innych służbach z uwagi na to, że tak jak Pan pisze, aby otrzymać świadczenie mieszkaniowe, które będzie zastępowało dodatek za brak mieszkania oraz za remont mieszkania, należy zwrócić pobraną pomoc finansową na zakup mieszkania w ciągu pięciu lat. Różnica jest taka, że w służbach podległych MSWiA zwrot otrzymanej pomocy wynosić będzie ok. 10-20 tyś. zł. W Służbie Więziennej na dzień dzisiejszy taka pomoc na zakup mieszkania wynosi 92 tyś. zł. Więc jest to nie proporcjonalne. Oczekujemy na propozycje, którą przygotowuje CZSW.
10 lat temu dostalem 40 tys zl to teraz mialbym oddac 90? Dobry biznes A jak mam 15 lat też musiał bym zwracać . Mnie okres oddania tych 40 tyś dawno minął wg ustawy Ale w policji mają wszyscy dostawać, nawet ci co wzięli pomoc
No ciekawy temat, czyli jak dostałem juz kilka lat temu 50 tys to co najpierw bede musiał je zwrócić zeby dostawać różnice?
A żeś zabłysnął nieszczęśliwy. CIEBIE już dawno powinni zwolnić , za to żeś głupi. Wstyd mieć takich kolegów w służbie.
(31-01-2025, 19:22 )Administrator napisał(a): (30-01-2025, 16:47 )Jacek Jacek napisał(a): Witam
Ok wszystko rozumiem ale ja się pytam teraz wedle obecnych przepisów nie to co ma być.
(30-01-2025, 16:47 )Jacek Jacek napisał(a): Witam
(30-01-2025, 12:03 )Klawisz@ napisał(a): (29-01-2025, 20:37 )chorążyTorpeda napisał(a): Witam wszystkich. A ja chciałbym trochę odbić od tematu $$. Panie administratorze czy wiadomo coś z obniżeniem wieku emerytalnego?Jakie jest zdanie CZ i MS na ten temat? Pozdrawiam!
Uważam ze na ten moment duzo wazniejszjm jest walka zeby nie bylo sredniej z ostatnich 10 lat tylko z oststniego wynagrodzenia. W najgorszym wypadku z oststniego roku. Co ci z tego ze obniza na 20 lat jak dostaniesz 50% średniej z 10 lat? Dalej będziesz musiał zasuwać. Jak po 25 latach dostaniesz 60% z oststniej wypłaty to przynajmniej będziesz miał godna emeryturę. Zaznaczam pracuje wieloletnie na pierwszej linii.
(30-01-2025, 12:03 )Klawisz@ napisał(a): (29-01-2025, 20:37 )chorążyTorpeda napisał(a): Witam wszystkich. A ja chciałbym trochę odbić od tematu $$. Panie administratorze czy wiadomo coś z obniżeniem wieku emerytalnego?Jakie jest zdanie CZ i MS na ten temat? Pozdrawiam!
Dokładnie!! Może lepiej byłoby za to się wziąć?? Kto w tych czasach wytrzyma 25 lat na 1 Lini.
(30-01-2025, 10:51 )sierżant starszy napisał(a): (30-01-2025, 5:54 )SuperMan napisał(a): (29-01-2025, 18:05 )Administrator napisał(a): (28-01-2025, 21:08 )Riddick napisał(a): Panie Administratorze a jakie padają propozycje odnośnie mieszkaniówki? Gdzieś w projekcie widziałem, że trzeba najpierw oddać dofinansowanie lub obniżą wypłacaną kwotę. Co w przypadku gdy się ma ponad 15 lat służby i odchodząc na emeryturę nie oddaje się tej kwoty. Co w takim przypadku? Mamy oddawać coś z czym teoretycznie jesteśmy już na czysto?
Strona służbowa została poproszona o przygotowanie innej propozycji, niż w służbach podległych MSWiA jeżeli chodzi o świadczenia mieszkaniowe. Trudno jest wprowadzić to samo rozwiązanie, co ma być wprowadzone w innych służbach z uwagi na to, że tak jak Pan pisze, aby otrzymać świadczenie mieszkaniowe, które będzie zastępowało dodatek za brak mieszkania oraz za remont mieszkania, należy zwrócić pobraną pomoc finansową na zakup mieszkania w ciągu pięciu lat. Różnica jest taka, że w służbach podległych MSWiA zwrot otrzymanej pomocy wynosić będzie ok. 10-20 tyś. zł. W Służbie Więziennej na dzień dzisiejszy taka pomoc na zakup mieszkania wynosi 92 tyś. zł. Więc jest to nie proporcjonalne. Oczekujemy na propozycje, którą przygotowuje CZSW.
10 lat temu dostalem 40 tys zl to teraz mialbym oddac 90? Dobry biznes A jak mam 15 lat też musiał bym zwracać . Mnie okres oddania tych 40 tyś dawno minął wg ustawy Ale w policji mają wszyscy dostawać, nawet ci co wzięli pomoc
Witam
Dokładnie!! Może lepiej byłoby za to się wziąć?? Kto w tych czasach wytrzyma 25 lat na 1 Lini.
Przy tym rządzie nie liczyłbym na obniżenie wieku emerytalnego, prędzej zwiększa cywila to gdzie mam obniża. Szybciej coś zabiorą nic pójdą w tą stronę. Rzuca na dojazdy parę złotych więcej pewnie wraz z podwyżka za wczasy i przejazd i siedzieć cicho przez kolejne lata...
Przypominam Panie Administratorze,ze wojskowy przez całą służbę bierze dodatek mieszkaniowy wielokrotnie wyższy od naszego a odchodząc na emeryturę dostaje na KAŻDEGO członka rodziny po 80 tyś zł.
I nikt po pobraniu tych 80 tyś zł na członka rodziny nie każe mu zwrócić pobranego dofinansowania za brak mieszkania przez lata służby.
Więc i tu są duże różnice w kwotach już pobranych ale jakoś wojsko nie widzi w tym problemu jak nasze służby.
(29-01-2025, 20:37 )chorążyTorpeda napisał(a): Witam wszystkich. A ja chciałbym trochę odbić od tematu $$. Panie administratorze czy wiadomo coś z obniżeniem wieku emerytalnego?Jakie jest zdanie CZ i MS na ten temat? Pozdrawiam!
(30-01-2025, 5:54 )SuperMan napisał(a): (29-01-2025, 18:05 )Administrator napisał(a): (28-01-2025, 21:08 )Riddick napisał(a): Panie Administratorze a jakie padają propozycje odnośnie mieszkaniówki? Gdzieś w projekcie widziałem, że trzeba najpierw oddać dofinansowanie lub obniżą wypłacaną kwotę. Co w przypadku gdy się ma ponad 15 lat służby i odchodząc na emeryturę nie oddaje się tej kwoty. Co w takim przypadku? Mamy oddawać coś z czym teoretycznie jesteśmy już na czysto?
10 lat temu dostalem 40 tys zl to teraz mialbym oddac 90? Dobry biznes A jak mam 15 lat też musiał bym zwracać . Mnie okres oddania tych 40 tyś dawno minął wg ustawy
(29-01-2025, 18:05 )Administrator napisał(a): (28-01-2025, 21:08 )Riddick napisał(a): Panie Administratorze a jakie padają propozycje odnośnie mieszkaniówki? Gdzieś w projekcie widziałem, że trzeba najpierw oddać dofinansowanie lub obniżą wypłacaną kwotę. Co w przypadku gdy się ma ponad 15 lat służby i odchodząc na emeryturę nie oddaje się tej kwoty. Co w takim przypadku? Mamy oddawać coś z czym teoretycznie jesteśmy już na czysto?
10 lat temu dostalem 40 tys zl to teraz mialbym oddac 90? Dobry biznes
Jeszcze taki pomysł dotyczący pracowników może i w stosunku do nich można by było coś zmienic?Urlopy narodowe?Awanse?Lepsza pensja?Jakieś bonusy z funduszu socjalnego?Bony?Może krótszy okres zatrudnienia uprawniający do wcześniejszej emerytury? Np 25 lat...
(28-01-2025, 12:53 )Pablo123 napisał(a): Nie możemy jeszcze powiedzieć o tym w jakiej formie będzie realizowana podwyżka, ponieważ Dyrektor Generalny SW nie wyznaczył jeszcze spotkania. Zarząd Główny zaproponował, aby waloryzacja, którą zaproponował rząd czyli 5% realizowana była poprzez podniesienie o tą kwotę uposażenia zasadniczego czyli według moich wyliczeń wychodzi tak, że strażnik otrzymałby ok. 203 zł. do tego zakładając średnią wysługę lat, czyli 21% to kolejne ok. 43 zł. -st,strażnik ok. 213 zł. do uposażenia zasadniczego + 44 zł. za wysługę - oddziałowy 230 zł. do uposażenia zasadniczego + 48 zł. za wysługę - st.oddziałowy 237 zł. do uposażenia zasadniczego + 50 zł. za wysługę - wychowawca 253 zł. do uposażenia zasadniczego + 53 zł. za wysługę - dowódca zmiany 258 zł. za do uposażenia zasadniczego + 54 zł. za wysługę. Pozostałą kwot, która zostanie (po odliczeniu skutku nagrody rocznej) ok. 100 zł. wszystkim równo do stopnia. Czy taka propozycja zostanie zaakceptowana prze Dyrektora Generalnego SW, to jeszcze nie wiemy? Tak jak widać, różnice nie są wielkie i są to kwoty brutto. Przykładowo st.oddziałowy miałby 237 zł. (zasadnicze) + 50 zł. (wysługa) + 100 zł. (stopień) = 387 zł. brutto. Oczywiście kwoty nie są precyzyjne.
Jeżeli chodzi o ryczałt za dojazd, to na pewno te kwoty będą bardziej urealnione. Pani wiceminister bardzo krytycznie odniosła się podczas ostatniego spotkania do obowiązujących kwot. Zespól do zmiany ustawy o SW ma to przygotować, bo dokonaniu obliczeń.
Odprawy jak w wojsku - myślę, że chodzi Panu o odprawy mieszkaniowe? - jeżeli tak, to ani w MSWiA ani w MS nie chcą o tym nawet rozmawiać.
Strona rządowa popiera w większości nasze postulaty, które Pan wymienił na wstępie. Finał tego, czy będą chcieli je zrealizować okaże się do końca kwietnia, ponieważ zespół opracowuje nową ustawę o Służbie Więziennej i zobaczymy, czy uwzględni to co zgłaszają Związki Zawodowe? W tym zespole są nasi przedstawiciele, więc będziemy tego pilnować.
Panie administratorze a jak to wygląda w przypadku pracowników cywilnych?
Czy dla nich też są uwzględnione jakieś korzyści?
Czy też będą uwzględnieni i dostaną zwrot kosztów dojazdu?
[/quote]
Też jestem ciekawy czy dla pracowników będą jakieś profity...
Witam wszystkich. A ja chciałbym trochę odbić od tematu $$. Panie administratorze czy wiadomo coś z obniżeniem wieku emerytalnego?Jakie jest zdanie CZ i MS na ten temat? Pozdrawiam!
(29-01-2025, 18:05 )Administrator napisał(a): (28-01-2025, 21:08 )Riddick napisał(a): Panie Administratorze a jakie padają propozycje odnośnie mieszkaniówki? Gdzieś w projekcie widziałem, że trzeba najpierw oddać dofinansowanie lub obniżą wypłacaną kwotę. Co w przypadku gdy się ma ponad 15 lat służby i odchodząc na emeryturę nie oddaje się tej kwoty. Co w takim przypadku? Mamy oddawać coś z czym teoretycznie jesteśmy już na czysto?
zwolnić z podatku te 92 tyś i będzie ok. Ja z tego tylko 62 tyś dostałem bo w drugi prog wpadłem
Co z tego że pomoc finansowa na zakup domu/mieszkania wynosi 92 tyś skoro jest opodatkowana. Ja z tej pomocy na rękę 62 tyś dostałem więc jest to złodziejstwo. Powinni przede wszystkim zwolnienie podatkowe zrobić tutaj
Co z tego , że jest 92 tyś zł jak to jest opodatkowane. Ja z tych 92 tyś dostałem 62 tys więc może tutaj by coś zmienili
(28-01-2025, 21:08 )Riddick napisał(a): Panie Administratorze a jakie padają propozycje odnośnie mieszkaniówki? Gdzieś w projekcie widziałem, że trzeba najpierw oddać dofinansowanie lub obniżą wypłacaną kwotę. Co w przypadku gdy się ma ponad 15 lat służby i odchodząc na emeryturę nie oddaje się tej kwoty. Co w takim przypadku? Mamy oddawać coś z czym teoretycznie jesteśmy już na czysto?
Panie Administratorze a jakie padają propozycje odnośnie mieszkaniówki? Gdzieś w projekcie widziałem, że trzeba najpierw oddać dofinansowanie lub obniżą wypłacaną kwotę. Co w przypadku gdy się ma ponad 15 lat służby i odchodząc na emeryturę nie oddaje się tej kwoty. Co w takim przypadku? Mamy oddawać coś z czym teoretycznie jesteśmy już na czysto?
Nie możemy jeszcze powiedzieć o tym w jakiej formie będzie realizowana podwyżka, ponieważ Dyrektor Generalny SW nie wyznaczył jeszcze spotkania. Zarząd Główny zaproponował, aby waloryzacja, którą zaproponował rząd czyli 5% realizowana była poprzez podniesienie o tą kwotę uposażenia zasadniczego czyli według moich wyliczeń wychodzi tak, że strażnik otrzymałby ok. 203 zł. do tego zakładając średnią wysługę lat, czyli 21% to kolejne ok. 43 zł. -st,strażnik ok. 213 zł. do uposażenia zasadniczego + 44 zł. za wysługę - oddziałowy 230 zł. do uposażenia zasadniczego + 48 zł. za wysługę - st.oddziałowy 237 zł. do uposażenia zasadniczego + 50 zł. za wysługę - wychowawca 253 zł. do uposażenia zasadniczego + 53 zł. za wysługę - dowódca zmiany 258 zł. za do uposażenia zasadniczego + 54 zł. za wysługę. Pozostałą kwot, która zostanie (po odliczeniu skutku nagrody rocznej) ok. 100 zł. wszystkim równo do stopnia. Czy taka propozycja zostanie zaakceptowana prze Dyrektora Generalnego SW, to jeszcze nie wiemy? Tak jak widać, różnice nie są wielkie i są to kwoty brutto. Przykładowo st.oddziałowy miałby 237 zł. (zasadnicze) + 50 zł. (wysługa) + 100 zł. (stopień) = 387 zł. brutto. Oczywiście kwoty nie są precyzyjne.
Jeżeli chodzi o ryczałt za dojazd, to na pewno te kwoty będą bardziej urealnione. Pani wiceminister bardzo krytycznie odniosła się podczas ostatniego spotkania do obowiązujących kwot. Zespól do zmiany ustawy o SW ma to przygotować, bo dokonaniu obliczeń.
Odprawy jak w wojsku - myślę, że chodzi Panu o odprawy mieszkaniowe? - jeżeli tak, to ani w MSWiA ani w MS nie chcą o tym nawet rozmawiać.
Strona rządowa popiera w większości nasze postulaty, które Pan wymienił na wstępie. Finał tego, czy będą chcieli je zrealizować okaże się do końca kwietnia, ponieważ zespół opracowuje nową ustawę o Służbie Więziennej i zobaczymy, czy uwzględni to co zgłaszają Związki Zawodowe? W tym zespole są nasi przedstawiciele, więc będziemy tego pilnować.
[/quote]
Panie administratorze a jak to wygląda w przypadku pracowników cywilnych?
Czy dla nich też są uwzględnione jakieś korzyści?
Czy też będą uwzględnieni i dostaną zwrot kosztów dojazdu?
(27-01-2025, 18:21 )Administrator napisał(a): (27-01-2025, 13:28 )nietakamllodafszka napisał(a): Panie administratorze, mam do Pana kilka pytań.
Rozmawiacie z "górą" odnośnie kształtu podwyżek, ryczałtów za dojazd, odpraw. Niedawno było spotkanie "na górze". Oprócz oficjalnych komunikatów jak zwykle nic nie wiadomo. Związkowcy w jednostkach podstawowych nic nie wiedzą, twierdzą że okręgowi też nie mają żadnych wiadomości. Administrator jest jedynym orędownikiem informacji. Tak wiec:
Co z kwota podwyżki? Wiemy już że 5%, ale w jakiej formie, do czego i ile wyjdzie to NETTO bez nagrody rocznej?
Co z ryczałem za dojazd?
Co z odprawami? Analogicznie jak w wojsku...
Jak strona rządowa się do tych postulatów odnosi, w którym kierunku to idzie i kiedy można się spodziewać jakichś konkretów?
Pozdrawiam
Nie możemy jeszcze powiedzieć o tym w jakiej formie będzie realizowana podwyżka, ponieważ Dyrektor Generalny SW nie wyznaczył jeszcze spotkania. Zarząd Główny zaproponował, aby waloryzacja, którą zaproponował rząd czyli 5% realizowana była poprzez podniesienie o tą kwotę uposażenia zasadniczego czyli według moich wyliczeń wychodzi tak, że strażnik otrzymałby ok. 203 zł. do tego zakładając średnią wysługę lat, czyli 21% to kolejne ok. 43 zł. -st,strażnik ok. 213 zł. do uposażenia zasadniczego + 44 zł. za wysługę - oddziałowy 230 zł. do uposażenia zasadniczego + 48 zł. za wysługę - st.oddziałowy 237 zł. do uposażenia zasadniczego + 50 zł. za wysługę - wychowawca 253 zł. do uposażenia zasadniczego + 53 zł. za wysługę - dowódca zmiany 258 zł. za do uposażenia zasadniczego + 54 zł. za wysługę. Pozostałą kwot, która zostanie (po odliczeniu skutku nagrody rocznej) ok. 100 zł. wszystkim równo do stopnia. Czy taka propozycja zostanie zaakceptowana prze Dyrektora Generalnego SW, to jeszcze nie wiemy? Tak jak widać, różnice nie są wielkie i są to kwoty brutto. Przykładowo st.oddziałowy miałby 237 zł. (zasadnicze) + 50 zł. (wysługa) + 100 zł. (stopień) = 387 zł. brutto. Oczywiście kwoty nie są precyzyjne.
Ryczałt za dojazd - "urealnione" - tzn jakie kwoty padają? Bo to dość istotne.
Szkoda ze o odprawach mieszkaniowych nie chcą słuchać - tu jest dzielenie mundurówki na lepsze i gorsze...
A dopłaty do wypoczynku lub przejazdy na wakacje? Coś się tu zmienia?
Pozdrawiam
(28-01-2025, 0:10 )pablopablo11@interia.pl napisał(a): (27-01-2025, 17:35 )Benek Genek napisał(a): A czemu szanowny Banasik wywalony z inspektoratu w Łodzi? Kto następny ? Piotrków?
a Ty z nim wódkę piłeś? Bo jak z nim wódki nie piłeś to znaczy że sprzedajesz
Ryczałtu za dojazd to śmiech na sali ???
(27-01-2025, 17:35 )Benek Genek napisał(a): A czemu szanowny Banasik wywalony z inspektoratu w Łodzi? Kto następny ? Piotrków?
a Ty z nim wódkę piłeś?
(27-01-2025, 13:28 )nietakamllodafszka napisał(a): Panie administratorze, mam do Pana kilka pytań.
Rozmawiacie z "górą" odnośnie kształtu podwyżek, ryczałtów za dojazd, odpraw. Niedawno było spotkanie "na górze". Oprócz oficjalnych komunikatów jak zwykle nic nie wiadomo. Związkowcy w jednostkach podstawowych nic nie wiedzą, twierdzą że okręgowi też nie mają żadnych wiadomości. Administrator jest jedynym orędownikiem informacji. Tak wiec:
Co z kwota podwyżki? Wiemy już że 5%, ale w jakiej formie, do czego i ile wyjdzie to NETTO bez nagrody rocznej?
Co z ryczałem za dojazd?
Jak strona rządowa się do tych postulatów odnosi, w którym kierunku to idzie i kiedy można się spodziewać jakichś konkretów?
Pozdrawiam
A czemu szanowny Banasik wywalony z inspektoratu w Łodzi? Kto następny ? Piotrków?
(26-01-2025, 16:24 )Jacek Jacek napisał(a): (25-01-2025, 21:50 )Klawisz@ napisał(a): (24-01-2025, 21:31 )KAPRAL6 napisał(a): (23-01-2025, 22:30 )kinderka napisał(a): (20-01-2025, 19:34 )alexander napisał(a): Nasza formacja charakteryzuje się znaczącym odsetkiem funkcjonariuszy legitymujących się wykształceniem wyższym, co eliminuje konieczność poszukiwania kandydatów o wybitnych predyspozycjach przywódczych wśród osób z wykształceniem średnim.
Powołanie na stanowisko kierownicze osoby legitymującej się najniższym poziomem wykształcenia może prowadzić do wewnętrznych konfliktów w strukturach organizacyjnych, wynikających z braku odpowiedniego autorytetu. Istnieje wprawdzie możliwość odstępstwa na objęcie takiej funkcji, pod warunkiem uzupełnienia braków kompetencyjnych. Wyższe wykształcenie odgrywa kluczową rolę w rozwijaniu umiejętności analitycznego myślenia, a także – w zależności od kierunku – wiedzy technicznej oraz zdolności do interpretacji przepisów prawnych. Na stanowiskach kierowniczych, takich jak kierownik działu czy jednostki, obecność osób posiadających wyższe wykształcenie jest zatem nieodzowna. Osoby o wysokim poziomie kompetencji i wiedzy nie zaakceptują sytuacji, w której byłyby zmuszone wykonywać za niedostatecznie wykwalifikowanego przełożonego obowiązków administracyjnych lub związanych z zarządzaniem.
Zagadnienie to stanowi przedmiot, który może być podstawą do opracowania szczegółowej i kompleksowej pracy dyplomowej o charakterze akademickim.
W przypadku odmiennego zdania jestem otwarty na konstruktywną dyskusję w tym zakresie i oczekuję na kontynuację merytorycznej wymiany poglądów.
Bądź spokojna, dzięki wykształceniu akademickiemu mam świadomość, że wyrażanie odmiennego zdania nie powinno prowadzić do ataków personalnych.
Zgodzę się odnośnie wymaganego wykształcenia wyższego na stanowiskach kierowniczych, ale mimo wszystko uważam, że w służbie najważniejsze jest doświadczenie (również w administracji) i Ci co długo już pracują doskonale wiedzą jaką dużą różnice robi doświadczony przełożony, który awansował stopniowo, niż który dostał stanowisko, bo miał wykształcenie i ..., a niestety osoby z wykształceniem średnim bardzo często, wykonują dużo lepiej swoją pracę niż osoby z wykształceniem wyższym, które nie zawsze świadczy o inteligencji. Osoby o wysokim poziomie kompetencji i wiedzy znajdują prace w cywilu za dużo wyższą pensję np. po medycynie, informatyce czy prawie, tam się wykazują i nie muszą wykonywać poleceń doświadczonych funkcjonariuszy, którzy "zjedli zęby" i są poprostu najlepsi w tym co wypracowali i wyuczyli przez lata służby.
Już teraz, zaraz wychodzą OFICERY z AWS-u po 5 lata h w szkole i kilku odbębnionych praktykach w różnych kryminałach !!! Jak patrzę na ich robotę, to nóż w kieszeni się otwiera !!! Wychowawca pechowiec po dwóch tygodniach służby w ZK, został wezwany do gnoja, który fikołem rzucił w pielęgniarkę . I co zrobił PAN świerzy wychowca, wezwał pilnie Dowódcę Zmiany, bo nie był w stanie rozwiązać problemu a sam spier....ił za kratę bo się przestraszył !!! Pokazali mu później nagranie z kamer na oddziale i z kamery dowódcy !!! A, Dowódca załatwił sprawę w 5 minut !!! Dowódca st.chor. 13 lat służby, wychowawca ppor. 5 lat służby (w szkole) Doświadczenie i nic innego nie powinno się liczyć w naszej służbie !!! Gdyż można mieć 22 lata służby I być nieudacznikiem a można mieć i 10, 12 i 13 lat służby I chodzić z podniesionym czołem !!! A oficerów ,,szlachetnie" urodzonych i którzy ślizgają się na garbach tatusia, wujaszka, cioci i pociotków jest na pęczki w SW w każdej jednostce !!!! Nikt i nic tego nie zmieni !!!
A tak z ciekawości, co dowódca mu obiecał ze Się uspokoił osadzony? Leki , czy może jeszcze coś innego ? Ale fakt, Ci wychowawcy to są jak dwie kule u nogi .
A tak z ciekawości nic nie trzeba obiecywać no chyba że porządny wpierd...l jeśli jesteś dobry w tym co robisz i czy jesteś oddziałowym czy dowódcą to wiesz jak rozmawiać z osadzonym. Pewnie są odklejeni skazani do których nic nie dotrze ale jedno jest pewne nie uciekniesz i nie zostawisz kolegi mówi się trudno bo zdajesz sobie sprawę że ty też możesz kiedyś potrzebować pomocy. A jeśli ty coś obiecujesz to gratuluje jeszcze chwila i po tobie.....w tej służbie.
Masz rację, tak z ciekawości zapytałem bo różne praktyki teraz się słyszy. A ja też nic nie obiecuje ,tylko wszystko robię to co im się należy i nic więcej. Nie ma co się wychylać i robić bandytom dobrze . Dokładnie wiem jak rozmawiać z osadzonym i nie zawsze jest potrzebny dowódca, żeby uspokoić temat .
(27-01-2025, 9:08 )Benek Genek napisał(a): (26-01-2025, 16:24 )Jacek Jacek napisał(a): (25-01-2025, 21:50 )Klawisz@ napisał(a): (24-01-2025, 21:31 )KAPRAL6 napisał(a): (23-01-2025, 22:30 )kinderka napisał(a): Zgodzę się odnośnie wymaganego wykształcenia wyższego na stanowiskach kierowniczych, ale mimo wszystko uważam, że w służbie najważniejsze jest doświadczenie (również w administracji) i Ci co długo już pracują doskonale wiedzą jaką dużą różnice robi doświadczony przełożony, który awansował stopniowo, niż który dostał stanowisko, bo miał wykształcenie i ..., a niestety osoby z wykształceniem średnim bardzo często, wykonują dużo lepiej swoją pracę niż osoby z wykształceniem wyższym, które nie zawsze świadczy o inteligencji. Osoby o wysokim poziomie kompetencji i wiedzy znajdują prace w cywilu za dużo wyższą pensję np. po medycynie, informatyce czy prawie, tam się wykazują i nie muszą wykonywać poleceń doświadczonych funkcjonariuszy, którzy "zjedli zęby" i są poprostu najlepsi w tym co wypracowali i wyuczyli przez lata służby.
Już teraz, zaraz wychodzą OFICERY z AWS-u po 5 lata h w szkole i kilku odbębnionych praktykach w różnych kryminałach !!! Jak patrzę na ich robotę, to nóż w kieszeni się otwiera !!! Wychowawca pechowiec po dwóch tygodniach służby w ZK, został wezwany do gnoja, który fikołem rzucił w pielęgniarkę . I co zrobił PAN świerzy wychowca, wezwał pilnie Dowódcę Zmiany, bo nie był w stanie rozwiązać problemu a sam spier....ił za kratę bo się przestraszył !!! Pokazali mu później nagranie z kamer na oddziale i z kamery dowódcy !!! A, Dowódca załatwił sprawę w 5 minut !!! Dowódca st.chor. 13 lat służby, wychowawca ppor. 5 lat służby (w szkole) Doświadczenie i nic innego nie powinno się liczyć w naszej służbie !!! Gdyż można mieć 22 lata służby I być nieudacznikiem a można mieć i 10, 12 i 13 lat służby I chodzić z podniesionym czołem !!! A oficerów ,,szlachetnie" urodzonych i którzy ślizgają się na garbach tatusia, wujaszka, cioci i pociotków jest na pęczki w SW w każdej jednostce !!!! Nikt i nic tego nie zmieni !!!
A tak z ciekawości, co dowódca mu obiecał ze Się uspokoił osadzony? Leki , czy może jeszcze coś innego ? Ale fakt, Ci wychowawcy to są jak dwie kule u nogi .
A tak z ciekawości nic nie trzeba obiecywać no chyba że porządny wpierd...l jeśli jesteś dobry w tym co robisz i czy jesteś oddziałowym czy dowódcą to wiesz jak rozmawiać z osadzonym. Pewnie są odklejeni skazani do których nic nie dotrze ale jedno jest pewne nie uciekniesz i nie zostawisz kolegi mówi się trudno bo zdajesz sobie sprawę że ty też możesz kiedyś potrzebować pomocy. A jeśli ty coś obiecujesz to gratuluje jeszcze chwila i po tobie.....w tej służbie. Ja uważam, że ważne jest wykształcenie, bardzo ważne doświadczenie, a najlepiej jak występują jednocześnie. Tylko, że większość funkcjonariuszy ,,robi" wykształcenie poto żeby awansować i często na wybór rodzaju wykształcenia ma rachunek ekonomiczny tyle i tyle zapłacę dostanę awans tyle i tyle popracuję to się zwróci. Albo- nie robię magistra bo nie mam pleców mł. chór. po licencjacie to szczyt tego co mogę osiągnąć jeśli chodzi o wykształcenie choćbym został doktorem z habilitacją.Znam funkcjonariuszy, którzy posiadali wykształcenie kierunkowe wiedzę, doświadczenie i odeszli z mł. chor. bo nie mieli pleców. Awansowano funkcjonariuszy ,,z poparciem" i 3 letnim stażem , którzy później uzupełniali wykształcenie, albo nie zdążyli bo z po. awansowali dalej. Co ważniejsze wykształcenie? Czy doświadczenie? W realiach SW są to sprawy drugorzędne wiem to z doświadczenia. Pozdrawiam. Czy Doświadczenie? Czy wykształcenie? moje zdanie jest takie: bez wykształcenia doświadczony funkcjonariusz nie ma szans na awans na stanowisku w stosunku do PROMINENTNYCH funkcjonariuszy.
Doświadczenie jest tym czynnikiem, który w dużym stopniu pomaga bezpiecznie zakończyć służbę i wrócić do domu do rodziny, a jeśli ma się jeszcze za sobą bobrze dobraną grupę funkcjonariuszy oddziałowych, to wogóle już bajka ! Z przykrością muszę powiedzieć, że w moim zakładzie awansują na stanowiskach i stopniach funkcjonariusze z polecenia !!! Bo jak na to patrzeć, jeśli f-sz chodzi 5 lat ze stopniem st. szer. i nagle pojawia się wakat i rekrutacja na inspektora D.O. i Ten jeden f-sz ze znanym nazwiskiem wygrywa i po 7 miesiącach jedzie na oficerkę, a doświadczony Dowódca Zmiany z 13 letnim stażem nadal przesuwany na kolejny termin !!!! Doświadczenie to jest coś co jest potrzebne i pożądane w naszej codziennej służbie, żeby inni funkcjonariusze i pracownicy mogli czuć się bezpiecznie za co Ci doświadczeni f-sze powinni otrzymywać odpowiednie finanse a tak nie jest i czasami podcina im skrzydła i odchodzą do innych służb lub na emkę !!!
(27-01-2025, 9:08 )Benek Genek napisał(a): (26-01-2025, 16:24 )Jacek Jacek napisał(a): (25-01-2025, 21:50 )Klawisz@ napisał(a): (24-01-2025, 21:31 )KAPRAL6 napisał(a): (23-01-2025, 22:30 )kinderka napisał(a): Zgodzę się odnośnie wymaganego wykształcenia wyższego na stanowiskach kierowniczych, ale mimo wszystko uważam, że w służbie najważniejsze jest doświadczenie (również w administracji) i Ci co długo już pracują doskonale wiedzą jaką dużą różnice robi doświadczony przełożony, który awansował stopniowo, niż który dostał stanowisko, bo miał wykształcenie i ..., a niestety osoby z wykształceniem średnim bardzo często, wykonują dużo lepiej swoją pracę niż osoby z wykształceniem wyższym, które nie zawsze świadczy o inteligencji. Osoby o wysokim poziomie kompetencji i wiedzy znajdują prace w cywilu za dużo wyższą pensję np. po medycynie, informatyce czy prawie, tam się wykazują i nie muszą wykonywać poleceń doświadczonych funkcjonariuszy, którzy "zjedli zęby" i są poprostu najlepsi w tym co wypracowali i wyuczyli przez lata służby.
A tak z ciekawości nic nie trzeba obiecywać no chyba że porządny wpierd...l jeśli jesteś dobry w tym co robisz i czy jesteś oddziałowym czy dowódcą to wiesz jak rozmawiać z osadzonym. Pewnie są odklejeni skazani do których nic nie dotrze ale jedno jest pewne nie uciekniesz i nie zostawisz kolegi mówi się trudno bo zdajesz sobie sprawę że ty też możesz kiedyś potrzebować pomocy. A jeśli ty coś obiecujesz to gratuluje jeszcze chwila i po tobie.....w tej służbie. Ja uważam, że ważne jest wykształcenie, bardzo ważne doświadczenie, a najlepiej jak występują jednocześnie. Tylko, że większość funkcjonariuszy ,,robi" wykształcenie poto żeby awansować i często na wybór rodzaju wykształcenia ma rachunek ekonomiczny tyle i tyle zapłacę dostanę awans tyle i tyle popracuję to się zwróci. Albo- nie robię magistra bo nie mam pleców mł. chór. po licencjacie to szczyt tego co mogę osiągnąć jeśli chodzi o wykształcenie choćbym został doktorem z habilitacją.Znam funkcjonariuszy, którzy posiadali wykształcenie kierunkowe wiedzę, doświadczenie i odeszli z mł. chor. bo nie mieli pleców. Awansowano funkcjonariuszy ,,z poparciem" i 3 letnim stażem , którzy później uzupełniali wykształcenie, albo nie zdążyli bo z po. awansowali dalej. Co ważniejsze wykształcenie? Czy doświadczenie? W realiach SW są to sprawy drugorzędne wiem to z doświadczenia. Pozdrawiam.
Zgodzę się z tobą w 100%, jedno i drugie jest potrzebne. Mnie tylko martwi podejście tego pseudo wychowcy raz że uciekł dwa zostawił kobietę. Co pójdzie na wolności z swoją dziewczyną czy żoną i zrobi to samo? Sam osobiście mam u siebie w jednostce 3 takich wykonawców i każdy taki sam jak w opisie kolegi wyżej. Są tak wystraszeni że piloty od alarmów do szatni noszą a niekiedy do domu.... hehehe .
(27-01-2025, 11:42 )Administrator napisał(a): (27-01-2025, 11:10 )Widzisz i nie grzmisz napisał(a): (26-01-2025, 21:46 )Administrator napisał(a): (26-01-2025, 16:26 )Jacek Jacek napisał(a): Szanowny panie administratorze ponawiam pytanie.Panie administratorze
Co dzieje się z naszymi podwyżkami czy w końcu wiadomo kiedy i co najważniejsze ile? Czy znów do Maja i znów będą polecenia dyrektorów zwłaszcza okręgowych żeby nie iść na L4 tak jak to było w 2024 . Czy to nigdy nie można normalnie?
Czekamy na wyznaczenie terminu przez Pana Dyrektora Generalnego SW w tej sprawie. Zarząd Główny NSZZ Funkcjonariuszy i Pracowników Więziennictwa swoje stanowisko w sprawie realizacji waloryzacji przedstawił już w dniu 17 stycznia 2025 r. Z całym Szacunkiem ale "już" to kiepskie określenie zwłaszcza że podwyżki podobno mamy z dniem 1 stycznia.
Reasumując ten temat powinien być omówiony i zamknięty "Już" w Grudniu i wypłacony w styczniu. Niech mnie ktoś poprawi ale nie słyszałem nigdy aby w cywilnym zakładzie pracy wypłacano podwyżki ze spłatą. Dla przykładu jak jest podniesienie najniższej krajowej następuje od marca to prywaciarz nie wypłaca ze spłatą od lipca czy sierpnia tylko wypłacać musi od razu. A budżetówka zawsze na wszystko ma czas.
Z całym Szacunkiem, ale podwyżki nie mogą być wypłacone przed podpisaniem przez Prezydenta RP ustawy budżetowej, który podpisał ja w dniu 17 stycznia, kiedy Zarząd Główny NSZZFiPW przedstawił swoją propozycję co do kształtu realizacji podwyżki, więc nigdy nie będzie tak, że podwyżki będą wypłacone z dniem 1 stycznia, ponieważ Prezydent RP podpisuję ustawę w ciągu 21 dni od dnia przedstawienia i zarządza jej ogłoszenie w Dzienniku Ustaw RP.
Szanowny administratorze żeby mówić o "Szacunku" to trzeba być normalnym więc proszę nie pisz w ten sposób bo obrażasz ludzi którzy pompują jeszcze ten tonący ponton jakim jest SW.
(27-01-2025, 11:42 )Administrator napisał(a): (27-01-2025, 11:10 )Widzisz i nie grzmisz napisał(a): (26-01-2025, 21:46 )Administrator napisał(a): (26-01-2025, 16:26 )Jacek Jacek napisał(a): Szanowny panie administratorze ponawiam pytanie.Panie administratorze
Co dzieje się z naszymi podwyżkami czy w końcu wiadomo kiedy i co najważniejsze ile? Czy znów do Maja i znów będą polecenia dyrektorów zwłaszcza okręgowych żeby nie iść na L4 tak jak to było w 2024 . Czy to nigdy nie można normalnie?
Czekamy na wyznaczenie terminu przez Pana Dyrektora Generalnego SW w tej sprawie. Zarząd Główny NSZZ Funkcjonariuszy i Pracowników Więziennictwa swoje stanowisko w sprawie realizacji waloryzacji przedstawił już w dniu 17 stycznia 2025 r. Z całym Szacunkiem ale "już" to kiepskie określenie zwłaszcza że podwyżki podobno mamy z dniem 1 stycznia.
Reasumując ten temat powinien być omówiony i zamknięty "Już" w Grudniu i wypłacony w styczniu. Niech mnie ktoś poprawi ale nie słyszałem nigdy aby w cywilnym zakładzie pracy wypłacano podwyżki ze spłatą. Dla przykładu jak jest podniesienie najniższej krajowej następuje od marca to prywaciarz nie wypłaca ze spłatą od lipca czy sierpnia tylko wypłacać musi od razu. A budżetówka zawsze na wszystko ma czas.
Z całym Szacunkiem, ale podwyżki nie mogą być wypłacone przed podpisaniem przez Prezydenta RP ustawy budżetowej, który podpisał ja w dniu 17 stycznia, kiedy Zarząd Główny NSZZFiPW przedstawił swoją propozycję co do kształtu realizacji podwyżki, więc nigdy nie będzie tak, że podwyżki będą wypłacone z dniem 1 stycznia, ponieważ Prezydent RP podpisuję ustawę w ciągu 21 dni od dnia przedstawienia i zarządza jej ogłoszenie w Dzienniku Ustaw RP.
Panie administratorze, mam do Pana kilka pytań.
Co z ryczałem za dojazd?
Pozdrawiam
(27-01-2025, 11:10 )Widzisz i nie grzmisz napisał(a): (26-01-2025, 21:46 )Administrator napisał(a): (26-01-2025, 16:26 )Jacek Jacek napisał(a): Szanowny panie administratorze ponawiam pytanie.Panie administratorze
(26-01-2025, 21:46 )Administrator napisał(a): (26-01-2025, 16:26 )Jacek Jacek napisał(a): Szanowny panie administratorze ponawiam pytanie.Panie administratorze
(26-01-2025, 21:46 )Administrator napisał(a): (26-01-2025, 16:26 )Jacek Jacek napisał(a): Szanowny panie administratorze ponawiam pytanie.Panie administratorze
Czekamy na wyznaczenie terminu przez Pana Dyrektora Generalnego SW w tej sprawie. Zarząd Główny NSZZ Funkcjonariuszy i Pracowników Więziennictwa swoje stanowisko w sprawie realizacji waloryzacji przedstawił już w dniu 17 stycznia 2025 r.
Ok dziękuję za odpowiedź.
Widać rządzący mają nas gdzieś jak było to w zeszłym roku. Tylko że teraz żeby nie byli zdziwieni. Ludzi i tak nie ma a jeszcze dużo odejdzie.
(26-01-2025, 16:24 )Jacek Jacek napisał(a): (25-01-2025, 21:50 )Klawisz@ napisał(a): (24-01-2025, 21:31 )KAPRAL6 napisał(a): (23-01-2025, 22:30 )kinderka napisał(a): (20-01-2025, 19:34 )alexander napisał(a): Nasza formacja charakteryzuje się znaczącym odsetkiem funkcjonariuszy legitymujących się wykształceniem wyższym, co eliminuje konieczność poszukiwania kandydatów o wybitnych predyspozycjach przywódczych wśród osób z wykształceniem średnim.
Powołanie na stanowisko kierownicze osoby legitymującej się najniższym poziomem wykształcenia może prowadzić do wewnętrznych konfliktów w strukturach organizacyjnych, wynikających z braku odpowiedniego autorytetu. Istnieje wprawdzie możliwość odstępstwa na objęcie takiej funkcji, pod warunkiem uzupełnienia braków kompetencyjnych. Wyższe wykształcenie odgrywa kluczową rolę w rozwijaniu umiejętności analitycznego myślenia, a także – w zależności od kierunku – wiedzy technicznej oraz zdolności do interpretacji przepisów prawnych. Na stanowiskach kierowniczych, takich jak kierownik działu czy jednostki, obecność osób posiadających wyższe wykształcenie jest zatem nieodzowna. Osoby o wysokim poziomie kompetencji i wiedzy nie zaakceptują sytuacji, w której byłyby zmuszone wykonywać za niedostatecznie wykwalifikowanego przełożonego obowiązków administracyjnych lub związanych z zarządzaniem.
Zagadnienie to stanowi przedmiot, który może być podstawą do opracowania szczegółowej i kompleksowej pracy dyplomowej o charakterze akademickim.
W przypadku odmiennego zdania jestem otwarty na konstruktywną dyskusję w tym zakresie i oczekuję na kontynuację merytorycznej wymiany poglądów.
Bądź spokojna, dzięki wykształceniu akademickiemu mam świadomość, że wyrażanie odmiennego zdania nie powinno prowadzić do ataków personalnych.
Zgodzę się odnośnie wymaganego wykształcenia wyższego na stanowiskach kierowniczych, ale mimo wszystko uważam, że w służbie najważniejsze jest doświadczenie (również w administracji) i Ci co długo już pracują doskonale wiedzą jaką dużą różnice robi doświadczony przełożony, który awansował stopniowo, niż który dostał stanowisko, bo miał wykształcenie i ..., a niestety osoby z wykształceniem średnim bardzo często, wykonują dużo lepiej swoją pracę niż osoby z wykształceniem wyższym, które nie zawsze świadczy o inteligencji. Osoby o wysokim poziomie kompetencji i wiedzy znajdują prace w cywilu za dużo wyższą pensję np. po medycynie, informatyce czy prawie, tam się wykazują i nie muszą wykonywać poleceń doświadczonych funkcjonariuszy, którzy "zjedli zęby" i są poprostu najlepsi w tym co wypracowali i wyuczyli przez lata służby.
A tak z ciekawości nic nie trzeba obiecywać no chyba że porządny wpierd...l jeśli jesteś dobry w tym co robisz i czy jesteś oddziałowym czy dowódcą to wiesz jak rozmawiać z osadzonym. Pewnie są odklejeni skazani do których nic nie dotrze ale jedno jest pewne nie uciekniesz i nie zostawisz kolegi mówi się trudno bo zdajesz sobie sprawę że ty też możesz kiedyś potrzebować pomocy. A jeśli ty coś obiecujesz to gratuluje jeszcze chwila i po tobie.....w tej służbie. Ja uważam, że ważne jest wykształcenie, bardzo ważne doświadczenie, a najlepiej jak występują jednocześnie. Tylko, że większość funkcjonariuszy ,,robi" wykształcenie poto żeby awansować i często na wybór rodzaju wykształcenia ma rachunek ekonomiczny tyle i tyle zapłacę dostanę awans tyle i tyle popracuję to się zwróci. Albo- nie robię magistra bo nie mam pleców mł. chór. po licencjacie to szczyt tego co mogę osiągnąć jeśli chodzi o wykształcenie choćbym został doktorem z habilitacją.Znam funkcjonariuszy, którzy posiadali wykształcenie kierunkowe wiedzę, doświadczenie i odeszli z mł. chor. bo nie mieli pleców. Awansowano funkcjonariuszy ,,z poparciem" i 3 letnim stażem , którzy później uzupełniali wykształcenie, albo nie zdążyli bo z po. awansowali dalej. Co ważniejsze wykształcenie? Czy doświadczenie? W realiach SW są to sprawy drugorzędne wiem to z doświadczenia. Pozdrawiam.
(26-01-2025, 16:26 )Jacek Jacek napisał(a): Szanowny panie administratorze ponawiam pytanie.Panie administratorze
Czekamy na wyznaczenie terminu przez Pana Dyrektora Generalnego SW w tej sprawie. Zarząd Główny NSZZ Funkcjonariuszy i Pracowników Więziennictwa swoje stanowisko w sprawie realizacji waloryzacji przedstawił już w dniu 17 stycznia 2025 r.
Szanowny panie administratorze ponawiam pytanie.Panie administratorze
(25-01-2025, 21:50 )Klawisz@ napisał(a): (24-01-2025, 21:31 )KAPRAL6 napisał(a): (23-01-2025, 22:30 )kinderka napisał(a): (20-01-2025, 19:34 )alexander napisał(a): (19-01-2025, 11:19 )kinderka napisał(a): Z całym szacunku, ale w służbie najważniejsze jest doświadczenie, a nie wykształcenie, bo teraz każdy może zdobyć wykształcenie prywatnie (wiem z własnego doświadczenia) i niby taka osoba ma mieć oficerskie stanowisko, a ile z tych kierunków co funkcjonariusze mają jest przydatne w służbie, a ile z tych funkcjonariuszy skończyło państwowe studia dzienne na politechnice, aby udowodnić inteligencje. Mł. chor. powinni dostawać funkcjonariusze z ochrony powyżej 15 lat, bo na nich spoczywa największa odpowiedzialność, a oficerskie stanowiska powinny być tylko dla przełożonych i z minimum 10 lat służby (zaczynając od dowódców). Jakbyś chciał mnie atakować, (bo możesz mieć odmienne zdanie) to weź pod uwagę, że piszę z doświadczenia w administracji, nie ochrony.
Nasza formacja charakteryzuje się znaczącym odsetkiem funkcjonariuszy legitymujących się wykształceniem wyższym, co eliminuje konieczność poszukiwania kandydatów o wybitnych predyspozycjach przywódczych wśród osób z wykształceniem średnim.
A tak z ciekawości nic nie trzeba obiecywać no chyba że porządny wpierd...l jeśli jesteś dobry w tym co robisz i czy jesteś oddziałowym czy dowódcą to wiesz jak rozmawiać z osadzonym. Pewnie są odklejeni skazani do których nic nie dotrze ale jedno jest pewne nie uciekniesz i nie zostawisz kolegi mówi się trudno bo zdajesz sobie sprawę że ty też możesz kiedyś potrzebować pomocy. A jeśli ty coś obiecujesz to gratuluje jeszcze chwila i po tobie.....w tej służbie.
26-01-2025, 16:07
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-01-2025, 16:12 przez Administrator.)
(25-01-2025, 16:50 )Jacua19 napisał(a): Proszę Administratora o rozpisanie z czego jest liczony ryczałt za dojazd do pracy!!!!!!!! Nikt nie może mi tego powiedzieć nawet wykładowcy na szkoleniach!!!!
Ryczałt jest liczony od odległości dla funkcjonariusza, który mieszka poza miejscowością pełnienia służby. Mówi o tym Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości w sprawie ryczałtu za dojazd do miejsca pełnienia służby funkcjonariusza Służby Więziennej.
To jest ta twoja merytoryczna wypowiedź? Czyli mamy w ogóle nie głosować? Nie bardzo rozumiem. Jeszcze raz zapytam: na kogo będziesz głosować i dlaczego. Prosta odpowiedź. Bo to że się tego wstydzisz to już wiem. Ja nie mam zamiaru głosować na POPIS po raz kolejny. Jak będzie druga tura i będzie w niej trzaskowski to wiem na kogo nie zagłosuję, niezależnie od tego kto będzie mu w niej towarzyszył.
(24-01-2025, 11:06 )BartekS napisał(a): (23-01-2025, 17:41 )Kapral_Opole napisał(a): Proszę podziel się kto według ciebie jest najlepszym kandydatem i dlaczego. Wszyscy na to czekamy.
(23-01-2025, 10:25 )BartekS napisał(a): (22-01-2025, 17:23 )Kapral_Opole napisał(a): Poszę twój poprawiony tekst: "
Jacku, Jacku, nie wiem, ile masz lat, ale ja pamiętam jeszcze czasy Edwarda Gierka, który w te szare i smutne czasy komuny tchnął trochę życia w postaci cytrusów z zagranicy i innych dobroci. Wszyscy go chwalili, tylko potem przyszły realia i za życie ponad stan (czytaj pożyczki w dolarach i rozdawnictwo) przyszło słono Polakom przez dwa pokolenia płacić. To samo jest z PiS. Pieniądze się znalazły na podwyżki i inne rzeczy, tylko kosztem ogromnego zadłużenia państwa, a dług ma to do siebie, że trzeba go spłacać. Za rządów PiS zadłużenie Polaków wzrosło wielokrotnie i ten dług będą spłacać pewnie jeszcze twoje wnuki albo i prawnuki. Nie wiem, czy one już będą z tego powodu tak samo zadowolone jak ty z tych podwyżek."
Ciężko było to przeczytać.
Wciąż wierzyć w te teorie, że PiS nas zadłużył, a KO ma przyjść na białym koniu i nas uratować? Może to i ładnie brzmi, ale rzeczywistość jest bardziej skomplikowana. Koalicja Obywatelska miała swoje pomysły, które wielu z nas uważało za niewłaściwe, a ja osobiście liczyłem na alternatywę w postaci innych partii. Jednak w najgorszych snach nie pomyślałem, że ludzie mogą ponownie wybrać tę samą formację, która nie dawała nadziei na zmiany. Przykład? Zielony Ład, podwyżki, a do tego inne problemy, jak praca na czarno za 4 złote na godzinę za czasów Tuska. A pamiętamy też o wysokim bezrobociu i problemach finansowych. Choć PiS rzeczywiście nie zawsze radził sobie z zarządzaniem pieniędzmi i kontrolowaniem wydatków, to trzeba przyznać, że jakieś zmiany wprowadzono, a wielu z nas mogło na tym skorzystać. Co więcej, zadłużenie kraju wciąż rośnie, a PiS nie jest tu bez winy. Jeśli chodzi o KO, to ich wizja Polski to bieda, bez przemysłu i rolnictwa, tania siła robocza i stagnacja. Zamiast tego warto zastanowić się, czy nie trzeba szukać nowych, świeżych propozycji, takich jak Mentzen. Warto jednak pamiętać, że w polityce wiele jest spekulacji, a oskarżenia o powiązania z PiS-em wciąż nie mają jednoznacznych dowodów. Ważne jest, aby nie dać się zwieść powierzchownym opiniom i dobrze przemyśleć, co naprawdę służy Polsce.
Chciałem wdać się z tobą w delikatną polemikę, przytoczyć wskaźniki makroekonomiczne, porozmawiać o sytuacji na świecie, ale jak w jednym zdaniu przeczytałem Mentzen, a w drugim żeby nie dać zwieźć się powierzchownym opiniom i o służbie Polsce, to mi przeszło. Wszyscy to znaczy ty? W Polsce nie ma najlepszego kandydata, jest wybór między kiepskim a jeszcze gorszym. A dalej leci twój ultraprawicowy kandydat kandydat wraz z jego partią i wspaniałymi poglądami na np. rolę kobiet w życiu codziennym. Znajdź sobie ich 100 postulatów czy jak to tam się nazywało, które tak szybko usuwali ze swojej strony, może to ci trochę oczy tworzy.
(24-01-2025, 21:31 )KAPRAL6 napisał(a): (23-01-2025, 22:30 )kinderka napisał(a): (20-01-2025, 19:34 )alexander napisał(a): (19-01-2025, 11:19 )kinderka napisał(a): (16-01-2025, 19:27 )alexander napisał(a): "Organizacji szkoleń zawodowych dla funkcjonariuszy bez wymaganego wykształcenia,
uprawniających do zajmowania stanowisk z wykształceniem wyższym,"...... „Nie matura lecz chęć szczera zrobi z Ciebie oficera…”
Przecież to jest stalinowska polityka
Z całym szacunku, ale w służbie najważniejsze jest doświadczenie, a nie wykształcenie, bo teraz każdy może zdobyć wykształcenie prywatnie (wiem z własnego doświadczenia) i niby taka osoba ma mieć oficerskie stanowisko, a ile z tych kierunków co funkcjonariusze mają jest przydatne w służbie, a ile z tych funkcjonariuszy skończyło państwowe studia dzienne na politechnice, aby udowodnić inteligencje. Mł. chor. powinni dostawać funkcjonariusze z ochrony powyżej 15 lat, bo na nich spoczywa największa odpowiedzialność, a oficerskie stanowiska powinny być tylko dla przełożonych i z minimum 10 lat służby (zaczynając od dowódców). Jakbyś chciał mnie atakować, (bo możesz mieć odmienne zdanie) to weź pod uwagę, że piszę z doświadczenia w administracji, nie ochrony.
Nasza formacja charakteryzuje się znaczącym odsetkiem funkcjonariuszy legitymujących się wykształceniem wyższym, co eliminuje konieczność poszukiwania kandydatów o wybitnych predyspozycjach przywódczych wśród osób z wykształceniem średnim.
Proszę Administratora o rozpisanie z czego jest liczony ryczałt za dojazd do pracy!!!!!!!! Nikt nie może mi tego powiedzieć nawet wykładowcy na szkoleniach!!!!
Zmarła Pani płk dr Anna Osowska Rembecka, wieloeletni Dyrektor Okręgowy SW w Warszawie, na stronie SW cisza. Wstyd. Jeżeli sami się nie będziemy szanować to nie oczekujmy szacunku od innych.
|